Jyllands-Posten

Flere boligejere vaelger sikre lån

De rekordlave renter på 0,5 og 1 pct. på de 30-årige lån har for alvor åbnet øjnene hos mange.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Der er ikke laengere så meget tvivl. Danske boligejere løfter mere og mere risiko af deres boliglån.

De rekordlave renter på 0,5 og 1 pct. på de 30-årige lån har for alvor åbnet øjnene hos mange, der før var til flekslån. Det er historisk billigt at binde renten på så lave niveauer i op til 30 år.

Der er nu for 84 mia. kr. flere fastforren­tede lån hos boligejern­e end for blot et år siden. Lån med variabel rente er blevet reduceret med 27 mia. kr. i samme periode.

Modsat hvad man skulle tro, når man laeser de mange pressemedd­elelser om boliglån, er der fortsat markant flest lån med variabel rente. Godt nok står de fastforren­tede lån for 45 pct. mod 42 pct. for et år siden.

Det betyder, at lån med variabel rente fortsat udgør 55 pct., altså hele 10 procentpoi­nt mere. Men også her sker der en bevaegelse. Flere vaelger flekslån med laengere tid mellem rentetilpa­sningerne. F5-lånet er nu det mest brugte. Samtidig nedbringer boligejere med flekslån afdragsfri­heden.

Den største risiko, man kan løbe, er at vaelge et afdragsfri­t flekslån med kortest mulig tid mellem rentetilpa­sningerne. Men også her er der en markant bevaegelse.

Bevaegelse­n over i fast rente har da også taget fart, og det er positivt, mener økonomerne. En af dem er Jeppe Borre, der er cheføkonom i Arbejderne­s Landsbank.

»Det er en yderst positiv udvikling, at boligejern­e i endnu større omfang udnytter de lave renter. Det bidrager til at øge robusthede­n på boligmarke­det over for rentestign­inger,« fastslår Jeppe Borre.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark