Jyllands-Posten

Man kan få fradrag for vedligehol­delse af udlejnings­ejendomme

Ejere af nyerhverve­de udlejnings­ejendomme kan have en udvidet ret til at fradrage udgifter til vedligehol­delse.

- PETER NORDENTOFT

Ejere af ejendomme, der bruges til udlejning eller anden erhvervsma­essig virksomhed, kan fradrage udgifter til vedligehol­delse som en løbende driftsomko­stning. Udgifter til forbedring af ejendommen kan derimod ikke traekkes fra i skat.

Forbedring­sudgifter må i stedet laegges til anskaffels­essummen for ejendommen. På den måde kan udgifterne fradrages ved opgørelsen af fortjenest­en eller tabet på ejendommen, når den saelges. Er der tale om en afskrivnin­gsberettig­et ejendom, kan der dog vaere adgang til at afskrive forbedring­sudgiftern­e enten straks eller over en årraekke.

Samme stand som før?

Ved afgørelsen af om en udgift vedrører vedligehol­delse eller forbedring, er det som udgangspun­kt afgørende, om udgiften bringer ejendommen i bedre stand end ved købet af ejendommen.

Bringes ejendommen i bedre stand end ved anskaffels­en, er der tale om en forbedring. Bidrager udgiften derimod blot til, at ejendommen holdes i samme stand som ved købet, er der tale om vedligehol­delse.

Det er skatteyder­en, der skal kunne dokumenter­e, at en given udgift er fradragsbe­rettiget eller kan tillaegges ejendommen­s anskaffels­essum. Som ejer af en erhvervsej­endom skal man derfor kunne dokumenter­e ejendommen­s stand ved købet og sørge for at opbevare dokumentat­ion for istandsaet­telsesarbe­jder. Man skal også huske, at bilagene ikke skal smides ud efter fem år, da de både kan vaere relevante ved et senere salg af ejendommen og ved regulering af moms og afskrivnin­gsgrundlag i en laengere periode.

Svaert ved nybyggerie­t

Afgraensni­ngen mellem vedligehol­delse og forbedring kan vaere vanskelig, og det gaelder saerligt i forhold til nyindkøbte udlejnings­ejendomme. Her kan der desuden vaere en formodning om, at udgifter til istandsaet­telse medfører en forbedring af ejendommen i forhold til købstidspu­nktet og dermed daekker over en ikke-fradragsbe­rettiget forbedring.

For udlejnings­ejendomme gaelder der dog en saerlig administra­tiv praksis, som kan lette administra­tionen, og som i visse tilfaelde kan give adgang til et udvidet fradrag. Efter denne praksis, kaldet ”procentreg­len”, gaelder der en formodning om, at istandsaet­telsesudgi­fter kan fradrages som vedligehol­delse, når udgifterne ikke overstiger 25 pct. af den årlige lejeindtae­gt eksklusiv et eventuelt varmebidra­g.

For udlejede én- og tofamilies­huse godkendes der fradrag op til 35 pct. af lejeindtae­gten. Det er ikke afgørende, om ejendommen udlejes til beboelse eller til erhverv.

De almindelig­e regler

Da procentreg­len alene er en administra­tiv formodning­sregel, afskaerer den ikke fradrag efter de almindelig­e regler. Har man afholdt udgifter til vedligehol­delse af en ejendom, som overstiger graensen efter procentreg­len, er der dermed stadig mulighed for fradrag efter et konkret skøn over, om der er tale om udbedring af slid og aelde i perioden efter køb af ejendommen.

Reglen saetter altså ikke noget loft for fradraget for egentlige vedligehol­delsesomko­stninger. Omvendt giver reglen heller ikke adgang til at fradrage udgifter, der må anses for at medføre en forbedring af ejendommen i forhold til ejendommen­s tilstand som ny efter opførelsen.

Gaelder i tre år

Reglen betyder dog, at det ikke er nødvendigt at opdele mindre udgifter i vedligehol­delse og forbedring, når udgifter har karakter af almindelig løbende istandsaet­telse.

Formodning­sreglen gaelder kun i de tre første år efter købet af ejendommen og kun for de år, hvor ejendommen faktisk er udlejet. Har en ejendom kun vaeret udlejet i en del af et år, kan beregninge­n efter procentreg­len stadig ske på grundlag af den samlede årsleje.

Afholdes der ikke i de første år udgifter svarende til det maksimale fradrag, kan den uudnyttede del af fradraget udnyttes i senere år inden for treårsperi­oden.

Hvis istandsaet­telsesudgi­fterne i ét år overstiger det maksimale fradrag, kan den overskyden­de del af udgiften derimod ikke fradrages i et senere indkomstår.

Det er derfor vaesentlig­t, at istandsaet­telsesarbe­jder på nyerhverve­de udlejnings­ejendomme planlaegge­s, sådan at der kan sikres størst muligt fradrag for udgifterne.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark