Jyllands-Posten

En hurtig brexit-afstemning blev afvist igen

De kommende dage skal Underhuset slås om loven bag den nye brexit-aftale. Det kan blive voldsomt.

- CARSTEN ELLEGAARD Jyllands-Postens korrespond­ent carsten.christense­n@jp.dk

Den britiske premiermin­ister, Boris Johnson, led mandag endnu et nederlag i Underhuset, da husets formand naegtede at bringe den nye brexit-aftale til afstemning. Ifølge de britiske regler må det samme forslag ikke stilles to gange, og da det var på dagsordene­n lørdag, kunne man ikke stemme om det, lød konklusion­en fra formanden, John Bercow. Lørdag trak regeringen selv afstemning­en tilbage, da et flertal i parlamente­t besluttede, at man først skal have lovgivning­en på plads, inden man kan stemme om den nye brexit-aftale.

Premiermin­ister Boris Johnson og den britiske regering ønskede hurtigt at få Underhuset­s stemmer for den reviderede skilsmisse­aftale, der blev aftalt med EU-landene i torsdags. Hvis parlamente­t overordnet havde stemt for aftalen, var vurderinge­n, at det ville gå hurtigt at få lovgivning­en igennem, så briterne kan forlade EU den 31. oktober, som Boris Johnson har satset en stor del af sin politiske kapital på vil ske. Og hvis regeringen havde fået afstemning­en igennem, ville det også betyde, at den lov, der tvang Boris Johnson til at bede EU om en udskydelse af brexit-datoen, ville falde bort, og at han dermed lovligt havde kunnet traekke anmodninge­n.

Et nyt drama kan opstå igen allerede tirsdag. For mens regeringen sent mandag aften forventede­s at fremlaegge det lovforslag, brexit-aftalen skal bygge på, vil den helst have en lovgivning på plads senest på torsdag.

Det er afgørende for regeringen, at lovprocess­en er hurtigt overstået, så det hele kan vaere på plads om senest 10 dage, som er skilsmisse­dagen.

Men Boris Johnsons modstander­e vil argumenter­e for, at loven ikke skal hastes igennem, og det kan betyde, at lovgivning­en ikke er faerdigbeh­andlet inden brexitdead­line. En heftig debat og afstemning om tidsplanen forventes tirsdag.

Samtidig forventes der at vaere en del tillaegsda­gsordener, inden der stemmes endeligt for EU-aftalen. Det gaelder bl.a. et forslag om aendring af toldunione­n samt et ønske om en ny folkeafste­mning, hvor valget står mellem den indgåede brexit-aftale eller helt at aflyse brexit.

 ??  ?? Det britiske underhus’ formand, speaker John Bercow, tillod ikke parlamente­t at stemme om den nye brexit-aftale. Samme aftale var på dagsordene­n lørdag, men blev trukket af regeringen, og man kan ikke behandle nøjagtigt samme forslag to gange i Underhuset, lød det. Foto: AFP
Det britiske underhus’ formand, speaker John Bercow, tillod ikke parlamente­t at stemme om den nye brexit-aftale. Samme aftale var på dagsordene­n lørdag, men blev trukket af regeringen, og man kan ikke behandle nøjagtigt samme forslag to gange i Underhuset, lød det. Foto: AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark