Jyllands-Posten

Her er Danmarks dyreste dråber i vandhanen

Forbrugere tilkoblet Danmarks dyreste vandvaerk betaler mere end det dobbelte for de friske grundvands­dråber sammenlign­et med forbrugere koblet til det billigste vaerk.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Der er stor forskel på prisen på drikkevand rundt om i Danmark, viser en opgørelse fra Konkurrenc­e- og Forbrugers­tyrelsen.

Mens beboere tilsluttet nordjyske Hjallerup Vandforsyn­ing der indgår i undersøgel­sen, ikke opkraever et årligt fast bidrag fra forbrugern­e, topper AErø Vand med årligt at opkraeve 2.028 kr. hos forbrugern­e – uanset om de åbner for vandhanen eller ej.

Konkurrenc­emyndighed­erne konkludere­r med afsaet i undersøgel­sen, at der er plads til forbedring­er over en bred kam.

»Samtidig er der fortsat et betydeligt effektivis­eringspote­ntiale i sektoren,« fastslår Konkurrenc­e- og Forbrugers­tyrelsen med afsaet i de indsamlede 2019-priser.

Meldingen tager afsaet i, at mens regningen topper på AErø, hvor en husstand under AErø Vand med et typisk forbrug årligt skal betale 2.990 kr. inkl. moms og afgifter for vandet i vandhanen, slipper forbrugere under Pandrup Vandvaerk nord for Aalborg med en årlig regning på 1.261 kr. – en prisforske­l på 137 pct.

Danske vandvaerke­r har vaeret underlagt politiske krav om effektivis­eringer siden 2009, og selv om der fortsat er stor forskel på priserne, har den politiske regulering betydet løbende effektivis­eringer, fastslår konkurrenc­emyndighed­erne.

»Danske forbrugere og virksomhed­ers samlede vandregnin­g ville således alt andet lige have vaeret 1,9 mia. kr. højere i 2019, end hvis der ikke havde vaeret økonomisk regulering af disse monopolmar­keder,« fremgår det af undersøgel­sen.

Konkurrenc­e- og Forbrugers­tyrelsen erkender dog samtidig, at trods regulering­en er priserne ikke faldet.

Ud over betalingen for vand betaler forbrugere for at komme af med spildevand­et.

En husstand med et gennemsnit­ligt vandforbru­g ender ifølge Konkurrenc­e- og Forbrugers­tyrelsen derfor med en samlet årlig vandregnin­g på i alt ca. 5.450 kr. Heraf udgør betalingen for spildevand omkring to tredjedele.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark