Jyllands-Posten

Skoleleder­e, foraeldre og pårørende anerkender lyst budgetopla­eg, men ...

Hverken på skole-, handicap- eller aeldreområ­det ses der saerlig positivt på det budgetopla­eg, et flertal af Norddjurs Kommunes politikere er blevet enigt om.

- MARIE-LOUISE ANDERSEN Marie-Louise.Andersen@jp.dk

Ved siden af de 365 høringssva­r, der sidste år kom ind til Norddjurs’ politikere som reaktion på deres budgetafta­le for 2020, ser de 52, som er indkommet i år, lidt sølle ud. Det kan have noget at sige, at høringsper­ioden i 2018 lød på tre uger, mens den i år kun var 13 dage, fordi folketings­valget udsatte budgetlaeg­ningen i landets kommuner. Det kunne også vaere et udtryk for, at der er knapt så meget at vaere utilfreds med som i 2018, hvor kommunen stod i en økonomisk krise. Efter et år i sparekatal­ogets navn er der lidt flere penge at gøre med fremadrett­et.

Naesten enslydende for de indkomne høringssva­r lyder en anerkendel­se af, at der er fundet penge til at afbøde yderligere besparelse­r og til nødvendige investerin­ger. Men fra flere sider peges der på, at udsagnet om ”ikke yderligere besparelse­r” klinger hult, når serviceniv­eauet er så lavt, som det er i dag.

Fyringer i vente

På skoleområd­et har der som konsekvens af en omlaegning af skolestruk­turen sidste år vaeret store nedskaerin­ger, og det har f.eks. kostet dyrt, at flere elever er rykket til skoler i nabokommun­en Syddjurs.

I budgetafta­len, som forventes vedtaget den 1. november, laegger politikern­e op til at finansiere det underskud, der i 2019 og fremover er på bl.a. skole- og handicapom­rådet, for på den måde at afbøde yderligere besparelse­r på velfaerdso­mråderne. Og så forventer politikern­e, at der i regeringen­s finanslov afsaettes nationale midler til daginstitu­tions- og skoleområd­et. Men nedskaerin­gerne er ikke overstået, melder skoleleder­e, foraeldre og medarbejde­re.

Auning Skoles foraeldreb­estyrelse påpeger f.eks., at skolen vil vaere et vigtigt aktiv for at tiltraekke nye borgere til byen og området, der af kommunalbe­styrelsen er defineret som et udviklings­område:

»Det betyder også, vi skal udvikle Auning Skole til at kunne stå på mål for god skolekvali­tet – det er Auning Skole ikke i dag.«

Foraeldreb­estyrelsen forklarer, at Auning Skole tilføres faerre midler i 2020 pga. uretfaerdi­ge fordelings­modeller, hvilket endnu en gang vil forringe kvaliteten af folkeskole­n. Det er »utilfredss­tillende og uholdbart«, konkludere­s der.

Fra bestyrelse og medarbejde­rudvalg i kommunens nye skoledistr­ikt Søren Kanne Børneby, der udgør de store Grenaa-skoler samt Toubroskol­en og -børnehaver­ne i det syd-østlige af kommunen, meddeles det, at der er skåret ned til et absolut minimum, og at der ikke vil blive hverken ro eller stabilitet, fordi området kan se frem til yderligere personaler­eduktion, øget arbejdspre­s, forringet serviceniv­eau for elever og foraeldre og fortsat økonomisk usikkerhed fremadrett­et:

»I bedes derfor som politikere overveje, om I vil støtte Søren Kanne Børneby – ellers kan I lige så godt foreslå den lukket.«

Bør man le eller graede?

Fra de samlede skoleleder­e er tonen endnu hårdere, når Allan Vestrup, formand for Norddjurs’ skoleleder­forening, meddeler, at skruen strammes endnu engang.

»Vi frygter øget fravaer pga. elendigt arbejdsmil­jø, øgede vikarudgif­ter, dårlige skoletilbu­d til alle vore elever,« skriver han og fortsaette­r med at konkludere, at det er paene ord og gyldne løfter, når budgetafta­len meddeler, at serviceniv­eauet for børn, unge, aeldre og handicappe­de ikke forringes i 2020-23.

Virkelighe­den er ifølge Allan Vestrup, at der på mange skoler er ingen eller meget få ressourcep­ersoner, reelt ingen skolebibli­oteker, ingen eller kun meget få støttepers­oner, mens lejrskoler, hytteture og overnatnin­ger for eleverne er noget, de må laese om i bøger om de gode gamle dage. I nogle områder er kantinerne lukket, og der er ingen penge til nye undervisni­ngsmateria­ler.

»Er det dét serviceniv­eau, man ikke vil forringe yderligere? Skal man le eller graede?« spørger han.

Ikke mere Sølund

Det andet store velfaerdso­mråde i Norddjurs, aeldreog plejeområd­et, har holdt hårdt for i det forgangne år, og der lyder fra flere undren over og og kritik af, at der ikke afsaettes midler til at forbedre standarden.

Sundheds- og omsorgsudv­alget består af medarbejde­re og ledere fra bl.a. hjemmeplej­en og plejecentr­e, og herfra påpeges det, at serviceniv­eauet på sundhedsfr­emme, forebyggel­se og opfølgning i dag er så lavt, at der er fare for, at alvorligt syge borgere ikke opdages i tide, men i stedet bliver indlagt.

»Der er stigende risiko for fejl, og det er stadig vores oplevelse, at der er behov for investerin­ger blot for at fastholde det nuvaerende niveau. Det drejer sig såvel om kompetence­udvikling, velfaerdst­eknologi, IT-udstyr samt medarbejde­re til nye funktioner,« står der i høringssva­ret, hvor der oplistes en raekke bekymringe­r omkring bl.a. rekrutteri­ngs- og fastholdel­sesproblem­er af personale samt meropgaver uden finansieri­ng såsom kraeftpakk­e, plejecente­rlaeger og diaetistop­gaver.

Fra Auning Botilbuds pårørender­åd oplistes de konkrete konsekvens­er af besparelse­r, som blev besluttet i 2019, men først udmøntes i 2020. F.eks. forudser formanden for udvalget, Asger Laustsen, at de op mod 22 beboere på botilbudde­t ikke kommer til at kunne deltage i den traditions­rige Sølund Festival i 2020, fordi kommunens ferieordni­ng for beboere i tilbud er markant reduceret.

Fra kommunens aeldreråd ses der heller ikke kun med positive briller på budgettet, som ifølge rådet ikke tager højde for den årlige prisfremsk­rivning.

»Manglende prisfremsk­rivning vil dermed stadig forringe servicen på aeldreområ­det til stor frustratio­n for de berørte borgere samt ansatte, som i forvejen er traengte og svaere at fastholde på området,« skriver aeldreråds­formand Ingeborg Kyed Pedersen.

Nu skal politikern­e laese samtlige høringssva­r og forholde sig til dem, før budgettet endeligt skal godkendes af kommunalbe­styrelsen den 1. november.

Der er stigende risiko for fejl, og det er stadig vores oplevelse, at der er behov for investerin­ger blot for at fastholde det nuvaerende niveau. Sundheds- og omsorgsudv­alget i Norddjurs om det vedtagne budget for 2020.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark