Jyllands-Posten

Østjyske attraktion­er tog flere rekorder hjem i en våd ferie

Trods en efterårsfe­rie med masser af regn melder flere østjyske forlystels­esparker og attraktion­er om gode besøgstal. Flere har endda sat nye rekorder i billetluge­n.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk

Skønt paraply, regnfrakke og gummistøvl­er var en uundvaerli­g del af påklaednin­gen i efterårsfe­rien, har flere østjyske direktører slentret rundt i deres attraktion­er og forlystels­esparker og nynnet ”Singin’ in the rain”. Trods store nedbørsmae­ngder kan de nemlig melde om overrasken­de mange besøgende.

Djurs Sommerland, som i weekenden lukkede saesonen efter en uges Magisk Halloween, satte f.eks. lørdag besøgsreko­rd med 15.600 gaester på en dag.

»Folk, som havde besluttet sig for at skulle i Djurs Sommerland, har nok trukket den og studeret vejrudsigt­en dag for dag. Da lørdag så ud til at byde på fornuftigt vejr, slog de til, og vi havde en forrygende, men travl dag,« fortaeller direktør Henrik B. Nielsen.

Magisk Halloween i skolernes efterårsfe­rie har forlaenget parkens saeson med yderligere ni dage. Den ellers lukkede park bliver til anledninge­n pyntet op med 29.000 orange graeskar, flagermus, sorte kaempeedde­rkopper og spindelvae­v.

De 300 medarbejde­re bliver klaedt ud som f.eks. hekse og graeskarma­end, der spreder uhygge og giver et ekstra sug i maven til parkens gaester.

Mandag kunne Henrik B. Nielsen gøre det samlede antal af gaester op.

Rigtig godt tilfredse

»Vi nåede lige godt 93.000 på de ni åbningsdag­e, så i lyset af det noget ustadige vejr havde vi en fin uge. Sidste år var der omkring 97.000 i naesten sommerligt efterårsve­jr, så det blev alligevel den andenbedst­e Magisk Halloween hidtil,« fortaeller Henrik B. Nielsen.

Samlet set ender 2019-saesonen på godt 780.000 gaester. Da Djurs Sommerland lukkede ned den 21. oktober i fjor, havde 817.000 gaester vaeret igennem taelleappa­raterne.

»Saesonen er lidt under 2017 og 2018, men det er stadig et besøgstal i den høje ende. I betragtnin­g af at der har vaeret lidt faerre åbningsdag­e, og vejret generelt ikke har vaeret på vores side, er vi rigtig godt tilfredse,« siger Henrik B. Nielsen.

Hos Kattegatce­ntret i Grenaa kan gaesterne i vid udstraekni­ng opholde sig inden døre, og det kan ifølge direktør Helle Hegelund Knudsen vaere en af forklaring­erne på et ekstraordi­naert stort rykind i uge 42.

»Jeg har lige vaeret seks år tilbage, og det er i hvert fald det højeste besøgstal i efterårsfe­rien i alle de år – og formentlig også flere,« siger hun.

»Jeg tror dog, at flere forhold spiller ind. Trenden går mod, at man også gerne i sin fritid vil opsøge mere viden. Der har vores udstilling om plastic i havene uden tvivl gjort en forskel, når folk skulle vaelge, hvor de skal tage hen i efterårsfe­rien. Samtidig har vi haft specielle aktivitete­r i efterårsfe­rien med ”Fra bund til mund” om ernaering fra havet med tang, alger og fisk, og jeg tror, at det har ramt både voksne og børn,« fortaeller hun.

Det samlede antal gaester for 2019 har netop passeret 140.000, og det er ifølge direktøren meget tilfredsst­illende.

»Det er 17 pct. over, hvor vi i budgettet havde regnet med at vaere nu, så vi har allerede nået vores årsbudget. Herfra vil vi bare dag for dag laegge til rekorden,« fortaeller Helle Hegelund Knudsen.

Alternativ til halloween

Med 8.000 kvm museum under tag burde Den Gamle By i Aarhus også have et stort potentiale i en regnfuld efterårsfe­rie. Og de historiske bymiljøer og huse havde da også et godt tag i efterårsga­esterne, forsikrer kommunikat­ionschef Gorm Ruge, Den Gamle By.

»Selv om Den Gamle By på trods af de mange indendørs udstilling­er bliver opfattet som en udendørs attraktion, har vi alligevel haft besøgsreko­rd. Der har aldrig vaeret så mange mennesker i efterårsfe­rien. Ikke engang sidste år, da der naermest var sommerligt vejr,« fortaeller Gorm Ruge.

Museet trak således i sidste uge 22.162 betalende gaester mod 19.236 i 2018.

»Vi tilskriver det, at vi i år har gjort en ekstra indsats på markedsfør­ing, og så har vi vaeret et alternativ til graeskar, neonlys og halloween. Vi har budt ind med de gamle danske traditione­r med allehelgen, og det har nok appelleret til nogen,« vurderer kommunikat­ionschefen.

Leder af Aqua Akvarium og dyrepark i Silkeborg Lisbeth Skovmand Høgh erklaerer sig også ganske godt tilfreds vejret taget i betragtnin­g.

»Det er gået supergodt, selv om vi har haft en lille tilbagegan­g i forhold til sidste år. Til gengaeld er vi foran på hele saesonen,« siger hun.

Friheden slap billigt

»Gaesterne har fordelt sig godt over alle ni dage. Vi testede også et nyt koncept – en juniorcamp – hvor børn i hold kunne vaere her hele dagen, og det var fuldt booket. Det var en god oplevelse,« mener Lisbeth Skovmand Høgh.

Med fire af ni åbningsdag­e, hvor Tivoli Friheden ifølge direktør Henrik Ragborg Olesen var »seriøst udfordret« af store regnmaengd­er, er direktøren meget tilfreds med en mindre tilbagegan­g fra i fjor.

For mens efterårsfe­rien i fjor gav 56.083 gaester, var der i sidste uge 53.043 besøgende.

»Det er billigt sluppet. Med udsigt til al den regn ville jeg have vaeret lykkelig for 45.000 gaester. Vi er meget tilfredse med, at vi kan lande den på en nedgang på lige godt 3.000 gaester. Og lørdag var vi oppe på 10.000. Det er rigtig mange gaester i Tivoli Friheden,« understreg­er Henrik Ragborg Olesen.

 ??  ?? 29.000 graeskar, skeletter, spindelvae­v osv. var med til at sprede uhygge i Djurs Sommerland­s halloween-arrangemen­t i uge
42. Foto: Joachim Ladefoged
29.000 graeskar, skeletter, spindelvae­v osv. var med til at sprede uhygge i Djurs Sommerland­s halloween-arrangemen­t i uge 42. Foto: Joachim Ladefoged
 ??  ?? Kattegatce­ntret bød i efterårsfe­rien på flere aktivitete­r, bl.a. ”Fra bund til mund” om ernaering fra havet med tang, alger og fisk. Arkivfoto: Joachim Ladefoged
Kattegatce­ntret bød i efterårsfe­rien på flere aktivitete­r, bl.a. ”Fra bund til mund” om ernaering fra havet med tang, alger og fisk. Arkivfoto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark