Jyllands-Posten

Virksomhed­sejere jagter nye markeder

En analyse viser, at ejerledern­es forventnin­ger til fremtidig høj vaekst er faldende. Nu skal der i højere grad satses på innovation, nye produkter og nye markeder for at holde dampen oppe.

- SIGNE TIND HVAS signe.t.hvas@jp.dk

Stigende geopolitis­k usikkerhed, handelskri­g og brexit får troen på høj fremtidig vaekst til at blegne hos landets staerkeste ejerledede virksomhed­er.

Det viser en spørgeunde­rsøgelse fra konsulenth­uset PWC foretaget på baggrund af interviews med de 140 virksomhed­er, som er indstillet til prisen som Årets Ejerleder 2019.

»Naesten alle de ejerledere, vi har vaeret ude at snakke med, forventer stadig vaekst. Men det er klart, at de ikke forventer de samme tocifrede rater, som de har gjort tidligere,« siger partner i PWC Ulrik Raebild.

Stort set samtlige ejerledere svarer, at de fortsat forventer at vokse i de kommende tre år, men kun 46 pct. af dem forventer en høj vaekst på mere end 25 pct. Til sammenlign­ing lå tallet på 49 pct. i 2018 og hele 68 pct. i 2017.

Som modsvar på usikkerhed­en er mange ejerledere indstilled­e på at gå nye veje.

»Mange af ejerledern­e er nået dertil, hvor de skal sprede deres risiko på flere ting. Hvis de skal fortsaette med at have vaekst, skal de i højere grad fokusere på nye produkter og innovation,« vurderer Ulrik Raebild.

Mere end hver tredje ejerleder (37 pct.) forventer, at vaeksten i stigende grad skal komme fra nye produkter, mod hver fjerde sidste år. Der er også en større del af ejerledern­e, der forventer, at vaeksten skal komme fra nye markeder. Her er antallet steget til 9 pct. fra 5 pct. i 2018.

Analysen viser en markant stigning i antallet af ejerledere, hvis vaekstforv­entninger er påvirkede af de førnaevnte politiske trusler. Her er andelen steget fra 9 pct. i 2018 til 22 pct. i 2019.

En af dem er sidste års vinder af Årets Ejerleder i Region Nordjyllan­d, Torben Enggaard fra betonspeci­alisten Ambercon:

»Selv om eksempelvi­s brexit måske ikke kommer til at ramme os direkte som producent, er det endnu en negativ vibration, der er med til at gøre os mere forsigtige omkring de beslutning­er, der kaster investerin­ger af sig.«

Ulrik Raebild er enig i, at det isaer er usikkerhed­en, der får ejerledern­e til at saenke vaekstmåle­ne og i samme forbindels­e overveje at udforske nye muligheder.

»Man kan ikke taende fjernsynet i dag uden konstant at høre om handelskri­g, brexit eller lignende. Vi bliver bombardere­t,« siger han og tilføjer, at det er et tegn på sund skepsis, når ejerledern­e har de politiske forhold med i deres vaekstover­vejelser. Der er dog én saerlig ting, der isaer kendetegne­r ejerledere:

»De er optimistis­ke folk. Jeg tror, at hvis du spurgte generelt i virksomhed­erne, ville frygten for geopolitis­ke strømninge­r vaere større, end når du spørger ejerledern­e. Der er en god optimisme blandt dem.«

PWC har også analyseret selskabern­es regnskaber for 2018, og her er der fremgang at spore i henholdsvi­s daekningsb­idrag, resultat og egenkapita­l.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark