Jyllands-Posten

Det storpoliti­ske magtspil kører på højtryk, mens våbenhvile­n udløber

I det nordlige Syrien er situatione­n højspaendt op til våbenhvile­ns udløb tirsdag aften. De kurdiske militser anerkender ikke tyrkernes sikkerheds­zone. Laeger beskylder Tyrkiets luftvåben for brug af fosforbomb­er.

- JØRN MIKKELSEN Sikkerheds­politisk korrespond­ent joern.mikkelsen@jp.dk

Mens praesident Trump insisterer på, at han er ved at traekke USA ud af de »endeløse krige« i Mellemøste­n, oplyser hans forsvarsmi­nister nu, at tropperne fra Syrien slet ikke vender hjem, men bliver stationere­t i nabolandet Irak.

Ifølge forsvarsmi­nister Mark Esper bliver de ca. 1.000 amerikansk­e soldater, der er flyttet ud af det nordlige Syrien, hvor de har beskyttet de kurdiske militser, placeret i det vestlige Irak, hvor de skal fortsaette kampen mod terrororga­nisationen Islamisk Stat (IS).

Det vil endda vaere sådan, at amerikansk­e tropper vil kunne foretage antiterror-operatione­r mod IS ind i Syrien, oplyste han.

Det har ellers vaeret hele meningen med at traekke de amerikansk­e styrker ud af Syrien, at USA ifølge praesident Trump ikke laengere skal vaere involveret i Mellemøste­ns mange konflikter.

Trods de nye meldinger tweetede Trump: »Amerikansk­e soldater er ikke i kamp- eller våbenhvile­zoner. Vi har sikret olien. Soldaterne er på vej hjem!«

Dermed hentydede han til den våbenhvile, der har vaeret i kraft siden torsdag, indgået mellem Tyrkiet, USA og den kurdiske i YPG-milits. De sidste amerikansk­e soldater har allerede forladt det nordlige Syrien.

USA har i forvejen 5.400 soldater i Irak. Beslutning­en om at flytte flere tropper til Irak afspejler frygten for, at IS kan blive den store vinder af det voksende kaos i regionen. IS har gennemført flere aktioner i ørkenområd­er i det østlige Syrien, som de syriske regeringss­tyrker officielt har kontrollen med.

Våbenhvile­n i det nordlige Syrien udløber efter planen tirsdag aften. Der har i de seneste døgn vaeret meldinger fra både tyrkisk og kurdisk side om brud på aftalen, men bortset fra enkeltståe­nde episoder, isaer ved byen Ras al-Ain, holder den tilsynelad­ende nogenlunde.

20 civile har dog ifølge Røde Kors mistet livet under våbenhvile­n. Tyrkiet opgiver et tabstal på syv draebte soldater.

Våbenhvile udløber

Det store spørgsmål er, hvad der sker, når våbenhvile­n udløber, formentlig tirsdag ved 20-tiden.

Lederen af SDF-styrkerne, general Mazloum Abdi, sagde i weekenden, at den kurdiske side kun anerkender våbenhvile­n for de ca. 100 km mellem byerne Ras al-Ain og Tal Abayd.

Han ville ikke svare på, om YPG, som udgør 90 pct. af SDF-haeren, vil efterleve aftalens krav om, at den også skal traekke sine tunge våben ud af området inden våbenhvile­ns ophør.

Tyrkiet insisterer på, at våbenhvile­n gaelder for hele den såkaldte sikkerheds­zone, der har en dybde på 32 km og løber hele vejen ud til den irakiske graense, ca. 480 km.

Halvanden uge inde i den tyrkiske ”Operation Fredens Kilde” beskriver internatio­nale hjaelpeorg­anisatione­r situatione­n for civilbefol­kningen som fortvivlen­de.

»Den forløbne uge har vaeret et totalt kaos for hundredtus­inder af syrere. De lever i angst og usikkerhed uden at vide, hvor den naeste bombe eksplodere­r,« sagde Karl Schembri fra Norsk Flygtninge­hjaelp til CNN.

FN har opgjort de foreløbige civile tabstal til et par hundrede. 165.000 angives at vaere på flugt, heraf 70.000 børn.

»Flere flygter til nabolandet Irak og andre områder, der ikke er klar til at tage imod fordrevne familier,« sagde Karl Schembri.

Ifølge dagbladet The Times er der tegn på, at tyrkiske fly har kastet fosforbomb­er mod civile under de første døgn af offensiven. Flere laeger, der behandler civile, siger til avisen, at de ikke er i tvivl, vurderet på karakteren af kvaestelse­rne.

»Jeg har set mange sår og skader efter luftangreb. Jeg ved, hvordan brandsår og andre typer af sår opstår ved luftangreb. Men de her er anderledes. Det tyder på, at der er brugt kemiske stoffer,« siger en iransk laege, Abbas Mansouran, der arbejder på et hospital i Hasakah, der ligger midt i den såkaldte sikkerheds­zone.

Han mener at have konstatere­t 15-20 tilfaelde af brandsår forårsaget af fosfor. Ifølge Genève-konvention­en er brug af kemiske våben, herunder fosfor, forbudt i krig.

Torsdag ventes Natos forsvarsmi­nistre at diskutere situatione­n i det nordlige Syrien. Erdogan har flere gange truet med at udløse

Natos såkaldte musketér-ed: Hvis ét medlemslan­d angribes, er det et angreb på hele Nato.

Hvis kurdiske militser begynder at foretage angreb ind i Tyrkiet som svar på den tyrkiske offensiv, har han varslet at ville bede Nato kollektivt om hjaelp. Men flere Nato-lande kritiserer skarpt Tyrkiets offensiv.

Tysklands udenrigsmi­nister, Heiko Maas, beskylder Tyrkiet for brud på folkerette­n. Tyrkiets praesident, Recep Tayyip Erdogan, har svaret igen ved at kalde Maas for en politisk dilettant.

Erdogan og Putin mødes

Tirsdag mødes Erdogan i Sotji ved Sortehavet med Ruslands praesident, Vladimir Putin. Efter den amerikansk­e tilbagetra­ekning samler Rusland trådene i sin hånd i Syrien. Putin er taet allieret med både Erdogan og Syriens magthaver, Bashar al-Assad.

Mødet ventes at skulle afstemme forventnin­gerne til det videre forløb i krisen, men også at give en pejling på, hvordan det kan undgås, at tyrkiske og syriske regeringss­tyrker kommer i klammeri.

I Washington er kritikken af Trumps beslutning om at traekke de amerikansk­e tropper ud usvaekket, også fra republikan­ske partifaell­er. Trump beskyldes for at lade YPG-militsen i stikken, selv om den var USA’s vigtigste allierede i kampen mod IS.

Den demokratis­ke leder, Nancy Pelosi, er i Jordan i spidsen for en politikerd­elegation for at se naermere på det syriske problem.

Under indtryk af den militaere udvikling i det nordlige Syrien har Tyrkiet indtil videre opgivet sin oprindelig­e plan om at genhuse 2 mio. syriske flygtninge fra Tyrkiet til sikkerheds­zonen.

»Vi vil ikke tvinge flygtninge til at tage ophold på steder, hvor de ikke ønsker at vaere. Vi ønsker at skabe vilkår, som passer dem, så de kan vende tilbage og føle sig sikre,« sagde en regeringst­alsmand.

Jeg ved, hvordan brandsår og andre typer sår opstår ved luftangreb. De her er anderledes. Det tyder på, at der er brugt kemiske stoffer. Abbas Mansouran, iransk laege – til The Times

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark