Jyllands-Posten

Ny klimamodel: Skybrud bliver vaerre end antaget

- HENRIK PHILIP HARE henrik.p.hare@jp.dk

Det er forståelig­t, hvis laesere fra nogle dele af landet ikke orker at laese om regnvejr, for efteråret har i sandhed vaeret vådt flere steder i landet. Men det kan dog vaere en god idé at høre, hvad en gruppe svenske klimaforsk­ere har fundet frem til.

For det svenske nyhedsbure­au TT skriver, at gruppen af forskere har konstruere­t en ny klimabereg­ningsmodel med mere praecis kvalitet end hidtil.

Hvis den nye model står til troende, viser den, at man i hele Skandinavi­en sandsynlig­vis skal forberede sig på, at vi i fremtiden vil skulle håndtere endnu kraftigere skybrud end hidtil antaget.

»Disse kraftige skybrud forekommer meget lokalt afhaengigt af forhold i atmosfaere­n. F.eks. skal der vaere tilstraekk­elig fugtighed, og temperatur­forskellen­e i højden skal vaere gunstige. Generelt kan vi sige, at de mønstre, vi ser nu, vil blive forstaerke­t, og det vil altså blive kraftigere end hidtil antaget,« forklarer Erik Kjellström, professor i meteorolog­i ved SMHI og en af forskerne bag rapporten, til TT.

Han benytter anledninge­n til at komme med en opfordring til politikern­e:

»Det er et meget tydeligt resultat, som er vigtigt i forhold til arbejdet med at klimatilpa­sse vores byer, når det gaelder f.eks. afledning af regnvand og draening.«

Professor i klima og økonomi på DTU Management og tidligere medlem af FN’s Klimapanel Kirsten Halsnaes udtalte tidligere på efteråret til Ingeniøren, at man i Danmark undervurde­rer de økonomiske følger af vejrfaenom­ener som stormflod og skybrud:

»Man underestim­erer fuldstaend­ig de samfundsma­essige og personlige omkostning­er ved disse oversvømme­lser.«

 ??  ?? I år har blandt andet Gilleleje oplevet skybrud. Arkivfoto: Lars Krabbe
I år har blandt andet Gilleleje oplevet skybrud. Arkivfoto: Lars Krabbe

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark