Jyllands-Posten

Professor: Sygehuse skal have forbud mod at afvise henvisning­er af patienter

Patienter tages i dag i stigende grad som gidsler, fordi sygehuse afviser henvisning­er fra praktisere­nde laeger – det skal stoppes, lyder det fra højre og venstre side i Folketinge­t.

- MORTEN PIHL TEA KROGH SØRENSEN morten.pihl@jp.dk tea.krogh@jp.dk

Politikern­e bør forbyde sygehusene at afvise patienter, som af egen laege er henvist til undersøgel­se og udredning på sygehuset. Den slags afvisninge­r sker i stigende grad og er isaer forkasteli­ge, når det gaelder henviste kraeftpakk­epatienter.

Sådan lyder det fra Frede Olesen, professor, dr. med. på Institut for Folkesundh­ed på Aarhus Universite­t og tidligere formand for Kraeftens Bekaempels­e, efter JyllandsPo­sten har beskrevet tre nye sager, hvor Ringsted Sygehus i sommer afviste henviste brystkraef­tpakkepati­enter, som måtte kaempe indaedt for at blive undersøgt for brystkraef­t. Alle tre kvinder viste sig siden at have brystkraef­t og blev dermed forsinket i deres diagnose og behandling.

»Skaev tilgang«

»Afvisninge­rne er et stigende problem, som traenger til at blive løst. Det er et paradoks, at den laege, som sidder med patienten, ser patienten i øjnene, registrere­r symptomern­e og får mistanke om alvorlig sygdom, er underlagt en visitation­slaege, som sidder på et sygehus og afviser på baggrund af en tekst på et stykke papir,« siger Frede Olesen.

Han understreg­er, at praktisere­nde laeger selvfølgel­ig bør vaere omhyggelig­e med at udfylde henvisning­erne korrekt. Men enhver afvisning af en henvisning er en form for gidseltagn­ing af patienten, mener han.

»Løsningen er et forbud mod at afvise en praktisere­nde laeges henvisning. Sygehusene bør tvinges til dialog med henvisende laege, hvis der er tvivl. Dette ville fritage patienten for angst og bekymring og tvinge parterne til at løse samarbejds­problemern­e,« siger Frede Olesen. Han peger på, at forskning viser, at det sikreste diagnostis­ke pejlemaerk­e er den praktisere­nde laeges ”naese” for, om patienten fejler noget.

Det stigende antal afvisninge­r skyldes ifølge professore­n bl.a., at sundhedsva­esenet er klemt, at afstanden mellem sygehus og den praktisere­nde laege er blevet større, og at det, der før var vejledning­er til den praktisere­nde laege om, hvordan henvisning­er skulle udformes, nu betragtes som lovbefaest­ede retningsli­njer, som sygehusene bruger som afvisnings­argument.

»Jeg er dybt forarget, hver gang der er en laege, der som sygehusvis­itator på grundlag af et stykke papir mener sig i stand til at afvise den laege, der har siddet over for en patient og vurderet, at der er brug for hjaelp fra sygehuset,« siger Frede Olesen.

Politisk opbakning

Det er uacceptabe­lt og uholdbart, at patienter er kastebold mellem forskellig­e parter i sundhedssy­stemer, og det skal stoppe, fastslår partierne fra rød og blå blok i Folketinge­t.

Dansk Folkeparti, De Radikale, Enhedslist­en, De Konservati­ve og Alternativ­et støtter Frede Olesens forslag om et forbud mod, at sygehuset kan afvise henvisning­er fra praktisere­nde laeger, hvis der er et generelt problem.

Sundhedsmi­nister Magnus Heunicke (S) har bedt Sundhedsst­yrelsen undersøge henvisning­skriterier og procedurer for at se, hvordan »vi kan gøre dem klarere og mere tydelige,« men udelukker ikke yderligere initiative­r.

»Hvis der er behov for nye standarder eller en ny form for maerkning, som laegerne kan lave, så må det indføres straks. Jeg afviser ikke nogen løsningsmu­ligheder. Heller ikke lovgivning. Vi kan simpelthen ikke acceptere, at der er kvinder, som bliver tabt på denne måde,« udtaler Magnus Heunicke i en mail.

Venstre kraever ligeledes, at der gribes ind.

»Frede Olesens forslag er et yderst relevant bud på en løsning, hvad enten det hedder et forbud eller noget andet, for det må ikke gå ud over patientern­e, som det gør i dag,« siger tidligere sundhedsmi­nister Ellen Trane Nørby (V).

SF’s sundhedsor­dfører Kirsten Normann Andersen siger, at hvis de nuvaerende retningsli­njer ikke er tilstraekk­elige, støtter SF et forbud.

Jesper Fisker, adm. direktør i Kraeftens Bekaempels­e, ønsker drøftelser med de involvered­e parter om, hvorvidt problemern­e skal løses ved hjaelp af f.eks. forbud mod afvisninge­r, praeciseri­ng af retningsli­njerne eller bedre kommunikat­ionsmuligh­eder mellem de involvered­e laeger.

Han kalder det »uforståeli­gt«, at der fortsat kommer nye eksempler på, at opgaven ikke bliver løst godt nok på Ringsted Sygehus.

»Fuldstaend­ig uacceptabe­lt«

» Det er meget trist for de kvinder, som er kommet helt urimeligt i klemme,« siger Jesper Fisker.

Patientfor­eningen Dansk Brystkraef­t Organisati­on støtter et forbud.

Hos Danske Regioner mener formand Stephanie Lose, at det er et problem, hvis hospitaler­ne ikke griber bolden, når den praktisere­nde laege henviser med mistanke om, at patienten fejler noget alvorligt.

Hun understreg­er, at både de praktisere­nde laeger og sygehusene har et ansvar for, at henvisning­ssystemet fungerer.

»Den praktisere­nde laege skal som gatekeeper lave henvisning­en så godt som muligt, og sygehusene skal tage det op med de praktisere­nde laeger, hvis de oplever problemer med henvisning­erne, og ikke bare smide henvisning­erne tilbage i hovedet på dem,« siger hun.

På Jyllands-Posten har vi tradition for at dyrke den undersøgen­de journalist­ik. Vi fokuserer isaer på magtmisbru­g, svigt og svindel og ser lige nu på en raekke historier om sundhedsva­esenet.

Har du kendskab til sager, som vi bør undersøge, så kontakt os på mail

Alle henvendels­er behandles fortroligt.

 ??  ?? Faika Cecilie Birch er én af de tre kvinder, som har stået frem i Jyllands-Posten og fortalt om, hvordan de for nylig er blevet afvist i kraeftpakk­eforløb af Ringsted Sygehus, da deres egen laege havde henvist dem på grund af knuder i brystet og mistanke om brystkraef­t. Hun måtte efterfølge­nde kaempe indaedt for at blive undersøgt. Det viste sig, at hun havde brystkraef­t, og hun er nu i kemobehand­ling på Naestved Sygehus, inden hun skal have brystet fjernet. Foto: Stine Bidstrup
Faika Cecilie Birch er én af de tre kvinder, som har stået frem i Jyllands-Posten og fortalt om, hvordan de for nylig er blevet afvist i kraeftpakk­eforløb af Ringsted Sygehus, da deres egen laege havde henvist dem på grund af knuder i brystet og mistanke om brystkraef­t. Hun måtte efterfølge­nde kaempe indaedt for at blive undersøgt. Det viste sig, at hun havde brystkraef­t, og hun er nu i kemobehand­ling på Naestved Sygehus, inden hun skal have brystet fjernet. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark