Jyllands-Posten

Bagmandspo­litiet kraever hårdere straffe til tidligere Schlüter-advokater

Østre Landsret indledte mandag ankesagen mod de to tidligere advokater fra Johan Schlüter Advokatfir­ma, Susanne Fryland og Lars Halgreen.

- JESPER HØBERG jesper.hoberg@finans.dk

Det var med et krav om skaerpede straffe, at bagmandspo­litiets anklagere, Andreas Laursen og Michèle Thøgersen, mandag mødte op i Østre Landsret for at indlede straffesag­en mod to tidligere advokater fra det hedengangn­e Johan Schlüter Advokatfir­ma.

Susanne Fryland og Lars Halgreen blev idømt henholdsvi­s fem et halvt års ubetinget faengsel og ni måneders betinget faengsel, da Københavns Byret i sommeren 2018 afsagde dom i sagen. Begge ankede dommen, mens den tredje dømte, Johan Schlüter, valgte at acceptere sin dom på fire års betinget faengsel.

Derfor var kun to tredjedele af den oprindelig­e trio bag advokatfir­maet at finde i retslokale­t mandag morgen, da landsrette­n indledte det første retsmøde i sagen, der er berammet til at fortsaette frem til medio januar 2020.

Begge vil frifindes for en raekke forhold, der relaterer sig til den måske største skandale i den danske advokatbra­nche nogensinde.

Sagen kom første gang til offentligh­edens kendskab i 2015, da Producentf­oreningen – branchefor­ening for tvog film-producente­r – beskyldte Johan Schlüter Advokatfir­ma for uretmaessi­gt at have malket producente­rne for Copydan-vederlag for over 100 mio. kr.

Skyld på ”reservedat­teren”

Sagen blev meldt til politiet, og den fik yderligere et tvist, da Johan Schlüter og Lars Halgreen offentligt lagde hele skylden på Susanne Fryland, der ud over at vaere en af de tre partnere bag advokatfir­maet også havde vaeret en slags reservedat­ter for Schlüter.

I byretten var luften iskold mellem Fryland og de to tidligere partnerkol­leger. Mandag sad Fryland og Halgreen adskilt af deres tre advokater tavse og lyttede til en langvarig oplaesning fra både anklagere og forsvarere i et retslokale uden vinduer og dagslys.

Samme ejerkreds

En del af ankesagen kommer til at gå med netop at laese op fra f.eks. de forklaring­er, som de tiltalte og vidner gav under byretssage­n.

Alene oplaesning­en af Susanne Frylands forklaring i byretten vil formentlig tage en hel retsdag, oplyste hendes forsvarsad­vokat, Hanne Rahbek.

Halvdelen af første retsdag gik med at laese op fra dele af den 245 sider lange byretsdom.

Dommen gennemgik det drama, der i 2015 førte til, at Johan Schlüter Advokatfir­ma forsvandt fra jordens overflade, efter at det i en årraekke havde holdt til på Højbro Plads i København, hvor det havde beskaeftig­et omkring 60 medarbejde­re.

Advokatfir­maets største kundegrupp­e var film- og tvproducen­terne, som hvert år høstede millioner i Copydanved­erlag på et system, som Johan Schlüter havde vaeret med til at udtaenke og føre ud i livet.

Advokatfir­maet havde fået opgaven med at forvalte og fordele de mange penge, men undervejs solgte firmaet opgaven til et nyt selskab, Registreri­ng Danmark, som var ejet af de samme tre advokater, der ejede Johan Schlüter Advokatfir­ma.

Fryland blev direktør i Registreri­ng Danmark, der lå i Slagelse, og som hurtigt gjorde sig bemaerket i lokalområd­et med bl.a. sponsorate­r og nye forretning­sområder.

I 2014 gik det dog op for producente­rne, at Registreri­ng Danmark havde haevet a conto-honorarer i en størrelses­orden, der gjorde det nødvendigt at hyre Deloitte til at lave en revisionsu­ndersøgels­e. Derefter vaeltede skelettern­e ud.

Forsøg på skyldnersv­ig

Byretsdomm­en fastslog, at Susanne Fryland over fire år kostede producente­rne over 100 mio. kr. Ifølge dommen var pengene bl.a. blevet brugt på at daekke store huller i økonomien i Johan Schlüter Advokatfir­ma.

Lars Halgreen var ikke tiltalt i selve hovedforho­ldet, hvor også Johan Schlüter blev dømt. Han blev i stedet dømt for forsøg på skyldnersv­ig, fordi advokattri­oen efter at have underskrev­et et gaeldsbrev med selvskyldn­erkautione­r til producente­rne solgte en ejerandel og rettighede­r i et grønlandsk vandprojek­t for 100.000 kr. til en raekke nystiftede selskaber ejet af bl.a. aegtefaell­er.

Efterfølge­nde forsøgte de at videresael­ge dem for 28 mio. euro.

Byretten fandt det ikke bevist, at ejerandele­n og de tilhørende rettighede­r var mere vaerd end de 100.000 kr. Til gengaeld fandt den det bevist, at de tre advokater havde fået den opfattelse, og derfor blev de dømt for forsøg på skyldnersv­ig.

De tre advokater blev ligeledes dømt for at have afgivet et urigtigt regnskab i Johan Schlüter Advokatfir­ma, ligesom Susanne Fryland og Johan Schlüter blev dømt i flere andre relaterede forhold.

På retsmødet mandag var også Producentf­oreningen repraesent­eret ved advokat Henrik Juul. Under byretssage­n rejste foreningen et erstatning­skrav på 103,5 mio. kr., men byretten afgjorde, at producente­rne måtte forfølge kravet ved et civilt søgsmål.

Ifølge Henrik Juul er der endnu ikke taget stilling til et sådant civilt søgsmål.

Alle de tre tidligere ejere af Johan Schlüter Advokatfir­ma er erklaeret personligt konkurs som følge af sagen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark