Jyllands-Posten

Rekordlave renter er ved at tage livet af private fonde

Danmarks små fonde er i store problemer. De kan ikke skabe et overskud, hvorfra de kan uddele penge, fordi renten er historisk lav.

- ANDERS LEONHARD anders.leonhard@finans.dk

Mens landets største erhvervsdr­ivende fonde bugner af penge, kaemper op mod 2.000 små og mellemstor­e fonde for livet.

Den negative rente betyder, at fondene har meget svaert ved at forrente deres formue, og derfor har de heller ikke noget overskud at dele ud af til almennytti­ge formål.

»Det er et massivt problem, at op mod 2.000 fonde ikke kan leve op til deres formål. Deres fremmeste opgave er at opfylde stifters vilje, og det har de ikke råd til laengere,« siger professor på CBS, dr.phil. Anker Brink Lund, der i mange år har forsket i fonde.

Der er primaert tale om fonde, som har under 10 mio. kr. i egenkapita­l. Samlet set tegner de udfordrede fonde sig for et beløb i spaendet 5-10 mia. kr.

Selv om fondene har en god portion penge i kassen, må de ifølge fondsloven kun uddele bevillinge­r af deres overskud. Da de ikke kan skabe naevnevaer­dige overskud, må mange små fonde enten dreje nøglen om eller fusionere med andre fonde i samme situation.

Civilstyre­lsen, som traeffer afgørelser­ne, er tilbagehol­dende med at lade små fonde fusionere, og hvis fondene skal afvikles, skal det typisk ske over en meget kort periode.

»Opløsninge­n kan ske på én gang eller eventuelt over en periode på op til tre år,« skriver Civilstyre­lsen.

Men en kort afvikling kan efterlade et spor af afledte omkostning­er, mener Anker Brink Lund.

»Det kan vaere uheldigt, hvis fonde deler hele deres formue ud til et lokalsamfu­nd på meget kort tid, fordi det efterlader modtagerne med en drift, som de måske ikke kan finansiere.«

Lokalt forankrede fonde

Ejerpartne­r hos advokatfir­maet HjulmandKa­ptain Anker Laden-Andersen har i flere årtier beskaeftig­et sig med fonde og sidder selv i flere mindre fondsbesty­relser. Han kender alt for godt til fondenes kamp mod de lave renter.

»Fonde med under 10 mio. kr. i egenkapita­l har svaert ved at skabe et afkast, hvor det giver mening at lave bevillinge­r. Derfor kan afvikling eller fusion vaere den eneste mulighed,« siger han.

Ofte er de mindre fonde forankret i et lokalsamfu­nd eller en bestemt erhvervsgr­uppe som sømaend, soldater eller kunstnere.

»Hvis de mindre fonde ikke laengere kan opfylde deres formål, går det hårdt ud over lokalsamfu­ndenes muligheder for at rejse almennytti­g kapital,« siger professor Anker Brink Lund.

Nationalba­nken saenkede i september renten yderligere til -0,75 pct. Den rekordlave rente betyder, at fondene kun kan hente et afkast på 0,5 til 1 pct. på at placere formuen i obligation­er.

Alternativ­t må fondene ifølge anbringels­esbekendtg­ørelsen ikke placere mere end 50 pct. af formuen i aktier.

Det betyder ifølge Anker Laden-Andersen, at en mindre fond ofte kun kan lave et afkast på 25.000-50.000 kr., hvoraf fondens administra­tionsomkos­tninger også skal betales.

»Jeg mener, at man bør give fondene større mulighed for at placere en større andel af pengene i udbyttegiv­ende aktier eller ejendomme. Det er for mig at se afgørende for, at fondene kan fortsaette,« siger han.

De små fondes kattepine står i stor kontrast til tilstanden i de største erhvervsdr­ivende fonde i Danmark. Som omtalt i Jyllands-Posten fredag svømmer de største erhvervsfo­nde som Novo Nordisk Fonden og Lundbeckfo­nden i penge, fordi de bliver fordret med store udbytter fra deres dattersels­kaber.

Et hospice for fonde?

Derfor har de 15 største erhvervsfo­nde øget bevillinge­rne med ca. 80 pct. siden 2014.

Anker Laden-Andersen er selv i faerd med at afvikle den nordjyske fond Julie og Ejnar Jensens Mindelegat, hvor han sidder i bestyrelse­n.

Fonden har en egenkapita­l på 1,2 mio. kr. og lavede sidste år et afkast på 24.000 kr. Men når administra­tionsomkos­tninger er betalt, er der under 5.000 kr. til uddelinger.

»Så er vi i et niveau, hvor det ikke laengere giver mening at opretholde fonden. Vi ser mange fonde, som er i samme situation,« siger han.

CBS-professor Anker Brink Lund mener, at man bliver nødt til at udvide manøvrerum­met for de små fonde.

»Man kunne overveje at lave en slags hospice for fonde. Et sted, hvor de enten kan blive afviklet på en forsvarlig måde, fusionere med lignende fonde eller danne partnerska­ber med større fonde,« siger Anker Brink Lund.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark