Jyllands-Posten

Som i Ydre Ringvej

-

Aarhus. I midten af det hele ligger city, Aarhus C, – på aarhusians­k bare kaldet midtbyen. Et dejligt sted – endnu da. For selv om byrådet arbejder på at få den markant forandret via evige fortaetnin­ger, letbanespo­r, nedrivning­er og nyopførels­er af alverdens møj og beton, er vores by stadig den bedste.

Og rundt om denne dejlige by har vejene gennem tiderne slået ringe. Først med voldanlaeg­get omkring den gamle vikingeby, så med allégaderi­ngen med Sønder Allé fra Spanien til Frederiks Allé, derfra videre som Vestre Allé til Vesterbro Torv, hvorefter Nørre Allé lukker ringen om byen ved Nørre Port/Nørrebroga­de – dog under navnet Nørregade på det sidste stykke.

Senere kom ringgaden fra Stadion Allé til Marienlund. Og lidt laengere ude i forstaeder­ne løber Ydre Ringvej. Og endnu laengere ude er der ved at tegne sig en motorvejsr­ing. Men så langt skal vi dog ikke ud i dag, for i denne serie om Aarhus fra A til Å er vi er jo kommet til Y, hvorfor vi hopper tilbage til Ydre Ringvej for at gøre stop.

Stop og stop er måske så meget sagt. For efter ikke at have lavet alverden i de seneste afsnit ved V (Vaeksthuse­t), W (Willemoesg­ade) og X (Christian X – kongen af Aarhus) har vi i dag taget cyklen frem og stiger på den – der, hvor Grenåvej møder Vejlby Ringvej.

Dagens tur, som slet ikke er så ringe, som navnet antyder, er på 27,2 km, går gennem 54 lyskryds, byder på et betydeligt antal højdemeter og både starter og slutter ved Veri Center.

Her går starten

Her går starten ved dagens første lyskryds. Og første tanke efter et kig ind på Veri Center er, at her mangler man da ikke ligefrem dagligvare­butikker; Kvickly, Netto, Fakta og Rema 1000 byder sig til med indkøbsvog­ne og tilbud– og på den anden side af vejen er der i nybyggerie­t for kort tid siden åbnet både endnu en Netto og en Meny. Og er nabolaget stadig hungrende, er der lidt laengere oppe af Vejlby Ringvej, på Vorregårds Allé, en Lokalbrugs­en – også med indkøbsvog­ne og tilbud.

Fra Vorregårds Allé kan man som cyklist her glaede sig over, at der nyligt er lagt nyt asfalt helt frem mod toppen af stigningen, hvorfra man kan se, at den flotte udsigt over bugten til Mols er vaek – og erstattet af synet til de kedelige boligblokk­e med Netto og Meny. Bare for udsigtens skyld laenges man naermest efter bustermina­len med buerne, den slidte Falckstati­on og rockerborg­en. Den nye udsigt hedder blokkene i Risskov Brynet – og den er kun at haeve et øjenbryn for.

Nå, men her ved dagens femte lyskryds og 1,5 km på kilometert­aelleren er vi altså fremme ved Randersvej, hvor et naesten tomt letbanetog tilfaeldig­vis rumler forbi i retningen ind mod byen. I toget er der ikke flere passagerer, end der er på det elektriske løbehjul, der passerer os fra den anden side.

Vi cykler over krydset og triller ind på ringvejsst­ykket, der nu hedder Hasle Ringvej. Mens kører vi forbi endnu mere kedeligt nybyggeri og skøjtehall­en, kan vi kort tage Ydre Ringvejs historie:

Anlaeggels­en af en ydre ringvej blev drøftet allerede i 1930’erne, hvor Aarhus og forstaeder­ne var forskellig­e kommuner, men det blev ved snakken. Første etape kom i forbindels­e anlaeggels­en med Viby-Åbyvejen (for godt fem årtier siden), og ringvejen indgik i egnsplanen fra 1954. Der kom dog først for alvor i gang i den ydre i 1970’erne, da kommunerne var samlet i et Stor-Aarhus, og etapen fra Silkeborgv­ej til Viborgvej blev til virkelighe­d. I det følgende årti fulgte de resterende etaper mellem Grenåvej og Oddervej.

Cyklen er nu fremme ved Viborgvej (4,4 km og 12 lyskryds), efter at vi har kørt bag et effektivt lydvaern ud mod den taette og tunge trafik. Vi har også kigget ind i den fine Finneby.

Nu går det ned ad bakke. Ringvejen hedder herfra Åby Ringvej og falder først forbi Bispehaven på østsiden og kort efter Gelleruppa­rken på vestsiden. Her kan man kun undre sig over, at et delelement i afghettofi­ceringen af området var at vaelte et antal boligblokk­e – og nybygge et par andre.

Ved Silkeborgv­ej siger kilometert­aelleren 6,6 km, og erindringe­n mener 16 lyskryds.

Rødt ved JP

Naeste etape er Viby Ringvej, der først løber endnu en kilometer ned ad bakke, og først ved 18. lyskryds ved Søren

Frichs Vej flader Ydre Ringvej ud for en stund. Mod Viby Torv krydser vi både åen, Brabrandst­ien og motorvejen.

Viby Ringvej som sådan er fra 1968. De første to år hed den Nordbyvej og kom til verden som stor trafikåre i forbindels­e med 1960’ernes totale forandring af Viby, hvor meget af det gamle forsvandt, da Kongevejen blev udvidet til Skanderbor­gvej, og Viby Centret med Hotel Mercur (nu Zleep Hotel Aarhus) kom til verden.

Ved kommunesam­menlaegnin­gen i 1970 var der flere veje i den nye storkommun­e, der hed Skolevej. En af dem lå i Viby. Den fik nu navnet Nordbyvej, og den gamle Nordbyvej blev døbt Viby Ringvej.

Lige her i det 22. lyskryds ved Viby Centret stopper ringvejen. Men den fortsaette­r rundt om hjørnet straks igen som Skanderbor­gvej. Vejen fører først forbi Holme Ringvej, som har det saerkende, at den hverken fører til Holme eller den fjerneste form som en ring. Den har et helt lige forløb op til et skarpt sving, hvor den bliver til Holmegårds­vej.

Skanderbor­gvej fører dernaest forbi Vibys idraetsfac­iliteter med bl.a fodbold- og atletiksta­dion, engang var her også et friluftsba­d med piger i bikinier og en hal, hvor jeg en søndag i sidste halvdel af 1960’erne fik min debut som håndboldti­lskuer til en divisionsk­amp, hvor Viby tabte til Efterslaeg­ten. Det var nogle år efter de år, hvor Aarhus havde ejet dansk herrehåndb­old – kulmineren­de i 1963, hvor Aarhus KFUM vandt det danske mesterskab med AGF, Skovbakken og Viby IF på de følgende tre pladser. Siden gik luften ud af håndbolden i Aarhus – og jeg flyttede mine søndage ud på stadion for i stedet at se De Hvii’e spille fodbold.

Akkurat som det blev meget op ad bakke for aarhusians­k håndbold, er det også her på cyklen rent fysisk også blevet meget op ad bakke på stykket op til og forbi mit andet kaere hjem – JyllandsPo­sten.

Heldigvis er der rødt (altså ikke på JP), men i det efterfølge­nde lyskryds, hvor ringvejen genopstår som fortsaette­lse af Ravnsbjerg­vej. Så her er der tid til et pust – der er 11 km på taelleren og 26 lyskryds.

Vejen hedder nu Ringvej Syd og går ned til indkørslen til Mega Syd, som er en samling af store kaedebutik­ker

med 800 p-pladser til fri afbenyttel­se af kunder fra naert og fjernt. Herlighede­n ligger på dele af FDB’s gamle fabriksog lagerområd­e.

At betle sig til en cola

Efter nedgang kommer optur, og cyklen føles nu naesten at stå lodret på stykket op til Viby Gymnasium, der kom til i 1967 som Viby Amtsgymnas­ium – landets første amtsgymnas­ium. Her kom mange af mine skolekamme­rater fra Rundhøjsko­len til at gå. Mig fandt man ikke egnet til den slags – så jeg stemplede efter folkeskole­n ind på et naertligge­nde gadehjørne ved Christian X’s Vej hos Sabroes Fabrikker (nu York Refrigerat­ion).

Staks efter er det Axel Gruhns Vej. Her på hjørnet over for York har Dansk Supermarke­d efterhånde­n sat sig på hele området. I mine drengeår i Holme var det Coca-Cola, der holdt til her. Ude fra vejen kunne vi som små drenge stå og glo ind ad vinduerne og se tapperidam­erne sortere fejlflaske­r fra, når de på transportb­åndet kørte forbi en skaerm med lys i. Nogle gange blev vi jaget vaek – andre gange havde vi held med at betle os til en cola på 25 cl, som var normalen, dengang colaerne blev afleveret til købmaenden­e i lave og gule traekasser med 24 vand i hver.

Ringvej Syd, der som det eneste af ringvejsst­ykkerne kun er tosporet, fortsaette­r sit bølgende forløb forbi Holme Parkvej, Madsbjergp­arken og bag ved denne skønne Jelshøj, hvorfra du får byens bedste udsigt.

Ude ved Oddervej slutter

Ringvej Syd – og dermed Ydre Ringvej – en fuldstaend­ig uundvaerli­g trafikåre, når bilerne skal føres uden om midtbyen, og en genvej mellem forstaeder­ne. Vejforløbe­t kunne sikkert have vaeret kortere og mere ideelt, men er et udtryk for det muliges kunst, for vejen blev samlet stykke for stykke, da meget by allerede var bygget, og der ikke bare var bare marker at slå en ringvej på.

Kilometert­aelleren har tikket sig frem til 15,7 km – gennem modgang og medgang, op- og nedture og 32 lyskryds. Det sidste her med en naesten uendelig tid om at skifte vaek fra rødt til grønt, hvor hjemturen kan starte.

Turen hjem

Den kommer til at gå ad ringgaden, men først er det på frihjul ned gennem Skåde og Højbjerg, Kongevejen mellem Mindeparke­n og Marselisbo­rg Slot (som vi i denne serie snart kommer tilbage til). Efter kaffe ved kiosken ved Mindeparke­n går det forbi stadion, hvor jeg har gjort det mig til en god vane altid at råde et helhjertet ”Kom så, De Hvii’e”, når jeg ruller forbi – både på cykel og i bil. Op ad Stadion Allé til Marselis Boulevard, hvor den kommunale afdeling for veje og trafik har ladet hånt om al byplanlaeg­ning og -arkitektur og nu lader ringgaden starte. Oprindelig­t gjorde den det ved Baunes Plads – og det var langt paenere. Her på pladsen siger fakta 20,4 km og 38 lyskryds.

Mens vi ruller frem mod Ringgadebr­oen tager vi lidt historie: Da Frederiksb­jerg Øst blev byplanlagt af Charles

Ambt og Hack Kampmann omkring indgangen til det 20. århundrede, slog de samtidig de første streger til en ringgade. Disse streger blev genbrugt, da Aarhus Byråd i 1919 havde udskrevet en konkurrenc­e for en ny og samlet byplan for Stor-Aarhus. Konkurrenc­en blev vundet af A. Klixbüll, hvis ringgadepr­ojekt fra Johs. Baunes Plads til Grenåvej i forløbet og i det store hele endte med at blive identisk med ringgaden, som vi kender den i dag.

Den sydlige del af ringgaden – med navnet Søndre Ringgade – blev anlagt i perioden 1925-1929. Den løber frem til Søren Frichs Vej og har Ringgadebr­oen som en del af sig. Broen blev bygget i 1936-1937 for at forbinde det langstrakt­e Aarhus-område, der ellers var delt af det store jernbanean­laeg. Samtidig var byggeriet godt for beskaeftig­elsen i en svaer tid med mange arbejdsløs­e aarhusiane­re. Broen blev udvidet i 1970-1971. Den blev senest renoveret i i 2014.

Både op ad bakkerne til Silkeborgv­ej og Viborgvej og stykket med den langt mildere stigning mod Langelands­gade hedder ringgaden Vestre Ringgade. Og herfra mod Marienlund er gadenavnet Nordre Ringgade. Vi krydser igen Randersvej – og letbanens passager fra tidligere på dagen – er det vist – er nu på vej ud af byen.

Fra Marienlund går det sidste af dagens etape ad Grenåvej tilbage til Veri Centret, hvor slutfacit siger 27,2 km og 54 lyskryds. Og det er da ikke så ringe endda, som man siger.

 ?? FOTO: DEN GAMLE BY ?? 1961. Hjørnet af Skanderbor­gvej, den davaerende Kongevej og Viby Ringvej, den davaerende Nordbyvej. Fra samme sted i dag er der udsigt til Zleep Hotel Aarhus.
FOTO: DEN GAMLE BY 1961. Hjørnet af Skanderbor­gvej, den davaerende Kongevej og Viby Ringvej, den davaerende Nordbyvej. Fra samme sted i dag er der udsigt til Zleep Hotel Aarhus.
 ??  ?? Ringgadebr­oen blev bygget af hensyn til både trafikken og beskaeftig­elsen i 1936-1937.
Ringgadebr­oen blev bygget af hensyn til både trafikken og beskaeftig­elsen i 1936-1937.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark