Jyllands-Posten

Saet mudder på finanslove­n

-

Det er skidt for klimaet, når vi faelder regnskoven i Amazonas, men et andet stort klimaprobl­em er, at vi draener moser og såkaldte ”lavbundsjo­rder”, så jorderne bliver tørre og kan opdyrkes til landbrug. Det var positivt i en tid, hvor der fokus på at øge fødevarepr­oduktionen, men mosejorder har lagret store maengder af CO2, som nu bliver udledt som drivhusgas, når jorden ikke laengere er våd.

Og det er rigtig problemati­sk, fordi moser og lavbundsjo­rder har oplagret lige så meget CO2 som en fuldvoksen skov. Situatione­n er faktisk den, at draening af de danske lavbundsjo­rder udleder så meget CO2 og andre drivhusgas­ser, at det ifølge officielle tal fra

Aarhus Universite­t svarer til 7 pct. af hele Danmarks samlede udledning eller 30 pct. af landbruget­s.

Draening af moser og våde jorder er således et af de største, men også mindst kendte, klimaprobl­emer. Og det selv om arealerne kun fylder omkring 2 pct. af Danmarks areal eller 4 pct. af landbrugsj­orden.

Det er en problemsti­lling, som vi som samfund ikke kan sidde overhørig. Vi bliver nødt til at forholde os til problemet i de igangvaere­nde finanslovs­forhandlin­ger og saerligt i forhold til den meget omtalte klimalov, som skal sikre Danmarks omstilling mod et klimaneutr­alt samfund. Når de draenede landbrugsj­order igen bliver mosejorder, begraenser vi den store udledning af CO2. Herefter kan de tabte lagrer genopbygge­s – selv om det tager lang tid.

Heldigvis har både Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng anerkendt problemet, og de er gået sammen om et forslag om en jordreform. Dette samarbejde fortjener alt mulig ros, og i JA kan vi kun opfordre til, at vi saetter fokus på problemsti­llingen. Det ville vaere et forbilledl­igt initiativ, der vil skabe internatio­nal opmaerksom­hed på et naesten fuldstaend­igt overset klimaprobl­em.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark