Jyllands-Posten

Aarhus Byråd tager et kig ind i fremtiden

Naeste år skal byrådet vedtage en 10-årig investerin­gsplan, og processen skydes nu i gang med en visionskon­ference.

- JØRGEN RYE jorgen.rye@jp.dk

Hvad skal kommunen bruge anlaegspen­ge på de naeste 10 år? Er det nye skoler, flere aeldreboli­ger, bredere veje eller flere fodboldban­er?

Det er et godt spørgsmål, og svarene skal de 31 medlemmer af Aarhus Byråd i gang med at finde, så der naeste år kan laves en 10-årig anlaegspla­n for kommunen.

Startskudd­et for det arbejde lyder den 19. november i auditoriet i Teknik og Miljøs nye bygning i Gellerup kaldet ”Blixen”, hvor en heldags visionskon­ference skal give de 31 byrådsmedl­emmer inspiratio­n til arbejdet med en raekke kig ind i fremtiden.

På programmet er en stribe eksterne oplaegshol­dere, som skal give deres bud på, hvad fremtiden ventes at bringe på f.eks. aeldreområ­det, når det gaelder byggeri af aeldreboli­ger. Et andet spørgsmål er, hvordan fremtidens skoler skal se ud, og som en overligger på både byggeri og mobilitet er kravet om baeredygti­ghed og klimavenli­ghed. Her holder direktør Torben Liborius fra Dansk Byggeri oplaeg om baeredygti­gt byggeri.

Flere politikere har løbende henvist spørgsmål om anlaegsmid­ler til konference­n i november, men den bliver blot et startskud for de politiske forhandlin­ger, der skal føre frem til, at der kan vedtages en 10-års-plan til naeste år i forbindels­e med budget 2021.

Et af de projekter, som kommer til at indgå i diskussion­en om de naeste 10 års anlaegsinv­esteringer, er stadionpro­jektet, har både Socialdemo­kratiet og Venstre bebudet. På anlaegsomr­ådet bliver en stor udgift trafikinve­steringer, som altid giver politisk diskussion, og her har teknisk rådmand Bünyamin Simsek (V) spillet ud med et samlet bud på en trafikplan frem mod 2050 med i alt 71 projektfor­slag til en samlet pris på 16 mia. kr.

Derudover vil de store velfaerdso­mråder, børnepasni­ng, skole og aeldreplej­e, selvsagt også vaere til debat, og ”startskuds­konference­ns” overordned­e formål er at skabe overblik over fremtidens investerin­gsbehov i lyset af Aarhus Kommunes vaekstmål om 450.000 indbyggere i 2050.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark