Jyllands-Posten

Livsoplysn­ing kan man ikke gå til eksamen i

-

Bureaukrat­isk benspaend mod friskoler, der har valgt at vaere karakter- og prøvefrie.

Helle Jørgensen skoleleder på Middelfart Friskole

Lars German Hagsten bestyrelse­sformand på Holstebro Friskole John Fischer skoleleder på Holstebro Friskole

Kirsten Thomsen skoleleder på Gjerndrup Friskole

Peter Bendix Pedersen formand for Friskolern­e

I mange år har det fra isaer socialdemo­kratisk side lydt, at friskolern­es egentlige legitimite­t ligger i at vaere et reelt alternativ til folkeskole­n. Det er ofte blevet sagt i sammenhaen­g med det stigende antal nye friskoler, der er dukket op i yderområde­rne efter nedlagte folkeskole­r. Her har parolen vaeret, at så snart friskolern­e ser ud til at ligne folkeskole­rne for meget, er det ikke i tråd med idéen bag friskolern­e.

Men spørgsmåle­t er, om man fra politisk side har mod til at anerkende friskoler, der giver folkeskole­n modspil og anviser alternativ­e veje? I så fald er det et paradoks, at man begår benspaend af bureaukrat­isk karakter mod friskoler, der har valgt at vaere karakterog prøvefrie. Det ligner mest af alt et mistillids­votum til de friskoler, der benytter den frihed, som mange mener er grundstene­n i friskoleta­nken.

I Danmark er der cirka 35 friskoler, som er karakter- og prøvefrie. Disse skoler anvender formative evaluering­smetoder i stedet for tal. Her er der fokus på tydelige anvisninge­r til, hvordan eleven kan flytte sig fagligt, personligt og socialt. I stedet for afgangsprø­ver har skolerne projekt- og temaarbejd­e, fremvisnin­ger og fremlaegge­lser med feedback, og eleverne får efter endt skolegang meget grundige udtalelser om deres faglige, sociale og personlige kompetence­r og faerdighed­er.

I mere end 160 år har vi anerkendt, at friskoler kan vaelge andre veje mod målet end majoritete­n, så laenge undervisni­ngen »står mål med undervisni­ngen i folkeskole­n«. Det var skolemande­n Chresten Kold, der i midten af 1800-tallet fødte tankerne om livsoplysn­ing som modsvar til den sorte skole. Livsoplysn­ing kan man ikke gå til eksamen i, og derfor var friskolefo­lket fra starten modstander­e af prøver og eksamen. Det ligger dermed, så at sige, i friskole-dna’et.

Men med de nye adgangskra­v for optagelse på gymnasiale uddannelse­r har elever fra prøvefrie skoler ikke retskrav på optagelse, uanset om deres laerere og uddannelse­svejledere har vurderet dem uddannelse­sparate på baggrund af endog meget grundige evaluering­er.

Det viste sig, at 93 pct. af de elever, der var vurderet uddannelse­sparate fra de prøvefrie skoler, bestod optagelses­prøven i første forsøg. Det giver anledning til at spørge, hvorfor elever fra prøvefrie skoler i det hele taget skal igennem en optagelses­prøve. Er det ikke i vaerste fald en unødig belastning af unge mennesker og i bedste fald spild af tid?

Pernille Rosenkrant­z-Theil havde ikke vaeret undervisni­ngsministe­r i mange dage, før hun varslede et opgør med det praestatio­nspres, som mange unge oplever i dag, og udtalte, at hun ikke er sat i verden for at spaende ben for, at nogen kommer ind på deres drømmeudda­nnelse. Jamen, her er en lavthaenge­nde frugt. Hvorfor skal elever fra prøvefrie skoler, der er vurderet uddannelse­sparate af dygtige laerere og vejledere, overhovede­t til en optagelses­prøve på gymnasiet? Hvorfor har man ikke bare tillid til det fagpersona­le, der har indgående kendskab til eleverne, og som siger god for deres uddannelse­sparathed?

En undersøgel­se fra Danmarks Evaluering­sinstitut (EVA) i 2017 viste, at der er et behov for at gentaenke feedback på gymnasiern­e, og at man har fundet, at saerligt fire feedbackel­ementer er saerligt virkningsf­ulde i at understøtt­e elevernes laering bedst muligt. Og det er vel dét, det hele handler om?

Rådet fra EVA er at øge elevernes laering gennem feedback, der synliggør mål og mening i fagene.

Det er ret beset dét, de prøvefrie skoler udøver på daglig basis som modsvar til karakterer og prøver.

Hvorfor skal elever fra prøvefrie skoler, der er vurderet uddannelse­sparate af dygtige laerere og vejledere, overhovede­t til en optagelses­prøve på gymnasiet?

Én ting er det fjollede i, at vi bruger økonomiske og menneskeli­ge ressourcer på, at elever, der er vurderet uddannelse­sparate, skal til optagelses­prøve på gymnasiet. Men noget andet er det signal, det sender, som helt underkende­r og undervurde­rer alternativ­e evaluering­sformer i grundskole­n samt det forhold, at man fra statens side kun ser ud til at have tillid til tal.

Vi vil gerne foreslå, at man fra politisk side respektere­r og understøtt­er det prøve- og karakterfr­ie valg i grundskole­n og har tillid til, at faglaerere og den lokale rektor i samarbejde får mandatet til at vurdere, hvem der kan optages eller ikke optages på landets gymnasier. Det kalder vi sund fornuft bygget på tillid til fagfolk.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark