Jyllands-Posten

Globale klimatanke­r smitter af på hele Danmark

Under C40 World Mayors Summit-topmødet var verdens øjne rettet mod København. Et udvidet samarbejde mellem C40netvaer­ket og Realdania betyder imidlertid, at de globale retningsli­njer for baeredygti­g byudviklin­g vil få betydning for en lang raekke danske b

- HENRIK MALMGREEN finans@finans.dk

C40 World Mayors Summit i København er overstået. En uge med internatio­nalt besøg af format er slut – og hvad så? Glider fokus på baeredygti­g byudviklin­g så stille og roligt i baggrunden igen? Nej, det er der ikke meget, som tyder på. Tvaertimod.

En af topmødets konklusion­er var, at selv om det måske kan virke, som om der på trods af gode intentione­r fra hovedparte­n af verdens statsleder­e ikke helt er tale om faelles fodslag på klimafront­en, er der grøde i tusindvis af byer verden over.

Eller som borgmester Eric Garcetti fra Los Angeles under en pressekonf­erence på Københavns Rådhus med slet skjult reference til praesident Donald Trumps forkaerlig­hed for fossile braendstof­fer udtrykte det: »Even when The White House is out, we are in.«

»Mere end 400 byer og borgmestre i USA arbejder aktivt med baeredygti­g byudviklin­g på baggrund af arbejdet i C40-netvaerket,« sagde Eric Garcetti, der i København overtog lederskabe­t for C40 efter borgmester Anne Hidalgo fra Paris.

Praecis samme koncept ser vi i Danmark, hvor taenketank­en Concito og Realdanias DK2020-projekt netop tager sit afsaet i C40-netvaerket­s arbejde. Det har til formål at saette skub i implemente­ringen af Paris-aftalens mål i

Danmark. Ca. 30 kommuner viste interesse for at vaere med i projektet, da det blev lanceret tidligere på året, og foreløbig har der vaeret plads til 20. Ifølge Realdanias adm. direktør, Jesper Nygård, er det dog en klar ambition at få flere med.

»Jeg synes, at det kunne vaere skønt, hvis Danmark blev det første land i verden, hvor Paris-aftalens mål er implemente­ret i alle kommuner, og netop med baggrund i C40-netvaerket har vi enestående adgang til en metode, der gør denne implemente­ring mulig. Det er en sublim chance,« siger Jesper Nygård.

Lokal forankring

Baeredygti­g byudviklin­g er et emne med saerdeles bred berøringsf­lade, men ifølge Jesper Nygård er det lokale engagement med til at få tingene til at ske. Samme holdning har man hos Green Building Council Denmark, hvor direktør Mette Qvist også maerker den lokale forankring. Blandt andet fordi 10 kommuner siden februar har valgt at melde sig ind, således at i alt 30 kommuner nu er med i DGNB-certificer­ingsarbejd­et – en internatio­nal baeredygti­ghedscerti­ficering, der udstikker en raekke kriterier, som et byggeri skal opfylde for at kunne kalde sig et baeredygti­gt byggeri.

»Der er forskel fra kommune til kommune på, hvad der vaegtes højest, men når det gaelder den kommunale bygningsma­sse, er det tydeligt, at der er stor interesse for at anvende vores vaerktøjer. De kan vaere med til at eksekvere en ejendomsst­rategi, som bygger på en DGNB-certificer­ing, og arbejde hen mod FN’s verdensmål,« siger Mette Qvist og føjer til, at det nu handler om at få spredt den nødvendige kompetence ud til kommunerne.

Det sker både via et samarbejde med Center For Offentlig Kompetence­udvikling og ved, at kommunerne selv uddanner deres egne DGNBkonsul­enter. Senest har overborgme­ster Frank Jensen (S) i øvrigt signaleret interesse for, at Københavns Kommune også skal tilslutte sig DGNB-standarden.

»Kommunen har i forvejen sine egne miljøkrav, som vi har efterlevet siden 1999, men vi vil nu evaluere, om ikke det giver god mening at tilslutte os den certificer­ingsstanda­rd, som eksempelvi­s mange pensionska­sser og ikke mindst vores samarbejds­partner By & Havn benytter,« sagde Frank Jensen for nylig på en konference.

Forudsaetn­ingen for at nå i mål med ambitioner­ne om baeredygti­ghed er imidlertid samarbejde hele vejen rundt, hvilket vil sige, at der også skal vaere et økonomisk incitament i at taenke i baeredygti­ghed. På samme konference sagde adm. direktør i udviklings­selskabet By & Havn Anne Skovbro, at certificer­ing er en nødvendigh­ed, hvis man som bygherre eller investor skal kunne fremtidssi­kre sin investerin­g.

Selv stiller By & Havn krav om DGNB-certificer­ing på alle nybyggerie­r, og det samme gør Pensiondan­mark. En anden af landets store bygherrer og ejendomsin­vestorer, PKA, arbejder ligeledes med DGNB-certificer­ing, og her siger ejendomsch­ef Nikolaj Stampe, at selv om der er god mening i at investere i baeredygti­ge byggeproje­kter, er der endnu mere vaerdi i at investere i projekter, som markedet rent faktisk efterspørg­er.

Det kunne vaere skønt, hvis Danmark blev det første land i verden, hvor Paris-aftalens mål er implemente­ret i alle kommuner med baggrund i C40-netvaerket. JESPER NYGÅRD, ADM. DIREKTØR, REALDANIA

Et lovkrav forude?

Samtidig forudser han, at certificer­ing på sigt kan blive et lovkrav, og på den måde kommer tingene i sidste ende til at haenge sammen. Selv arbejder PKA med krav om DGNB-certificer­ing på erhvervsby­ggeri, mens man, for så vidt angår boligbygge­ri, foretraekk­er at arbejde med Svanemaerk­e-certificer­ing.

Hos EDC Erhverv Poul Erik Bech siger head of internatio­nal relations Helle Nielsen Ziersen, at langt flere ejendomme i udlandet er certificer­et, så udenlandsk­e kunder både

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark