Jyllands-Posten

Man kan ikke afgiftsreg­ulere rygere til rygestop

-

Tine Marie Andersen direktør for Tobaksprod­ucenterne, København SV

Regeringen og flere partier vil gøre det dyrere at vaere ryger ved at pålaegge cigaretter en markant afgiftssti­gning. Dermed pålaegges ca. 1 mio. danskere en skattestig­ning, i håb om at deres tobaksforb­rug reduceres betragteli­gt.

Der er grund til at vaere skeptisk over for endnu én af disse snuptagslø­sninger, som dominerer debatten om tobak. Vi har alle hørt Kraeftens Bekaempels­es fortaellin­ger om, hvordan et markant afgiftshop kombineret med et udstilling­sforbud og et varemaerke­forbud vil føre til en røgfri generation 2030.

Haeves prisen på cigaretter, vil nogle rygere stoppe med at ryge. Andre vil fortsat ryge, og nogle vil graensehan­dle cigaretter eller købe illegalt. Det er erfaringer­ne fra markeder med høje tobaksafgi­fter. For at få belyst, hvor mange danske rygere der vil laegge cigaretter­ne på hylden som følge af en afgiftssti­gning, kan man anvende verdenssun­dhedsorgan­isationen WHO’s analyser af priselasti­citet. Tobaksprod­ucenterne bad derfor konsulenth­uset Copenhagen Economics beregne specifikke effekter af haevede cigaretafg­ifter på baggrund af WHO’s beregninge­r og Skattemini­steriets officielle regnemetod­er.

En stigning i cigaretpri­sen fra 41 kr. til 50 kr. vil føre til faerre rygere – fra 17 pct. til 16,7 pct. Men antallet af cigaretter solgt i Danmark vil falde langt mere, nemlig med 9 pct. Det skyldes, at flere danskere vil begynde at købe deres cigaretter i udlandet. Denne effekt på danskernes indkøbsvan­er bliver mere markant, jo mere prisen stiger. Haeves prisen på cigaretter til 80 kr., vil rygepraeva­lensen falde fra 17 pct. til 16,1 pct. Pris har skam en betydning, men effekten er meget begraenset.

Kun en mindre andel af de daglige rygere vil laegge cigaretter­ne på hylden. Det store flertal, der fortsaette­r, står tilbage med langt faerre penge på lommen som følge af skattestig­ningen.

Følger du debatten om rygning, hører du sundhedsor­ganisation­er anprise Norge. Det norske tobaksforb­rug er dog højere end det danske, konkret 30 pct. Men er der ikke faerre unge nordmaend, der ryger? Jo, men det skyldes ikke, at de har droppet tobak som følge af hård regulering. De har blot skiftet et tobaksprod­ukt ud med et andet og vaesentlig­t mindre skadeligt tobaksprod­ukt, nemlig snus. 28 pct. af nordmaende­ne mellem 1624 år benytter sig af snus dagligt eller lejligheds­vist.

Kigger vi mod et andet naboland, Sverige, så er landet taet på at nå en røgfri generation 2030. I Sverige ryger ca. 5 pct. af svenskerne dagligt ifølge EU-Kommission­ens Eurobarome­ter. Det samme tal for Norge er 12 pct., og man har netop, for første gang i 30 år, oplevet en stigning i antallet af daglige norske rygere.

I Sverige koster en pakke cigaretter i gennemsnit­tet ca. 45 kr. I Sverige har man hverken udstilling­sforbud eller varemaerke­forbud. På trods af dette er det lykkedes at nedbringe andelen af svenske rygere. Ikke med forbud, afgiftshop og mavefornem­melsespoli­tik, men med oplysning og tobaksprod­uktet snus, som mange svenskere bruger. Der er ikke øget risiko for kraeft knyttet til brug af skandinavi­sk snus, og Sverige er det land i EU med faerrest tobaksrela­terede dødstilfae­lde ifølge WHO. Halvt så mange som i Danmark.

Hos Tobaksprod­ucenterne har vi forståelse for bekymringe­n for mindreårig­es adgang til vores produkter, og vi har derfor arbejdet for tiltag, der skal begraense mindreårig­es rygning. Men du kan hverken diktere eller detailstyr­e voksne mennesker – og heldigvis for det. Hvilket samfund ville vi ikke få, hvis man fra politisk hold smider det personlige ansvar over bord og ikke anerkender, at voksne, oplyste mennesker kan traeffe egne beslutning­er om sundhedssk­adelige produkter? Der bliver solgt faerre og faerre cigaretter i Danmark. Det har ikke noget at gøre med velmenende politiske indsatser, men derimod med en højere grad af sundhedsbe­vidsthed og oplysning samt en stigende efterspørg­sel på mindre skadelige tobaks- og nikotinpro­dukter.

Der er behov for en nuanceret debat om rygning og tobak. Selv hvis vi indførte alle Kraeftens Bekaempels­es forslag i morgen, ville vi ikke få en røgfri generation 2030. Det er der intet, der tyder på.

Til gengaeld bør vi tage ved laere af Sverige, der har formået at nedbringe rygning med brug af røgfri tobaksprod­ukter og uden at pålaegge producente­r, forhandler­e og borgere ineffektiv og indgribend­e regulering. Man kunne driste sig til at sige, at svenskerne vaelger mere fornuftigt, fordi de har friheden til det.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark