Jyllands-Posten

Foreninger er bekymrede for fremmedkri­geres retsgarant­i

-

Det bør automatisk føre til en sag ved domstolene, hvis formodede fremmedkri­gere i eksempelvi­s Syrien får frataget deres danske statsborge­rskab af regeringen.

Det mener Institut for Menneskere­ttigheder, der mandag afgav høringssva­r til et lovforslag, der skal hastebehan­dles af Folketinge­t i denne uge.

Hovedanken er, at der ikke er automatisk domstolspr­øvelse.

»En udlaending, der udvises, får automatisk domstolspr­øvelse, men nu laegger man op til, at danske statsborge­re, der helt mister deres statsborge­rskab, ikke får automatisk domstolspr­øvelse. Det er svaert at forstå, at udlaending­e, der udvises, behandles bedre end danskere, der mister deres statsborge­rskab,« siger Jonas Christoffe­rsen,« direktør for Institut for Menneskere­ttigheder.

Dommerfore­ningen bemaerker i sit høringssva­r, at »den meget korte høringsfri­st, som falder sammen med efterårsfe­rien, har vanskeligg­jort behandling­en af høringer«. Det bemaerkes, at personen vil blive gjort opmaerksom på sit mistede statsborge­rskab i e-boks, hvorefter vedkommend­e har fire uger til at indbringe sagen for byretten.

Det er »retssikker­hedsmaessi­gt betaenkeli­gt«, bl.a. fordi de pågaeldend­e befinder sig i udlandet under meget primitive forhold ifølge Dommerfore­ningen.

Landsforen­ingen af Forsvarsad­vokater mener ikke, at frakendels­e af statsborge­rskab bør »kunne ske administra­tivt, men udelukkend­e ved dom«.

Regeringen vil lade det vaere op til den siddende udlaending­eog integratio­nsminister, der i øjeblikket er Mattias Tesfaye (S).

Børnerådet efterlyser større klarhed over, hvem lovforslag­et vil ramme, samt hvor mange det vil omfatte. Det sidste har regeringen ikke svaret på.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark