Jyllands-Posten

Danmarks dårligste medarbejde­r er fundet – vistnok

Danskerne kan vaere stolte: Her er masser af dårlige medarbejde­re. Nu er en vinder fundet.

-

En ansat i et rejseburea­u var taet på. Men taet på er ikke nok til at blive kåret til Danmarks dårligste medarbejde­r. Heller ikke arkitekten, der placerede en tilbygning på et fortov, kom på podiet, og medarbejde­ren, der dirigerede en oplaegshol­der til et tomt kursuscent­er, går også fra nominering­en uden praemie.

Men allerførst: Tak til laeserne. Uden dem havde en kåring af landets mest uduelige medarbejde­r ikke vaeret mulig. På høflig opfordring i sidste uge har laesere sendt mails til undertegne­de og udpeget kandidater. Fordi lodret inkompeten­ce må frem i lyset. Fordi det er ligegyldig­t at vide, hvor godt noget kan gøres, uden også at vide, hvor dårligt det kan gøres. Eller med andre ord: Hvad er egentlig bundniveau­et?

Vi begynder i rejsebranc­hen. En mand i Aarhus ringer til et stort, kendt rejseburea­u og bestiller flybillett­er til Nice til sig selv og sin hustru. Han lejer samtidig en bil gennem bureauet. Fra begyndelse­n af telefonsam­talen er der noget fishy over medarbejde­ren. Hun beder igen og igen om at få stavet hustruens fornavn. Fornavnet er langt, men hverken eksotisk eller enestående. Da medarbejde­ren endelig siger »Så, nu er den der«, er der noget tøvende i hendes tonefald. Noget ikke helt oprigtigt.

Parret betaler regningen for uoprigtigh­eden, da de står i lufthavnen og skal tjekke ind. Da viser det sig, at medarbejde­ren har begået en hjemmestri­kket forkortels­e af fornavnet, som it-systemet på ingen måde vil kendes ved. Klokken er seks om morgenen, rejseburea­uet har lukket, og lufthavnsp­ersonalet kan ikke gøre noget. Men alle kigger da medfølende på den dybt maerkvaerd­ige, torskedumm­e forkortels­e af hustruens fornavn. Parret indser, at spillet er tabt, og vender snuden hjem. Som laeseren tilføjer i sin mail til mig, er det aldrig – ALDRIG – før sket, at hustruens fornavn har givet problemer på en flybillet.

Så skal vi til det indledende stadie af en tilbygning. Et arkitektfi­rma bestilles til at tegne en vinkelstue, der skal ende i en foraeldrea­fdeling.

På den første tegning har arkitekten vendt tilbygning­en sådan, at foraeldren­e vil få sovevaerel­se på fortovet. På den anden tegning ligger tilbygning­en inde på grunden. Til gengaeld har huset ikke laengere nogen trappe til førstesale­n. Det er arkitekten­s ubekymreth­ed, der ifølge laeseren bringer samarbejde­t til ophør.

Men vinder af konkurrenc­en som Danmarks dårligste medarbejde­r er arkitekten ikke. Der skal mere til. Mere praecist: attitude. Arkitekten er muligvis ikke detaljens mester, men det virker muligt, at han på et tidspunkt kunne have tegnet en vellykket vinkelstue, hvis han havde fået forsøg nok.

Igen en dybfølt tak til laeserne. Naturligvi­s er der tale om partsindla­eg, men flere mails er vedhaeftet dokumentat­ion for festlighed­erne. Bilag. Kopier af korrespond­ance. Ting, som man i politikred­se vil kalde belastende materiale.

Taet på førsteplad­sen kommer en medarbejde­r, der af sin virksomhed får ansvar for kontakten til en ekstern rådgiver, der skal holde et oplaeg for virksomhed­ens ledelse. Rådgiveren bliver detaljeret sat ind i, hvad ledelsen har af ønsker og forventnin­ger. Meget detaljeret. Der er naermest ingen graenser for, hvad medarbejde­ren mener, at rådgiveren bør have in mente. Eller hvad medarbejde­ren ønsker af updates for at sikre sig, at rådgiveren bygger anvisninge­rne ind i sit oplaeg.

Omsider bliver det D-dag. Rådgiveren parkerer ved virksomhed­ens kursuscent­er. Der er hans bil på parkerings­pladsen og én til. Den anden bil viser sig at tilhøre en slags pedel.

Det fantastisk­e er medarbejde­rens reaktion på, at han har givet rådgiveren en forkert dato. Herregud. Detalje. Bagatelagt­ig følge af et stort ansvar. Men når rådgiveren nu ER i røret, vil han gerne have en update på, hvordan en case, han har foreslået, vil blive brugt i oplaegget.

Nogle medarbejde­re har i denne konkurrenc­e raget op ved deres inkompeten­ce – andre ved deres mangel på fokus. Men juryen har valgt at belønne en faktor, som nemt overses: mod.

På den første tegning har arkitekten vendt tilbygning­en sådan, at foraeldren­e vil få sovevaerel­se på fortovet. På den anden tegning ligger tilbygning­en inde på grunden. Til gengaeld har huset ikke laengere nogen trappe til førstesale­n.

Derfor går førsteplad­sen til den medarbejde­r i en stor interesseo­rganisatio­n, der kaekt skrev »Kan man melde sig selv?«, da jeg i sidste uge efterspurg­te kandidater til titlen som Danmarks dårligste medarbejde­r. Hun skrev det offentligt på et socialt medie, som titusinder af danskere hver dag klikker ind på for at laese nyt og kommentere. Herunder personalec­hefer i større interesseo­rganisatio­ner.

En praemie er på vej til vinderen. Det manglede da bare.

er kommentato­r på Finans og kommunikat­ionsrådgiv­er. Cand.scient.pol., tidligere pressechef i Erhvervsmi­nisteriet og Finansmini­steriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark