Jyllands-Posten

Millionreg­ning for demonstrat­ioner

Ros til politiet fra den spanske premiermin­ister, der ikke tog imod invitation til politisk dialog, da han mandag var på visit i Barcelona.

- JETTE ELBAEK MARESSA Internatio­nal korrespond­ent jette.maressa@jp.dk

Der var opbakning til politiet, protester på gaden og ingen politisk dialog, da Spaniens fungerende premiermin­ister, socialiste­n Pedro Sanchez, mandag var på lynvisit i Barcelona.

Sanchez dukkede op efter en uge, hvor betjente og demonstran­ter stort set dagligt har vaeret i kamp under de mange protester, som har bredt sig i Catalonien, efter at højesteret sidste mandag afsagde lange faengselsd­omme mod de catalonske politikere og aktivister, som var involveret i folkeafste­mningen om løsrivelse i 2017.

Ifølge en opgørelse, som

Catalonien­s politi har foretaget, har urolighede­rne i løbet af en uge medført 199 anholdelse­r og 289 sårede. Hertil kommer, at fodboldopg­øret El Clasico mellem FC Barcelona og Real Madrid, som skulle spilles lørdag, er udsat til jul. Ifølge dagbladet El Pais er mindst fire koncerter aflyst, og Barcelonas handlende melder om nedgang i omsaetning­en. Barcelona kommune har opgjort omkostning­erne af den første uges demonstrat­ioner til ca. 2,7 mio. euro, skriver El Pais.

”Tsunami Democratic­o”, den bevaegelse, som står bag de seneste dages urolighede­r, opfordrede tilhaenger­e til at gå på gaden i protest mod Pedro Sanchez’ besøg. Catalonien­s praesident, Quim Torras, bad om en samtale med Sanchez.

Men han ventede forgaeves på den spanske premiermin­ister, som ifølge flere spanske medier brugte sit besøg i Barcelona til at takke de spanske myndighede­r og spansk politi for indsatsen, foruden han tog på hospitalet for at besøge sårede betjente.

Mens Quim Torras er blevet staerkt kritiseret for ikke tidligt og markant at tage afstand fra de voldelige demonstrat­ioner, så får Pedro Sanchez i Catalonien kritik for ikke at ville indlede en dialog.

”Spain sit and talk,” stod der på flere af de skilte, som demonstran­ter viftede med under Sanchez’ besøg.

I Madrid ligger presset på Sanchez for at opretholde en hård og uforsonlig linje over for Catalonien. Spanien skal til valg den 10. november, og Sanchez’ modstander­e, de borgerlige partier Partido Popular og Ciudadanos, står begge for en hård kurs og har senest kraevet, at de dømte skal sidde faengslet tiden ud og ikke løslades før tid.

 ??  ??
 ??  ?? Frihed står der på de bannere, som mødte premiermin­ister Pedro Sanchez, som mandag var på visit i Barcelona. Foto: Lluis Gene/ AFP
Frihed står der på de bannere, som mødte premiermin­ister Pedro Sanchez, som mandag var på visit i Barcelona. Foto: Lluis Gene/ AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark