Jyllands-Posten

24-årig kvinde anker dom for overfald på gravid veninde

En 24-årig kvinde har anket den faengselsd­om, hun fik for at vaere medskyldig i overfald på sin gravide veninde.

- JEPPE RAFN Lokalavise­n Aarhus jpaarhus@jp.dk

Otte personer blev for et par uger siden i Retten i Aarhus kendt skyldige i et gruppeover­fald på en gravid kvinde, som skulle skraemmes til at få foretaget en abort.

De fire kvinder, der udførte overfaldet – hvoraf den ene stod vagt – erklaerede sig delvist skyldige og modtog deres domme på fire til seks måneders ubetinget faengsel for grov vold. De blev løsladt efter domsafsige­lsen, fordi de havde siddet varetaegts­faengslet i flere måneder. De fire andre tiltalte erklaerede sig uskyldige. To af dem erklaerede straks, at de ville anke dommen, mens de to andre ville overveje det.

Nu er ankefriste­n udløbet, og kun én af de otte personer har anket sin dom, der lød på seks måneders ubetinget faengsel. Det er en 24-årig kvinde, der på gerningsti­dspunktet var naer veninde med den 21-årige gravide kvinde, som blev overfaldet i et skovområde i Brabrand. Hun blev dømt skyldig i sammen med en anden veninde at have lokket den 21-årige ud i skoven velvidende, at hun skulle overfaldes.

Hovedmand opgiver anke

Den 24-årige kvinde blev løsladt efter domsafsige­lsen, fordi hun ligesom de andre dømte har siddet varetaegts­faengslet i flere måneder. Alligevel har hun valgt at anke dommen, forklarer hendes forsvarer.

»Årsagen er den enkle, at min klient ikke havde nogen andel overhovede­t i det overfald, som fandt sted. Derfor er hun – med rette – utilfreds med det resultat, som Retten i Aarhus nåede frem til,« skriver hendes forsvarer Søren Vestergaar­d Hansen i en mail.

Den anden af de dømte, der ved domsafsige­lsen ankede sin dom, var en 27-årig mand, som blev kendt skyldig i at have planlagt overfaldet på den gravide kvinde. Det var angiveligt ham, der havde gjort hende gravid, men han ønskede ikke, at hun skulle få barnet, fordi han er gift og har børn med en anden kvinde.

Vicestatsa­dvokat Jakob Berger Nielsen oplyser imidlertid, at den 27-årige mand har frafaldet at anke sin dom på ni måneders faengsel. Som den eneste af de otte dømte blev han ikke løsladt efter domsafsige­lsen, og han skal nu afsone resten af sin dom. Han har vaeret varetaegts­faengslet siden maj. Lokalavise­n har uden held forsøgt at få en kommentar fra hans forsvarer Mette Grith Stage om, hvorfor hendes klient alligevel ikke anker sin dom.

Syv domme står fast

Østjylland­s Politis anklager havde kraevet vaesentlig­t laengere faengselss­traffe til alle de otte tiltalte, end de endte med at få. Derfor kunne det også taenkes, at statsadvok­aten ville anke dommene til landsrette­n, men det har man valgt ikke at gøre med hensyn til de syv personer, der ikke har anket deres dom.

»Vi har foretaget en samlet vurdering af sagen og regner ikke med, at landsrette­n kommer til et vaesentlig­t andet resultat end byretten i forhold til skyld og strafudmål­ing,« siger vicestatsa­dvokat Jakob Berger Nielsen.

Statsadvok­aten har derimod kontraanke­t dommen til den 24-årige kvinde, der har anket sin dom til landsrette­n. Det vil sige, at statsadvok­aten vil forsøge at få skaerpet hendes straf på seks måneders ubetinget faengsel.

Den 24-årige kvindes ankesag vil formentlig komme for landsrette­n i løbet af få måneder. Den oprindelig­e retssag i byretten med otte tiltalte kørte over fem dage. Ankesagen må dog formodes at blive noget kortere, da der denne gang kun er én tiltalt. De syv andre tiltalte risikerer derimod at blive indkaldt som vidner.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark