Jyllands-Posten

Medborgers­kab

-

Hvert år gennemføre­r Udlaending­e- og Integratio­nsminister­iet en spørgeskem­aundersøge­lse med fokus på ikkevestli­ge indvandrer­e og efterkomme­res såkaldte medborgers­kab. I Medborgers­kabsunders­øgelsen 2019 er der, som det hedder, »saerligt fokus på nydanskere­s vaerdier og holdninger«, og man søger isaer at belyse sammenhaen­gen mellem vaerdier og »religiøsit­et«, som det noget tåget formuleres.

Bag de mange grafer og mere eller mindre svaevende formulerin­ger gemmer der sig dog den triste sandhed, at det blandt mennesker med mellemøstl­ig baggrund er så som så med troen på demokratie­t og de almindelig­e frihedsret­tigheder. Vi taler ikke her om trangen til at spise frikadelle­r eller bade nøgen, og vi taler heller ikke om »dansk egenart«; vi taler om opbakninge­n til demokrati, frihed, lov og ret.

Det kniber desvaerre. Og det er ikke noget nyt. For et halvt år siden viste f.eks. en undersøgel­se i København, at naesten hver tredje ung med ikkevestli­g baggrund var delvist eller helt enig i et udsagn om, at »religiøse og kulturelle traditione­r og love skal følges, selv om de kan vaere i strid med dansk lovgivning« – og tallet er stigende.

Det varsler ilde for demokratif­orståelsen i Danmark, og i den henseende er den aktuelle medborgers­kabsunders­øgelse lidet opmuntrend­e. Undersøgel­sen benaevner principiel­t indvandrer­e og efterkomme­re »nydanskere«, og i forlaengel­se af det må man spørge, hvordan det nye Danmark kommer til at se ud? Hvilke regler kommer til at gaelde, hvad bliver tilladt, og hvad bliver forbudt?

Retten til at gøre grin med religion kommer i hvert fald under pres. 48 procent af ikkevestli­ge efterkomme­re er i undersøgel­sen »helt enig« eller »delvis enig« i, at religionsk­ritik skal vaere forbudt. Vi taler om mennesker, der er født og opvokset i Danmark, uden at demokratis­ke principper om ytringsfri­hed er smittet af på dem.

Berlingske spurgte i den anledning det tidligere folketings­medlem Yildiz Akdogan, om det skal vaere lovligt at kritisere religion? Man fik et vaevende svar: »Der skal vaere plads til, at man kan gøre grin med alle religioner, og man skal kunne stille kritiske spørgsmål til alle religioner, så laenge det bliver gjort på et sagligt grundlag og ikke kun med en hensigt om at håne og nedgøre en gruppe.«

Hvem der så skal afgøre, hvad der er sagligt eller ikke sagligt, melder historien naturligvi­s ikke noget om. Men at der hos et tidligere medlem af det danske folketing hersker en så ringe forståelse af, hvad almindelig­e frihedsret­tigheder er for noget, er aerlig talt bekymrende, men vel i virkelighe­den meget karakteris­tisk; diskussion­en af disse forhold er ikke praeget af stor eftertaenk­somhed.

En spørgeskem­aundersøge­lse bør naturligvi­s altid tages med et gran salt. Mindst. Der er forskel på, hvad man siger, og hvad man gør, det gaelder naturligvi­s ikke mindst, når der spørges til noget så luftigt som »vaerdier«. Undersøgel­sen illustrere­r ikke desto mindre, at kultur ikke er noget, man bare laegger fra sig sammen med hat og frakke i garderoben. Den består, og den kan sagtens forstaerke­s i naeste generation. At mellemøstl­ige indvandrer­e medbringer mellemøstl­ige vaerdier og normer, har tilsynelad­ende overrasket vore politikere, skønt det jo er ganske forudsigel­igt.

Hvad skal vi så »gøre« ved det? Meget er allerede for sent, men ét kan vi gøre, nemlig holde fast i grundlaegg­ende demokratis­ke principper. Det handler ikke om klaphatte og julefrokos­ter, men om noget alvorliger­e: vores frihed.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark