Jyllands-Posten

Danish Crown 16-dobler eksporten til Kina

Danmarks eksport af svinekød til Asien vokser eksplosivt og traekker svinekødsp­riserne op i det højeste niveau siden 2001. Der er bare ét problem: Produktion­en af slagtesvin falder.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Eksporten af dansk svinekød til Kina vokser eksplosivt og traekker svinekødsp­riserne op i niveauer, der ikke er set siden 2001.

»I 3. kvartal 16-doblede vi eksporten af svinekødsu­dskaeringe­r til Kina sammenlign­et med den tilsvarend­e periode i 2018. I faktiske tal er der tale om en stigning i kvartalet fra 2.000 til 32.500 tons,« fortaeller Lars Albertsen, global salgsdirek­tør for slagteriko­ncernen Danish Crown.

Den eksplosive stigning i eksporten skyldes, at voldsomme udbrud af svinepest i

Kina ventes at koste op mod 200 mio. grise livet i år. Det svarer til, at en fjerdedel af hele verdens svinebesta­nd er udraderet på få måneder.

Sygdommen spreder sig

Den seneste tid har sygdommen også spredt sig med rivende hast i lande som Sydkorea,

Vietnam og Filippiner­ne. Det har skabt et historisk stort importbeho­v, som giver jackpot på bundlinjen hos Danish Crown og dermed selskabets ejere, de danske svineprodu­center.

Danish Crown har skruet så meget op for eksporten til Asien, at slagteriko­ncernen er taet på at ramme et kapacitets­loft, som udgøres af frysekapac­iteten og hensynet til de store europaeisk­e kunder.

»Alt det kød, vi sender til Asien, skal fryses ned, og frysehusen­es kapacitet bliver nu udnyttet til det yderste. Vi er desuden nødt til at reservere fersk kød til at servicere vores store faste kunder i Europa. Det ville vaere meget kortsigtet, hvis vi vendte ryggen til dem og helt ensidigt jagtede den hurtige profit i Asien,« påpeger Lars Albertsen.

Han tilføjer, at det kinesiske marked lige nu er naermest umaettelig­t, og Danish Crown har også øget eksporten til lande som Sydkorea, Filippiner­ne og Taiwan.

Samlet set har de europaeisk­e slagterier skruet så meget op for eksporten til Asien, at det for alvor løfter salgsprise­rne på fersk svinekød i Europa.

»Det har før vaeret mere traels at vaere salgsdirek­tør, men jeg kunne aerligt talt godt bruge et par millioner grise mere. Vi kunne sagtens saelge dem til gode priser, men desvaerre er produktion­en af slagtesvin fortsat vigende i Danmark,« konstatere­r Lars Albertsen.

Notering mod nye højder

Den faldende produktion skyldes, at det i en årraekke har vaeret en dårlig forretning at producere slagtesvin i Danmark – bl.a. fordi Danish Crowns indtjening og svinekødsa­fregning ikke har vaeret konkurrenc­edygtig. Det er den blevet i løbet af de seneste uger, og håbet er, at det vil vende udviklinge­n.

»Jeg håber og tror, at de høje svineprise­r vil saette gang i byggeriet af nye slagtesvin­estalde. Forhåbentl­ig vil vi se produktion­en flade ud i 2020 og begynde at stige i 2021. Det haster med at få gang i investerin­gerne, for vi ved, at 40 pct. af produktion­sapparatet er ved at vaere nedslidt og skal renoveres eller udskiftes inden for de naeste 10 år blot for at opretholde den nuvaerende produktion,« siger Erik Larsen, bestyrelse­sformand i Landbrug & Fødevarer Svineprodu­ktion.

L&F’s prognoser indikerer, at den gennemsnit­lige svinekødsn­otering i 2020 vil blive knap 13 kr. pr. kg, hvilket er det højeste niveau siden 1989. I denne uge har Danish Crown haevet noteringen til det højeste niveau siden 2001: 12,8 kr.

»Udsigterne for de kommende måneder og så langt, vi kan se, ind i 2020 er saerdeles positive. Lige nu begynder salget til julehandle­n i Europa samt nytåret i Kina at tage fart, og svinepeste­n breder sig stadig i Asien,« siger Lars Albertsen, Danish Crown.

Ifølge eksperter vil det tage flere år at genopbygge svineprodu­ktionen i Kina. Der er dog en graense for, hvor meget priserne på svinekød kan stige. På et tidspunkt vil priserne nå et niveau, hvor forbrugern­e søger mod andre proteinkil­der som kyllingekø­d.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark