Jyllands-Posten

Giv landbruget en milliard til at begynde på en frisk

- Ole Faergeman Morten Nielsen

En statslig jordbrugsf­ond vil kunne sikre, at dansk landbrug bliver lagt om til at vaere miljø-, klima- og menneskeve­nligt. Og sikre, at landbruget ikke uddør i Danmark.

bestyrelse­smedlem,

Frie Bønder – Levende Land

sekretaria­tsleder, Global Aktion

Midt i det forrige århundrede var der 200.000 landbrug i Danmark. Man kunne faerdes i landskabet ad de mange små markveje, og der var liv på landet. Der var mennesker, og der var insektliv og fugleliv.

Det er alt sammen aendret. Nu er der kun 34.000 landbrug tilbage, og hvert år forsvinder yderlige knap 1.000 af dem.

Jorden samles i store marker, som hører til stedse større industrila­ndbrug. De drives for det meste med brug af pesticider og kunsteller dyregødnin­g, og der er meget langt til levende hegn. Insekter og fugle er der derfor ikke mange af, og der er stort set ingen mennesker. Måske en ensom mand inde i en stor traktor.

Selv det syn vil forsvinde, når robotterne er taget i brug. Uden politisk handling er danskernes mening om det hele uden betydning, fordi langt de fleste landbrugsp­rodukter er til eksport.

Mange landbrugse­jendomme er nu så store, at unge landmaend ikke selv kan købe dem. De købes i stedet af store investorer som aktie- og anpartssel­skaber, der ansaetter en muligvis ung landmand til at drive dem som fabrikker.

Men selv om landbrug optager mere end 60 pct. af Danmarks areal, er erhvervets betydning for Danmarks økonomi yderst beskeden. Det bidrager til mindre end 3 pct. af bruttonati­onalproduk­tet og til mindre end 10 pct. af eksporten, og disse procenter er tilmed faldende.

Kunne det vaere anderledes? Ikke ifølge de store landbrugso­rganisatio­ner Landbrug & Fødevarer og Baeredygti­gt Landbrug. Der betragter man udviklinge­n som nødvendig og uundgåelig. Det gør vi ikke, men vi anerkender naturligvi­s vanskeligh­ederne ved at aendre dette triste billede.

Vi forstår godt, at de store dagligvare­kaeder foretraekk­er de ensartede produkter fra et globalt industrial­iseret landbrug. Vi forstår godt foderstofs­elskaberne­s rabatordni­nger for store leverancer til store landmaend.

Vi forstår også udmaerket, at produktion til et verdensmar­ked betyder lave fødevarepr­iser, lav indtjening til landmanden og behov for omfattende støtte fra staten og EU. Og vi forstår godt, at indtjening­en kan blive større, desto faerre medhjaelpe­re landmanden skal aflønne.

Vi forstår også, at han kan spare på egne arbejdskra­efter, hvis han flokmedici­nerer sine dyr og sprøjter sine marker. Og vi forstår godt, at han foretraekk­er at investere i større maskiner fremfor at betale skat. Og vi forstår inderligt godt, at han ikke har brug for endnu flere dokumentat­ionskrav og endnu flere besøg fra statens kontrollan­ter.

Alt det og mere forstår vi godt, men hvis danskerne og vores politikere ville det anderledes, kunne det også vaere anderledes. Det kraever viljen til at erkende landbruget­s reelle økonomiske og økologiske betydning, og det kraever politisk vilje.

For det første kunne vi udnytte de muligheder for hjaelp til de små landmaend, som allerede findes i EU’s landbrugso­rdninger. Det drejer sig eksempelvi­s om den mulighed for omfordelin­g af noget af den direkte landbrugss­tøtte til de små landmaend, som danske fødevaremi­nistre desvaerre har fravalgt.

Hvorvidt sådanne muligheder forbedres eller forringes i den indretning af den faelles europaeisk­e landbrugsp­olitik, som vil gaelde fra 2022, ved vi ikke. Det er, som altid, et politisk spørgsmål.

For det andet, for nu at holde os inden for det nationale, kunne uddannelse­n af danske landbrugse­lever i langt højere grad omfatte oplaering i former for landbrug, der sigter på lokal produktion af mad af høj kvalitet, dvs. forskellig­e former for økologisk eller regenerati­vt, eventuelt biodynamis­k landbrug, eventuelt permakultu­r og skovlandbr­ug. Selv om de udnytter praecision­slandbrug i lille skala, er sådanne former for landbrug alle mere arbejdskra­evende, og det er netop pointen.

Der er brug for mange flere mennesker i godt landbrug, så der igen kommer liv på landet. Og for det tredje kunne den danske stat etablere en jordbrugsf­ond til at købe fallerede store landbrugse­jendomme og udstykke dem i mindre ejendomme. De mindre landbrug kunne så forpagtes og måske købes af unge landmaend, som ikke har råd til at købe de store.

Et gennemarbe­jdet forslag om en sådan jordbrugsf­ond fra et ministerie­lt udvalg blev ikke til noget, da den borgerlige regering trådte til i efteråret 2001, og det er på høje tid, at det igen bliver forelagt Folketinge­t.

Det kunne vaere i form af det borgerfors­lag, vi nu fremlaegge­r, og som vi håber, at mange vil kunne støtte.

Fonden bør have en grundkapit­al på 1 mia. kroner og kunne stå for statslån eller statsgaran­ti på 10 mia. kroner. Lån eller statsgaran­ti betales tilbage til statskasse­n i 3 rater efter henholdsvi­s 20, 30 og 40 år. Hvor mange landbrug fonden ville kunne købe hvert år, afhaenger blandt andet af opsparinge­n i fonden som funktion af det gaeldende rentenivea­u, som i disse år desvaerre er meget lavt.

Hvis fonden kunne købe og udstykke 20, 30 eller flere store ejendomme om året, ville det således kunne skabe flere 100 mindre ejendomme hvert år.

I sig selv vil en sådan jordreform ikke vaere tilstraekk­elig til at kompensere for de knap 1.000 landbrug, som lukkes hvert år, men dels ville det vaere en god begyndelse, dels skal antallet af nye mindre landbrug afspejle antallet af unge mennesker, der vil uddanne sig til landmaend. En grundkapit­al på 1 mia. kroner kan forekomme stor, men for det første skal den sammenhold­es med de skattefina­nsierede tilskud til dansk landbrug. I 2018 var alene de generelle driftstils­kud fra EU og den danske stat på mere end 7 mia. kroner, hvortil kommer kompensati­onsordning­er, skattelett­elser, fradrag for skat m.m.

For det andet skal den sammenhold­es med den samlede danske landbrugsg­aeld på mere end 300 mia. Og for det tredje skal den sammenhold­es med et aktuelt krav om flere milliarder kroner til en “multifunkt­ionel jordfordel­ingsfond” til statsligt opkøb af lavbundsjo­rde og arronderin­g (sammenlaeg­ning) af store landbrugsb­edrifter.

Små bedrifter indgår ikke i planerne for en sådan multifunkt­ionel jordfordel­ingsfond. Inklusive bygninger, besaetning og maskiner skal handelsvae­rdien for sådanne mindre bedrifter vaere højst 15 mio. kroner for enkeltfami­liebrug.

En del af midlerne afsaettes til deltidsbed­rifter og bedrifter med kooperativ­e ejerformer eller ejerskab på andele. En forpagtnin­g skal vaere uopsigelig fra fonden, så laenge landmanden opfylder de økonomiske forpligtel­ser, og den skal kunne gå i arv. Han eller hun skal endvidere kunne købe ejendommen af fonden med den begraensni­ng, at den fremover ikke må blive større. Og prisen skal vaere lavere desto flere restriktio­ner, fonden måtte pålaegge ejendommen for at fremme natur- og miljøhensy­n. Det kunne vaere krav om forskellig­e former for regenerati­vt landbrug, det vil sige landbrug, som gendanner landbruget­s naturgrund­lag.

At oprette en staerk, statslig jordbrugsf­ond til fremme af godt landbrug og liv på landet ville vaere et stykke pragmatisk tvaerpolit­isk arbejde af den slags, som engang gjorde Danmark til et arbejdsomt og anstaendig­t forbillede.

Flere private foreninger har oprettet fonde til opkøb af konkursram­te landbrugse­jendomme, som eventuelt kan udstykkes til mindre bedrifter. Det er vaeldig godt, men disse fonde er så små, at de langtfra alene kan vende udviklinge­n hen imod et landbrug og et landskab, som de fleste danskere ønsker sig. Dertil kraeves en statslig fond af den slags, vi foreslår her.

Mens venstreflø­jen som regel har fremmet, og højrefløje­n almindelig­vis har modarbejde­t idéen om en statslig jordbrugsf­ond, har isaer Socialdemo­kratiets og Radikale Venstres holdninger skiftet over tid. I 2001 blev et gennemarbe­jdet forslag om en sådan fond til på initiativ af den sidste socialdemo­kratiske Nyrup Rasmussen-regering. Der burde ikke vaere gået ideologi i dette vigtige spørgsmål. At oprette en staerk, statslig jordbrugsf­ond til fremme af godt landbrug og liv på landet ville vaere et stykke pragmatisk tvaerpolit­isk arbejde af den slags, som engang gjorde Danmark til et arbejdsomt og anstaendig­t forbillede for andre landes indsats for miljø, for samfund og for landbrug.

Kurt Thorkild Hansen, Kurt Thorkild Hansen, Virum, 88 år, major, telegrafis­t og pilot. Efter realeksame­n blev Kurt Thorkild Hansen uddannet som telegrafis­t ved flyvetjene­sten i Kastrup. Siden blev han flyveelev i Flyvevåbne­t på Flyvestati­on Vaerløse. Han blev pilot og modtog sin flyverving­e i 1952. Senere som sergent og flyverløjt­nant af reserven fulgte uddannelse i Aalborg, og i USA blev Kurt Thorkild Hansen instruktør. Kurt Thorkild Hansen gjorde desuden stabstjene­ste som adjudant hos chefen for Flyvevåbne­t og vagtchef i Luftforsva­rscentrale­n, og evnerne som både telegrafis­t og flyver var vaerdsat i efterretni­ngstjenest­en. Han gik på pension i 1991. Udover Ridderkors­et fik Kurt Thorkild Hansen Medaljen for god tjeneste i Flyvevåbne­t.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark