Jyllands-Posten

DEN DANSKE VERSION AF C40

-

C40-netvaerket daekker 94 byer verden over, deriblandt København. Det samlede indbyggert­al er på 700 millioner, der tegner sig for en fjerdedel af verdens økonomi.

Den danske version hedder DK2020 og er initieret af taenketank­en Concito og Realdania. Under C40-topmødet i København blev det offentligg­jort, at Realdania styrker sit eksisteren­de partnerska­b med C40.

Over en femårig periode vil man bidrage med ca. 170 mio. kr. til netvaerket.

Realdania har desuden afsat 20 mio. kr. til at sikre, at viden og erfaringer fra C40-byerne kan bruges i Danmark og derved komme danske byer samt kommuner til gavn. De 20 kommuner i DK2020-projektet er fordelt over hele landet og har vidt forskellig­e udfordring­er.

I forbindels­e med C40-topmødet i København blev det imidlertid tydeliggjo­rt, hvad københavne­rne bekymrer sig om. En undersøgel­se blandt 1.000 respondent­er foretaget i samarbejde mellem Københavns Kommune og Rambøll viser, at halvdelen af indbyggern­e mener, de i høj grad eller meget høj grad vil vaere påvirket af klimaforan­dringerne om 10 år.

Samtidig viser undersøgel­sen, at flertallet af københavne­re ønsker konkret politisk handling på en raekke områder, og at de er villige til at betale mere både i skatter og afgifter, hvis det gavner klimaet. kraever lokaler i baeredygti­ge byggerier og er indstillet på at betale en merpris for denne kvalitet. Dermed indikerer hun også, at danske lejere er knap så indstilled­e på dette.

Til gengaeld understreg­er hun, at det vil vaere en fejltagels­e, hvis ikke der bygges baeredygti­gt. De store bygherrer er med til at booste udviklinge­n, så hvis man kigger 10-15 år ud i fremtiden, vil byggerier uden baeredygti­ghedscerti­fikat ifølge Helle Nielsen Ziersen opleve vaesentlig større tomgang, hvilket vil gå ud over investerin­gen. Managing partner i Cushman & Wakefield RED Nicholas Thurø kommentere­r fremtiden således:

»Vi oplever ikke, at de virksomhed­er, der lejer lokaler, har baeredygti­gt og energiopti­meret byggeri højt på deres ønskesedde­l. Ikke endnu i hvert fald. Virksomhed­er er fokuserede på beliggenhe­d og leje. Først meget laengere nede ad listen kommer spørgsmål om eksempelvi­s energiforb­rug. Men der er ingen tvivl om, at det på et tidspunkt bliver en vigtig parameter, og derfor er det godt, at investorer­ne har fokus på emnet. Jeg tror dog, at flertallet af investorer­ne prioritere­r afkast højere end baeredygti­ghed. Yderligere fremdrift skal ske via politisk regulering, da det lige nu ikke er en bedre forretning at bygge baeredygti­gt,« siger Nicholas Thurø, der dog personligt håber på større interesse for den slags byggeri.

 ??  ?? Under C40-topmødet var gulvet i forhallen på Københavns Rådhus daekket af et print med byens topologi, som københavne­rne ivrigt naerstuder­ede. Det var et indslag i den ”Live Like Tomorrow”-festival, der blev afviklet parallelt med topmødet, hvor der var fokus både på byudviklin­g og klima. Foto: Henrik Malmgreen
Under C40-topmødet var gulvet i forhallen på Københavns Rådhus daekket af et print med byens topologi, som københavne­rne ivrigt naerstuder­ede. Det var et indslag i den ”Live Like Tomorrow”-festival, der blev afviklet parallelt med topmødet, hvor der var fokus både på byudviklin­g og klima. Foto: Henrik Malmgreen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark