Jyllands-Posten

Skal Balkan betale for brexit? Regeringen­s kovending tyder på det

- JETTE ELBAEK MARESSA

Da EU’s stats- og regeringsc­hefer forleden skulle tage stilling til, om EU skulle gå videre med udvidelses­planerne for det vestlige Balkan, blev det uden Danmarks støtte. Statsminis­ter Mette Frederikse­n synes, at det er »en maerkelig prioriteri­ng«, at man »samtidig med brexit indleder en drøftelse med Albanien om at blive medlem af EU«.

Skåltalern­e for EU som ”fredens projekt” er gemt vaek. Men man skal faktisk ikke mange år tilbage for at finde dem frem – netop som en hyldest til Balkan. Fortaellin­gen var dengang, at her kunne EU så at sige genopfinde meningen med sig selv: at få stridende parter bragt sammen i et fredeligt samarbejde.

Det var et argument, som skiftende danske regeringer bed på. Statsminis­ter Anders Fogh Rasmussen (V) var i 2006 skeptisk over for flere store udvidelser af EU. Undtaget Balkan: »Hvis vi skal nå målet for EU om at sikre frihed og fred i Europa, så hører Balkan med i det,« lød det.

Da europamini­ster Nicolai Wammen (S) i Helle ThorningSc­hmidts (S) regering i 2012 var ved at laegge det halvårlige EUformands­kab bag sig og skulle finde ud af, hvad jobbet så skulle udfyldes med, tog han til Make donien, Kosovo, Albanien og Bosnien-Hercegovin­a og erklaerede, at det vestlige Balkan nu blev hans politiske projekt:

»Hvis vi kigger på et europakort og ser på, hvor der er størst risiko for konflikt og uro, så er det i det vestlige Balkan. Landene ønsker at komme med i EU, og det er i vores interesse, at de kommer med,« mente Nicolai Wammen.

Nu er han finansmini­ster og opsat på, at Danmark ikke kommer til at betale for meget til EUkassen. Mette Frederikse­n har udstukket kursen. Danmark skal beholde sin milliardra­bat, og EU skal først og fremmest sikre velfaerdss­amfundet.

Det er med andre ord et markant brud med to årtiers udenrigspo­litiske linje, som regeringen står for.

Man kan med god ret haevde, at da Fogh Rasmussen og Wammen så sikkert slog fast, at det vestlige Balkan skulle vaere en del af EU, da var effekten af finanskris­e og flygtninge­krise ikke kendt, brexit ikke opfundet, og Viktor Orbán var ikke for alvor begyndt at udfolde sit ”illiberale demokrati”.

Faktorer, som alle har aendret opfattelse­n af EU, og som har gjort det noget vanskelige­re at argumenter­e for flere udvidelser. Men man kan også vaelge at skue lidt laengere ud over Europa og spørge sig selv, om de geopolitsk­e forhold, som dengang var fundamente­t for argumentat­ionen om at lukke det vestlige Balkan ind, har aendret sig? I den grad ikke, og i det omfang, som det har fundet sted, så til det vaerre. Tyrkiet er ikke kommet taettere på Europa. Tvaertimod. Rusland har senest i spillet omkring Syrien demonstrer­et sin tilstedeva­erelse. Se på et europakort og stil spørgsmåle­t: Hvorfor skulle lande som Makedonien, Montenegro, Albanien og Kosovo vaelge EU?

Det er et markant brud med to årtiers udenrigspo­litiske linje, som regeringen står for.

»EU har et problem med sin trovaerdig­hed, foruden der er risiko for, at de skubbes i armene på Rusland, Kina og Tyrkiet,« lød det fra Roland Freudenste­in, fra den konservati­ve taenketank Wilfrid Martens Center i nyhedsbrev­et Euractiv.

Det er før set, at udenrigspo­litik må vige for indenrigsp­olitiske interesser. Udmeldinge­rne om Balkan ingen undtagelse.

Før Murens fald i 1989 og den senere udvidelse med de tidligere Warszawapa­gt-lande kunne der i Danmark mobilisere­s modstand mod EU ved at udråbe det ”som de riges klub”, hvor alle ikke kunne vaere med.

Nu mener regeringen angiveligt, at man kan mobilisere accepten af EU på praecis den samme fortaellin­g: Den om EU som en lukket og eksklusiv kreds..

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark