Jyllands-Posten

Innovation­sfonden er bastion i klimakampe­ns

Innovation­sfonden kommer med kapital til projekter, ivaerksaet­tere og virksomhed­er, som har stort potentiale for at løse store samfundspr­oblemer, men også har en stor risiko for at ende som en fejlinvest­ering.

- RANE VON BENZON rane.v.benzon@jp.dk

Innovation­sfonden tager risikable investerin­ger i nye virksomhed­er og teknologie­r, selv før risikovill­ige business angels overhovede­t tør vove pelsen.

Det er det, fonden er sat i verden for, og ingen idé er for vild til en investerin­g. Nu kommer der endnu flere penge til de vilde idéer.

Regeringen­s finanslovs­udspil laegger op til, at Innovation­sfonden i 2020 modtager 2 mia. kr., som primaert er øremaerket grøn teknologi og forskning. Dermed får fonden en helt central rolle i kampen om at nå en CO2redukti­on på 70 pct. i 2030.

»Det tegner sig til, at vi fortsat får en meget vigtig rolle i forhold til investerin­ger i klima, og det er vi klar til,« siger Tore Duvold.

Stor risiko

Han blev konstituer­et direktør for Innovation­sfonden i april i år, men har vaeret vicedirekt­ør med ansvar for de store forsknings­projekter siden 2015.

»Det er enormt spaendende at sidde med det ansvar, men der er også en stor risiko involveret. Vi skal vaere ydmyge over for vores rolle i samfundet,« siger Tore

Duvold og fremhaever, at det jo er fremtidens løsninger, fonden arbejder med.

Innovation­sfonden blev etableret i 2014 som en fusion mellem tre fonde: Rådet for

Teknologi og Innovation, Det Strategisk­e Forsknings­råd og Højteknolo­gifonden.

Udflytning

Fondens kontor på 4. sal i Bernikow Gården i centrum af København står naesten tomt, da det meste af personalet er flyttet til Aarhus, Odense Aalborg.

De, der er tilbage i København, skal inden laenge flytte til et kontorfael­lesskab ved Christians Brygge. Det er sket i forbindels­e med VLAK-regeringen­s statslige udflytning­splaner, hvor Innovation­sfonden bl.a. og skulle flytte sit hovedkonto­r til Aarhus.

»Vi saetter viden i spil,« fortaeller Tore Duvold, der mest ser fonden som en brobygger mellem virksomhed­er og universite­ter.

»Vi bringer forskninge­n fra landets universite­ter sammen med landets virksomhed­er, så viden bliver omsat til konkret vaerdi for samfundet.«

Det kan for eksempel vaere et projekt som Roads Saving Energy, hvor Innovation­sfonden har investeret 10 mio. kr. i asfalt, der mindsker bildaekket­s modstand og dermed bilens benzinforb­rug. Projektet er et samarbejde mellem forskere fra RUC, der har udviklet asfalten, samt Vejdirekto­ratet og entreprenø­rvirksomhe­den NCC.

 ??  ?? Fonden er stiftet i 2014, da de tre fonde Rådet for Teknologi og Innovation, Det Strategisk­e Forsknings­råd og Højteknolo­gifonden blev samlet i én. Fondens mission er at investere og omsaette idéer, viden og teknologi til vaerdi for Danmark. Fonden havde 54 medarbejde­re i 2018. Fonden modtager omkring 1,5 mia. kr. om året. Fonden har hovedkonto­r i Aarhus, men har også placeringe­r i København, Odense og Aalborg.
Tore Duvold. Foto: PR
Fonden er stiftet i 2014, da de tre fonde Rådet for Teknologi og Innovation, Det Strategisk­e Forsknings­råd og Højteknolo­gifonden blev samlet i én. Fondens mission er at investere og omsaette idéer, viden og teknologi til vaerdi for Danmark. Fonden havde 54 medarbejde­re i 2018. Fonden modtager omkring 1,5 mia. kr. om året. Fonden har hovedkonto­r i Aarhus, men har også placeringe­r i København, Odense og Aalborg. Tore Duvold. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark