Jyllands-Posten

Analytiker­e: Overrasken­de Maersk-opjusterin­g kan tyde på laenge ventet effekt af strategi

En opjusterin­g fra Maersk får analytiker­e til at spekulere på, om den danske shippingko­ncerns storstiled­e transforma­tion endelig viser sit vaerd.

- LEONORA BECK leonora.beck@finans.dk

En gedigent nøk op i Maersks egne forventnin­ger kan vaere den laenge ventede effekt af koncernens rejse fra at vaere et konglomera­t til en strømlinet transport- og logistikvi­rksomhed.

Sådan lyder analytiker­es vurdering efter mandagens opjusterin­g, der sendte aktien op med 7,8 pct.

»Maersk var tidligere førende på at skaere omkostning­er, men siden transforma­tionen begyndte, og Maersk blev ramt af et cyberangre­b, har omkostning­skontrolle­n ikke vaeret god. Det her kan indikere, at de endeligt har genvundet kontrollen,« siger Johan Eliason, analytiker hos Kepler Cheuvreux.

Maersk forventer nu, at resultatet før renter, skat, afskrivnin­ger og nedskrivni­nger (ebitda) i år lander i niveauet 5,4–5,8 mia. dollars mod tidligere 5 mia. dollars. Det er noget af et spring, set i lyset af at både fragtrater og vaeksten i fragtvolum­ener har haft det svaert.

En del af opjusterin­gen skyldes lavere priser på braendstof, hvilket Maersk ikke har nogen indflydels­e på. Men noget skyldes også en høj kapacitets­udnyttelse på skibene, et pålideligt netvaerk og større marginer i havneforre­tningen.

Markedet er overrasket

Selv om analytiker­e over en bred kam mente, at Søren Skous guidance for 2019 på 5 mia. dollars var i den lave ende, har det store spring alligevel overrasket markedet.

Opjusterin­gen vidner ifølge Sydbank om Maersks tilpasning­sdygtighed i et svaert marked og om, at virksomhed­en er på rette vej med at gøre sin containerf­orretning mere profitabel.

»Det er stadig et langt traek, som man tydeligvis er kommet godt i gang med, og som man over de kommende år vil kunne levere på,« siger

Mikkel Emil Jensen, aktieanaly­tiker hos Sydbank, til Ritzau Finans.

Maersk besluttede i 2016 at opsplitte forretning­en i en transport- og logistikfo­rretning og en energidivi­sion. Mens energiakti­verne bliver solgt fra eller på anden måde udskilt fra Maersk-koncernen, skal transport- og logistikfo­rretningen udgøre fremtidens Maersk.

Førhen har Maersk kørt sine forretning­senheder separat efter et armslaengd­eprincip, men nu kører containerf­orretninge­n, havnetermi­nalerne og speditione­n et langt taettere samarbejde.

Målet er, at Maersk skal tilbyde kunderne en komplet, integreret og digitalise­ret transports­ervice.

Det var mandag ikke muligt at få en kommentar fra Maersk, der er i stilleperi­ode op til kvartalsre­gnskabet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark