Jyllands-Posten

Efter 398 dage som gidsel blev livet blandt verdens fattigste en øjenåbner

- UFFE CHRISTENSE­N uffe.christense­n@jp.dk

Fotografen Daniel Rye, der for fem år siden blev holdt fanget som gidsel af Islamisk Stat, har i de seneste år haft sit kamera rettet mod en familie i Malawi, der er hårdt ramt af klimaforan­dringer, men som søger at tilpasse sig udfordring­erne.

Kontrasten mellem angsten i det mørke, møgbeskidt­e, stinkende fangehul i Syrien og den afslappede stemning, der praeger den rummelige café i hjertet af Aarhus, er selvsagt monumental. Det samme er kontrasten mellem livet i praestens lille, gule murede hus, der – delvist skjult af et dødt trae – hviler på det knastørre gule sand i landsbyen Kakoma i Malawi i Afrika, og livet, som det udfolder sig en kølig og regnfuld eftermidda­g på pladsen foran Struers smukke, grå rådhus med dets røde tegltag, brune indgangspa­rti og 34 høje, hvidmalede vinduer.

Men naervaeren­de på de fire lokalitete­r er den samme aktør: Daniel Rye, den nu 30årige fotograf, der med solidt afsaet i en tryg opvaekst i Give i Midtjyllan­d og en fortid som elitegymna­st i 2013 rejste til Syrien for at skildre situatione­n for de millioner af syrere, der flygtede fra borgerkrig­en.

Han ankom til Asaz i Syrien onsdag den 15. maj 2013. Blot to dage efter blev han taget til fange af Islamisk Stat og nåede at sidde som gidsel i 398 dage, inden han torsdag den 19. juni 2014 blev frigivet mod en løsesum på 15 mio. kr., der blev rejst af hans familie. Han blev holdt som gidsel sammen med blandt andre den amerikansk­e journalist James Foley, der to måneder senere for åben skaerm blev halshugget af IS.

De dybe sår, som månederne i helvede har efterladt i fotografen­s sjael, vil aldrig heles, men han har laert at leve med dem, og han erkender, at hans år som gidsel – der indtil frigivelse­n blev holdt strengt hemmeligt – vil praege ham resten af livet.

Den almene interesse for hans dramatiske historie har efterfølge­nde vaeret så massiv, at han har holdt omkring 300 foredrag. I 2015 udgav journalist­en Puk Damsgård sin prisbelønn­ede bestseller­roman ”Ser du månen, Daniel”, der er blevet filmatiser­et med samme titel og netop har haft biografpre­miere.

Men nu handler det for Daniel Rye også i høj grad om Malawi, der med sine omkring 18 mio. indbyggere ligger i det sydøstlige Afrika klemt inde mellem Zambia, Tanzania og Mozambique. Landet er blandt verdens fattigste og blandt de områder, hvor klimaforan­dringer har ramt hårdest. Antallet af mennesker, der i 2015 flygtede fra deres hjem i Malawi, lå ifølge miljøorgan­isationen CARE på 343.000 – et antal, der ifølge organisati­onen er stigende.

Bl.a. har FN og CARE estimeret, at der på verdenspla­n i 2050 vil vaere op mod 250 mio. klimaflygt­ninge, men der er også estimater, der går helt op til 1 mia. klimaflygt­ninge om 30 år.

I sidste uge udkom Daniel Ryes bog

”Mens vi venter”, der rummer en lang raekke fotos, som skildrer, hvordan en helt almindelig familie kaemper for at overleve i Malawi. I forbindels­e med bogen har han opbygget en fotoudstil­ling, der i den kommende tid vises udendørs i en raekke mindre provinsbye­r.

»Udgangspun­ktet for Malawi-projektet var det samme som det, der i 2013 fik mig til at rejse til Syrien,« fortaeller fotografen, da tjeneren har serveret en varm kop caffe americano og en latte på en af de centrale caféer ved åen i det Aarhus, hvor han i dag har sin base sammen med sin kaereste og deres lille søn.

»Da jeg rejste til Syrien, stillede jeg mig selv spørgsmåle­ne: Hvad er det, der driver disse mennesker på flugt, og hvorfor er der nogle, der flygter, mens andre ikke gør? Det var min plan at møde en familie og vaere sammen med den, i det øjeblik beslutning­en om at flygte blev taget. Det var med samme spørgsmål, at jeg i 2016 rejste til Malawi.«

Mr. Mkundiza og den store familie

Under sit første af seks besøg i det afrikanske land fokuserede han primaert på konsekvens­erne af klimaforan­dringerne, der gør det svaerere og svaerere for landbefolk­ningen at eksistere i dens vanlige rammer. Da han

”Mens vi venter” af Daniel Rye udkom den 16. oktober på forlaget Booklab.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark