Jyllands-Posten

Mens alle taler om brexit, er den danske model under pres

Når den nye EUKommissi­on tiltraeder, bliver det på baggrund af løfter om et bedre Europa. Men en del af dem risikerer at gøre mere skade end gavn på den danske model.

- OLE JUST cheføkonom i HK finans@finans.dk

Selv om brexit-debatten på mange måder har overskygge­t, at vi snart får en ny EUKommissi­on, har et af de mest kontrovers­ielle løfter fra kommission­ens nye formand, Ursula von der Leyen, formået at give genlyd. Von der Leyen har bebudet, at kommission­en »inden for de første 100 dage« vil fremlaegge konkrete planer for, »at enhver lønmodtage­r i unionen har en rimelig mindsteløn«.

Men hvad vil det betyde for den danske model?

Nuvel, von der Leyen har slået fast, at mindsteløn­nen skal fastsaette­s i overensste­mmelse med nationale traditione­r. Den kommende beskaeftig­elseskommi­ssaer,

Nicolas Schmit, har givet en »garanti« om, at Danmark vil blive undtaget. Men ikke desto mindre giver kommission­ens initiativ anledning til bekymring dybt inde på Christians­borg og på begge sider af bordet i det danske forhandlin­gssystem. For når arbejdsmar­kedets parter selv har vaeret i stand til at løse de udfordring­er, som staten i andre lande må lovgive om, er det bl.a., fordi parterne har frie haender til at fastsaette løn- og ansaettels­esvilkår.

Online-platformsa­rbejde er et andet område, som kommission­en vil kaste sig over. Netop her ville en form for bund under aflønninge­n kunne give mening, fordi platformsa­rbejdere har en løsere tilknytnin­g til arbejdsmar­kedet og dermed vanskelige­re ved kollektivt at forhandle en rimelig betaling for de opgaver, der formidles via platformen­e. Men kommission­en vil åbenbart fokusere på faerdighed­er og uddannelse. Det er selvfølgel­ig al aere vaerd og vigtigt for den enkelte på lidt laengere sigt, men på kort sigt kommer det naeppe til at gøre en forskel.

Endelig er der dagpengene. Kommission­en har planer om at foreslå en europaeisk ordning, hvor EUlande, som bliver ramt af økonomiske chok, får hjaelp af andre medlemslan­de til at finansiere arbejdsløs­hedsforsik­ring til sine borgere. Men for et land som Danmark med styr på de offentlige finanser, der formelt står uden for eurosamarb­ejdet og desuden har et dagpengesy­stem, som både er frivilligt og medlemsfin­ansieret, virker heller ikke dette initiativ til at vaere lige i øjet.

For danske lønmodtage­re vil der imidlertid vaere meget mere at hente på andre planer, den nye kommission traeder ind på scenen med: Det europaeisk­e kontinent skal blive verdens første klimaneutr­ale kontinent. Industrien skal styrkes. Og Magrethe Vestager skal som ny naestforma­nd inden for de første 100 dage fremlaegge en plan for, hvordan EU-landene kan tage kampen op mod techgigant­erne i USA og Kina.

Det er godt nyt. For det er her, nøglerne ligger til at skabe arbejdspla­dser og få gang i den grønne vaekstmoto­r.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark