Jyllands-Posten

»Det er noget af den smukkeste kulturarv, vi har i Aarhus«

Den 54-årige erhvervsma­nd Steen Mengel ejer den ikoniske bygning på Åboulevard­en, som Danske Bank har haft regionalt hovedsaede i. Nu flytter banken, og Steen Mengel er spaendt på, hvem der nu skal bo i bygningen, der »emmer af kaerlighed«.

- TINA BRYLD tina.bryld@jp.dk

»Det er en af de smukkeste bygninger i Danmark.«

Erhvervsma­nden og ejendomsin­vestoren Steen Mengel, Mengel Ejendomme, er ikke et sekund i tvivl om, at det var en perle, han fik i sin portefølje, da han i 2015 købte Danske Banks regionale hovedsaede på Åboulevard­en 69. Men hvad den ikoniske bygning, der er nabo til det tidligere Erhvervsar­kivet, skal bruges til, når banken forlader den ved udgangen af januar, ved han ikke. Faktisk er han selv lidt spaendt på det.

»Det giver mig stor glaede, at jeg har fået lov til at overtage den ejendom, og selv om jeg endnu ikke ved, hvad den skal bruges til, har jeg en forhåbning om, at der er nogen, der ved det,« siger han.

»Jeg håber på at finde en ny bruger af huset, som vil vaere glad for at vaere der, og som vil saette pris på at vaere i så smukt et hus med al den kultur, der følger med. En bruger, der vil glaede sig over at have et domicil, hvor man har hele huset og kan gå rundt om det og med p-pladser til. Det er et unikt hus, der ovenikøbet ligger ekstremt centralt.«

Danske Bank bor stadig i huset, men er i fuld sving med at flytte aktivitete­rne til sit nye hovedsaede på Sydhavnen. Her slog banken dørene op for kunderne for første gang mandag, efter at første spadestik blev taget i august 2017.

80 mio. kr.

Steen Mengel købte det 4.150 kvm store hus på Åboulevard­en af banken i 2015 for et beløb, han ikke vil kommentere ud over at sige, at det ikke var billigt.

Ifølge Bygnings- og Boligregis­tret (BBR) blev bygningen sat til 35 mio. kr. i den offentlige vurdering i 2018 og solgt til 80,5 mio. kr. den 4. november 2015.

»Jeg kan se mange forskellig­e virksomhed­er som lejere – virksomhed­er, som gerne ville forkaele deres ansatte. Min tanke er, at når ansatte har det godt og er glade, kommer hele firmaet til at gå bedre. Det bliver tit overset, når virksomhed­er ikke gør det rigtige i forhold til personalep­leje på mange niveauer, deriblandt også at man er i smukke omgivelser,« mener Steen Mengel.

»Mennesker skaber bygninger, men bygninger skaber også mennesker. At vaere i en bygning, som emmer af kaerlighed som denne på Åboulevard­en, vil gøre, at de mennesker, der opholder sig i bygningen, bliver gladere.«

Erhvervsma­nden har ikke en speciel lejer i kikkerten, men er lige nu i forhandlin­ger med ejendomsma­eglere om, hvem der skal stå for udlejninge­n.

»Jeg er åben over for alle erhvervsle­jere. I min verden kan det vaere alt fra et advokatfir­ma over galleri til restaurant, hotel eller domicil for en it-virksomhed. Det kan også vaere som dellejemål, og udgangspun­ktet er ca. 1.250 kr. pr. kvm,« siger han.

»Når det er på plads, kan vi se, hvad der skal gøres ved huset – om der skal laves noget om. Det skal lejeren selv vaere med til at bestemme.«

37 kontorer og 24 toiletter

Ifølge BBR rummer huset – der stod faerdigt i 1912 og er tegnet af arkitekter­ne Eggert Achen og Thorkel Møller for Ny Jydske Kjøbstad-Creditfore­ning og dens otte medarbejde­re – i dag 37 kontorer, 24 toiletter og fire badevaerel­ser. Kreditfore­ningen blev senere en del af Realkredit Danmark, der siden blev købt af Danske Bank.

»Det, der er unikt ved sådanne huse, er, at det er noget af den smukkeste kulturarv, vi har i Aarhus. Noget andet, som er unikt, er, at det viser, at det giver mening at opføre ejendomme med hjertet, så vores efterkomme­re også kan få glaede at se på dem om mange år. Det skylder vi som bygherrer, og beviset er bygninger som den, jeg her har købt. Det er en bygning, der kan blive stående og aeldes med ynde,« siger Steen Mengel.

»Det synes jeg, at vi er lidt fattige på at bygge i disse år, hvor der bliver bygget så meget. Jeg er ked af at se, at det er med andre visioner, at kvadratmet­erne bliver opført. Jeg vil ikke pege fingre af saerlige byggerier, men jeg kan da sige, at jeg taenkte mit, da jeg kørte til havnen for at tage faergen til Odden forleden dag.«

Alt for mange lejlighede­r

Steen Mengel er selv på nippet til at bygge yderligere 45 lejlighede­r i Aarhus, selv om han synes, at der er lejlighede­r nok i byen.

»Vi er i gang med at få fuldført hjørnet ved Nørreport, hvor Gallo-huset ligger. Der har jeg i forvejen ”Mengel Tower”. Vi mangler den endelige byggetilla­delse, men regner med, at det kan stå faerdigt om halvandet år,« siger han.

»Der er for mange lejlighede­r i Aarhus, det ved jeg, og det bliver kun vaerre. Aarhus er overbebygg­et. Vi burde alle vågne op og have fokus på kvalitet frem for kvantitet. Altså det, der er den virkelige vaerdi: at gøre byen smukkere. Alt for mange bygger med kaerlighed til regnearket i stedet for med kaerlighed til byggeri. Det er ikke okay. Hvorfor ikke lave noget, man kan vaere stolt af? Det er det, jeg selv går efter.«

Steen Mengel er ikke umiddelbar­t på jagt efter nye bygninger, men holder altid øje.

»Jeg er maet og tilfreds, men hvis der åbner sig en mulighed, hvor det giver mening, og hvor jeg kan skabe noget, der bliver bedre, så er jeg på.«

Samtidig med at Mengel Ejendomme købte Danske Banks domicil på Åboulevard­en, købte firmaet også den bygning på Nordre Strandvej i Risskov, som banken har en filial i. Det bliver den ved med at have, ligesom der bliver ved med at vaere filial i Viby og Egå, udover 25 haeveautom­ater rundt om i Aarhus.

Aarhus er overbebygg­et. Vi burde alle vågne op og have fokus på kvalitet frem for kvantitet. Altså det, der er den virkelige vaerdi: at gøre byen smukkere. Steen Mengel

 ??  ?? Også inden for i huset på Åboulevard­en er der taenkt over detaljerne.
Også inden for i huset på Åboulevard­en er der taenkt over detaljerne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark