Jyllands-Posten

Dansk tech-topchef takker af tmed hård kritik af tech-giganterne

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

Lars Mikkelgaar­d-Jensen har som en af veteranern­e i den danske it-branche fulgt digitalise­ringen på naermeste hold siden 1983. Den seneste udvikling huer bestemt ikke topchefen, der nu stopper hos IBM.

Når Lars Mikkelgaar­d-Jensen googler noget, er det ikke med Googles søgemaskin­e. I stedet bruger han den i brede kredse ret ukendte DuckDuckGo-søgetjenes­te. Her bliver alt det, man søger på, nemlig ikke fodret ind i en stor annoncemas­kine.

»Nu bliver jeg ikke oversvømme­t af alt muligt maerkeligt, når jeg går på nettet. Alene fordi jeg bruger en søgemaskin­e, som ikke samler data ind om mig. Jeg har også en privat mailtjenes­te, som jeg betaler lidt for. Men så er jeg sikker på, at ingen kigger mine mails og ser, at jeg har bestilt en flyvetur til Sydeuropa. Det har vaeret en stor lettelse,« siger Lars Mikkelgaar­d-Jensen.

Som adm. direktør og senere bestyrelse­sformand for IBM Danmark gennem 15 år har han vaeret helt taet på al den teknik, som i dag gør det muligt at indsamle enorme maengder af data.

Fra digitalise­ringens barndom og lanceringe­n af den første ”personlige computer” i 1983, da han begyndte i IBM som ung konsulent, til en gennemdigi­taliseret verden i dag, hvor lagerplads og regnekraft naesten er gratis.

Vi har vaeret for naive

Bagsiden af den teknologis­ke udvikling er isaer, at det er blevet alt for nemt at samle og misbruge data, lyder en af hans konklusion­er, når han skal gøre det hele op. Han stoppede ved udgangen af september hos IBM og skruer nu som 65-årig ned for arbejdstry­kket – om end han fortsaette­r med bestyrelse­sarbejde og for nylig blev konstituer­et formand for Sydbank.

»Problemet er, at når data er tilgaengel­ige, så bruger man dem. I 1950’erne vidste landsbyens telefondam­e alt om, hvad der skete i byen. Men man kunne gå indenfor og rulle for, og så havde man privatliv. Nu må man bare erkende, at alt, hvad man gør, eller hvor man bevaeger sig hen ... det er der nogen, der ved. Det er det, jeg må fortaelle min datter,« siger Lars Mikkelgaar­d-Jensen.

For få år siden blev de, der talte om overvågnin­g på internette­t og via vores telefoner, generelt ikke taget ret seriøst i den offentlige debat. Siden har virkelighe­den overhalet de advarsler.

»Det er jo tankevaekk­ende, at hvis man i dag skal have et rigtigt hemmeligt møde, så bliver man bedt om at laegge alle elektronis­ke devices udenfor. Vi er nået til, at vi ikke kan stole på, at vi har privatliv, hvis der er noget elektronis­k udstyr i naerheden,« siger den nu tidligere techtopche­f.

Den digitale revolution har givet os fantastisk­e nye muligheder, men vi har måske vaeret for naive i vores begejstrin­g og glemt at saette mere faste rammer op, lyder hans evaluering af udviklinge­n.

»Det er helt klart en af de store bekymringe­r i de kommende år: Hvordan får vi armene omkring det, så det ikke løber af sporet? Både virksomhed­er og politikere skal arbejde for det. Vi er nødt til at have nogle spilleregl­er, og det kraever politisk hjaelp. Men det er i udpraeget grad virksomhed­er og isaer itvirksomh­eder, der skal have et staerkt fokus på, hvad man kan gøre, og hvad man ikke skal gøre,« siger Lars Mikkelgaar­d-Jensen.

I dag går det så staerkt, at det er svaert for lovgiverne at følge med. Hvordan skal samfundet f.eks. forholde sig til brugen af ansigtsgen­kendelse i en tid, hvor et land som Kina bruger det massivt?

»Det er klart, at nogle rykker hurtigere, end vi gør, med de nye, teknologis­ke muligheder. Også på tvaers af, hvad vi i Danmark mener er etisk rigtigt,« siger Lars Mikkelgaar­d-Jensen.

Men reelt er det i EU, at kampen skal stå, for de store tech-selskaber bliver ikke stoppet af en løftet pegefinger fra dansk side, lyder vurderinge­n.

Pres på medarbejde­rne

»Nogle af de multinatio­nale kører fuldstaend­igt hen over reglerne i de enkelte lande, hvis man ikke laegger nogle rammer ind over dem. Det kan vi ikke gøre alene i Danmark. Men via EU har vi så stor en muskel, at vi kan saette os igennem mod de store multinatio­nale som Google og dem fra Kina,« siger Lars Mikkelgaar­d-Jensen.

Samlet set har den digitale udvikling dog vaeret en »ganske utrolig rejse«, trods bagsiderne, mener han.

»Vi omfavnede meget hurtigt digitalise­ringen i Danmark. Vi fik cpr-numre, digitalise­rede skattesyst­emerne og hele den finansiell­e sektor. Vi har altid vaeret langt fremme, og på nogle områder er vi stadig klart i front. Men konkurrenc­en er blevet meget hårdere internatio­nalt,« siger Lars Mikkelgaar­d-Jensen.

Den digitale fremtid for Danmark handler isaer om rekrutteri­ng og uddannelse – om vi kan finde ud af selv at uddanne nok digitale talenter. Det har vaeret et problem i mange år, men heldigvis går det lidt i den rigtige retning.

»Da IT-højskolen (i dag ITUniversi­tetet, red.) blev stif

Nu må man bare erkende, at alt, hvad man gør, eller hvor man bevaeger sig hen – det er der nogen, der ved. Det er det, jeg må fortaelle min datter. LARS MIKKELGAAR­D-JENSEN

 ??  ?? Lars Mikkelgaar­d-Jensen stoppede den 1. oktober hos IBM. Nu skal han bruge mere tid med familien – men han har også netop fået en post som formand for Sydbank. Foto: Niels Hougaard
Lars Mikkelgaar­d-Jensen stoppede den 1. oktober hos IBM. Nu skal han bruge mere tid med familien – men han har også netop fået en post som formand for Sydbank. Foto: Niels Hougaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark