Jyllands-Posten

Libanons oprør fortsaette­r til trods for reformpakk­e

Politikere­s lønninger skal halveres som led i ny reformpakk­e, der mandag blev vedtaget af Libanons regering. Men det er langtfra nok til at standse de største protestdem­onstration­er i 14 år.

- EVA PLESNER Jyllands-Postens korrespond­ent eva.plesner@jp.dk

For femte dag i traek strømmede titusindvi­s af libanesere mandag ud i gaderne over hele landet, drevet af dyb frustratio­n over kronisk korruption, fattigdom og arbejdsløs­hed.

Det er de største protestdem­onstration­er i Libanon i 14 år, og i et forsøg på at komme demonstran­terne i møde hastevedto­g regeringen mandag eftermidda­g en reformpakk­e fremsat af premiermin­ister Saad Hariri.

Den omfatter bl.a. en halvering af lønningern­e til praesident­er, ministre og parlaments­medlemmer og pålaegger centralban­ken og de private banker en slags engangsska­t på i alt 3,3 mia. dollars, som skal sikre, at underskudd­et på naeste års statsbudge­t bliver »naesten nul«.

Hariri lovede også stop for nye beskatning­er af befolkning­en, sociale hjaelpepak­ker, fornyet indsats mod korruption, privatiser­ing af telekommun­ikationsse­ktoren og renovering af den staerkt forfaldne energisekt­or.

Men reformerne er useriøse, mener Sami Nader, leder af Levantens Institut for Strategisk­e Affaerer i Beirut.

»Nogle af forslagene er helt urealistis­ke, andre er rent kosmetiske,« siger han til tv-stationen Al-Jazeera.

»Det eneste, der kan stoppe protestern­e, er, at regeringen traeder tilbage. Gaden har indset, at det virkelige problem ikke er reformer, men hvem der skal indføre dem.«

Skat på WhatsApp

Demonstran­terne har for laengst mistet enhver tillid til politikern­e, som naesten alle er stenrige, og som de anklager for igennem årtier at have beriget sig på bekostning af befolkning­en.

»Vores politikere er nådesløse. De stjaeler vores løn og vores levebrød. Jeg har en søn. Jeg har dårligt råd til at sende ham i skole. Hvorfor? Hvorfor har jeg ingen elektricit­et? Hvorfor flyder affaldet i min gade,« sagde en unavngiven kvindelig demonstran­t til avisen The Guardian.

Demonstrat­ionerne brød ud i torsdags, da regeringen vedtog en stribe nye skatter på bl.a. telefonopk­ald via Facebook, WhatsApp, Messenger og Facetime. Det fik libanesere i tusindvis til at strømme ud i gaderne i spontan protest, for de nye skatter kom i kølvandet på en raekke andre forslag til økonomiske stramninge­r, som skulle løse landets overvaelde­nde økonomiske problemer.

Fredag tog demonstrat­ionerne til i styrke. Luksusbuti­kker blev plyndret og gader sat i brand, og i Libanons naeststørs­te by, Tripoli, omkom to maend i en brand påsat af demonstran­terne.

En presset premiermin­ister Hariri forsøgte fredag at daempe vreden ved at slå en streg over de nye skatter og gav sin samlingsre­gering en frist på 72 timer til at finde en løsning.

Det resultered­e i mandagens reformpakk­e.

Siden lørdag har demonstrat­ionerne vaeret stort set fri for vold. De har i stedet udviklet sig til en slags gigantiske folkefeste­r, og som noget helt usaedvanli­gt går de på tvaers af Libanons religiøse sekter.

Krav om et helt nyt regime

Sunnimusli­mer, shiamuslim­er, kristne og drusere samles om det samme mål: at vaelte hele den privileger­ede elite. Og for første gang har oprøret bredt sig til det sydlige Libanon, hvor den shiamuslim­ske Hizbollahb­evaegelse hidtil har holdt befolkning­en i et jerngreb.

Demonstran­ternes krav om et helt nyt regime er ifølge Sami Nader både »realistisk og rationelt«.

»Det, der fastlåser Libanon i en og samme regeringsf­orm, er valglove, som gør det umuligt for opposition­en at få indflydels­e, og som i stedet fastholder den samme magtdeling mellem de samme korrupte ansigter i det uendelige. Hvis demonstran­terne kan få regeringen til at traede tilbage og udskrive aegte, demokratis­ke valg, så er en vigtig byggesten til aegte reformer på plads,« siger han.

Efter Hariris tale om regeringen­s reformpakk­e mandag var der da heller ingen tegn på, at demonstran­terne var på vej hjem.

»Vi vil ikke have jeres forslag og løfter. Vi vil have jer alle sammen smidt ud. Traed tilbage! Vi stoler ikke på jer,« råbte en demonstran­t fra en interimist­isk scene på et gadehjørne i Beirut.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark