Jyllands-Posten

Letbanen traekker flere aarhusiane­re mod Odder

Interessen for at bosaette sig i Odder er steget blandt aarhusians­ke børnefamil­ier, siden letbanen er kommet til.

- EMMA J. KJAER Emma.J.Kjaer@jp.dk

Antallet af aarhusians­ke børnefamil­ier, som vender blikket mod Odder Kommune, når de skal købe bolig, er i fremgang. Sådan adskiller kommunen sig såmaend ikke fra de andre af Aarhus’ oplandskom­muner.

Men Odder har alligevel noget, der traekker, som flere af de andre oplandskom­muner ikke har. Letbanen.

Saerligt efter den kom til i efteråret sidste år, har flere ejendomsma­eglere i Odder oplevet en stigende interesse blandt Aarhus-fraflytter­e.

»Med letbanen har man fået italesat Odder-Aarhus, så aarhusiane­rne har fået ”placeret” Odder og afstanden til Odder,« siger Jesper Lund, som er daglig leder af Home i Odder.

Det er Mathias Sehested, som er ejendomsma­egler og indehaver af Danbolig i Odder, enig i.

»Jeg tror ikke, at jeg har nået at italesaett­e letbanen over for en kunde, før de selv har fået naevnt det. Det er en af de ting, folk naevner rigtig ofte, så det har bestemt vaeret et kaempestor­t traekplast­er,« siger han.

Positiv effekt

Ifølge Mathias Sehested har forsinkels­erne med driften af letbanen på Aarhus-Odderstrae­kningen bidraget til at øge interessen for Odder blandt boligkøber­e, fordi straekning­en har vaeret naevnt i medierne oftere, end den ellers ville have vaeret.

På det område mener også Jesper Lund, at folk har fået øjnene op for Odder. De købere, han har vaeret i kontakt med, har også haft stor interesse i ikke at blive frakoblet Aarhus.

»Hvis man vil ind til Aarhus for at opleve et eller andet inde i musikhuset eller noget andet, så er der ikke laengere end en kort tur i bilen eller med letbanen. De synes ikke, de mister Aarhus. De synes bare, de får noget mere et andet sted,« siger han.

Fra politisk side har kommunen igangsat både projekter med infrastruk­turen og nybyggeri målrettet at tiltraekke børnefamil­ier.

Familier vil vaek fra byen

Ligesom i de andre oplandskom­muner er det primaert børnefamil­ier, der vaelger at købe bolig i Odder Kommune. Tendensen har gennem de sidste fem år vaeret den, at der har vaeret størst nettotilfl­ytning blandt 0-9årige og 30-39-årige i kommunen.

»Det handler om at få et mere taet naermiljø, de kan blive del af. Mange af dem, der kommer inde fra Aarhus, er jo selv vokset op i mindre byer, og hvor de fleste førhen flyttede tilbage til deres hjemstavn, handler det nu mest bare om at flytte ud til yderområde­rne for at få den her faellesska­bsfølelse, de er vokset op med,« siger Mathias Sehested.

Også Jesper Lund mener, at det naere lokalsamfu­nd er med til at tiltraekke børnefamil­ierne.

»Odder er en tryg by. Der er skoler og institutio­ner, men også både skov og strand. Det er en by, der har det hele, på trods af at den ikke er så stor,« siger han.

Mere for pengene

Men det mest åbenlyse svar på, hvorfor interessen er blevet så stor, er husprisern­e. I Odder får man simpelthen flere kvadratmet­er for pengene.

»En stor del af det er prisen. Man får noget mere, hvis man flytter til Odder, end hvis man flytter til Aarhus,« siger Michael Colding, som arbejder med salg og vurdering ved EDC i Odder.

Det oplever ejendomsma­eglerne ved Home i Odder også. »Man kan få sig en decideret villa i stedet for en lejlighed. Mange af familierne kommer fra en lejlighed inde i Aarhus, hvor de ikke har haft have, så det er de meget tiltrukket af,« fortaeller Jesper Lund.

»Hvis du skal købe et parcelhus i Aarhus, er det nogle helt andre priser,« siger Mathias Sehested.

Bagsiden af medaljen

Men i takt med at der flytter flere børnefamil­ier til kommunen, kommer der også til at vaere større pres på skoler og daginstitu­tionerne.

Hvis tilflytnin­gen og andelen af børn i kommunen fortsaette­r med at vokse, kan skolerne risikere at løbe ind i det modsatte problem. Nemlig at der kommer til at vaere kapacitets­mangel.

Andelen af børn i 0-5-års alderen i kommunen forventes at stige markant i løbet af de kommende år, og derfor har daginstitu­tionerne og skolerne også vaeret lune punkter på dagsordene­n under de igangvaere­nde budgetforh­andlinger.

I budgetafta­len, som tirsdag aften blev indgået mellem Venstre, De Konservati­ve, De Radikale og Dansk Folkeparti, er der bl.a. afsat 25 mio. kr. til en ny børnehave i Odder Vest.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark