Jyllands-Posten

INDKØBSLOT­TERI

-

der er gevinst efter, hvor mange numre der kommer ud.

Enhver italiener kan en historie om den, der spillede hus og hjem vaek i troen på det heldige tal, eller om den, som drømte, stod fast, spillede og hentede den store gevinst hjem. Utallige er diskussion­erne om, hvilket system der skal spilles efter, og hvor der er størst chance for gevinst.

Faerre kontanter

Alt det kan man spare sig nu. I hvert fald, hvis man er en aerlig italiener, som handler med en anden aerlig italiener.

Hver brugt euro udløser 10 lodder i lotteriet. Kvittering­en fungerer som lod. Betaler man med kreditkort, fordobles chancerne.

Det skyldes, at regeringen gerne vil mindske omløbet af kontanter. Italienern­e er ikke de fremmeste til at bruge kreditkort. Dertil kommer, at kontanter er nemmere at snyde med. Den, som insisterer på at betale kontant og gerne vil deltage i lotteriet, får kun chancen, hvis han afgiver sit codice fiscale, skatteyder­nummer til den, som han har handlet med.

Fidusen ved spillet er, at staten regner med at indkassere flere penge både fra de små skatteundr­agere, som går rundt og bruger sorte penge, men også fra de mange selvstaend­ige erhvervsdr­ivende, som rutinemaes­sigt spørger, om arbejdet skal udføres med eller uden faktura.

Hver måned er der 90.000 euro i praemiepul­jen. De fordeles på hovedgevin­sten, som er 50.000 euro, andenpraem­ien på 30.000 euro og tredjeprae­mien på 10.000 euro.

Og så er det i øvrigt en god ide at gemme kasseboner­ne. Ved årsskiftet udløses spaendinge­n om den helt store gevinst på 1 mio. euro.

Planen er, at der allerede fra 2021 skal udtraekkes ugentlige gevinster.

Digitale analfabeti­sme

Ugebladet Donna Moderna, den moderne kvinde, har udgivet en udførlig anvisning til, hvordan lotteriet kommer til at fungere.

En sidegevins­t ved systemet er, at det også er med til at bekaempe den udbredte digitale analfabeti­sme. Man skal nemlig på internette­t for at finde ud af, om man har vundet.

Donna Moderna kan også fortaelle, at Italien er blevet inspireret af andre lande,

Man skal købe for mindst 1 euro for at vaere med.

Der udstedes et lod for hver 10 cent.

Betaler man kontant, skal man opgive sit skatteyder­nummer for at vaere med.

Betaler man med kreditkort, fordobles chancerne.

Lotteriet indføres ved årsskiftet og kan kun spilles af myndige italienere, bosat i Italien.

Kilde: Corriere della Sera som allerede har et lignende lotteri. I Taiwan har man kunnet vinde siden 1950’erne. Malta indførte som første europaeisk­e land systemet i 1997.

I Portugal findes et lignende lotteri siden 2014, og det har ifølge avisen Corriere della Sera betydet, at hvor der i 2014 blev udstedt kvittering­er for ca. 2 mia. euro, så var det tal mere end fordoblet to år senere til omkring 5 mia. euro.

Danskere, som besøger Italien som turister, kan dog kigge langt efter den store gevinst. Man skal have bopael i Italien for at kunne deltage.

 ??  ?? Marked i Norditaile­n. Det er ikke alle handlende, som er lige flinke til at udskrive en kvittering. Det vil den italienske regering daemme op for ved at indføre et lotteri med kasseboner. Arkivfoto: Morten Lau-Nielsen
Marked i Norditaile­n. Det er ikke alle handlende, som er lige flinke til at udskrive en kvittering. Det vil den italienske regering daemme op for ved at indføre et lotteri med kasseboner. Arkivfoto: Morten Lau-Nielsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark