Jyllands-Posten

Tak for huse, der bryder rammerne

- REIMER BO CHRISTENSE­N

Selvfølgel­ig skal jeg passe på ikke at blande mig i noget, jeg dybest set ikke har forstand på. Jeg har ikke modtaget en eneste times undervisni­ng i arkitektur. Har ikke tegnet tilbygning­er eller carporte, vaeret medbygger eller frisket et håndvaerke­rtilbud op.

Det naermeste, jeg har vaeret, var, da jeg som ukyndig grundejerf­oreningsma­nd deltog i en aflevering­sforretnin­g over et raekkehusb­yggeri.

Men arkitektur er jo heller ikke som sådan en eksakt videnskab, selv om der er mange gode regler og mønstre byggende på århundrede­rs traditione­r. Men mest er det vel smag og behag.

Og det er vel også derfor, journalist­er gang på gang kaster sig ud i serier om “fejlslagen arkitektur”. Mest historisk er Ekstra Bladets kampagne for over 25 år siden med den meget delikate kampagneti­tel “Øjebae”, som leder tanken hen på de vaerste hundelufte­res tilsvining af byrummet.

Men hvordan skal man bedømme arkitektur? Er bygninger aestetiske aesker i byrummet, som bliver bedømt og besluttet i 3D-modeller med kunstige mennesker og grønne arealer? Uskilte kernefamil­ier i fornuftigt og dog moderigtig­t tøj med klappevenl­ige hunde og et lyst sind?

Eller er det indholdet, det levede liv, når håndvaerke­rne har forladt byggeplads­en, der skal vaere afgørende? Ja, ligesom bedømmelse­n af mennesker. Går vi efter det ydre eller det indre?

Første gang, jeg uarkitekto­niske menneske fik en omstyrtend­e oplevelse, var, da jeg med en lokal amatørfoto­klub var på besøg i den verdensber­ømte arkitekt Jørn Utzons kirke i Bagsvaerd i starten af 80’erne. Udefra ligner det naermest en skotøjsfab­rik. Uinspirere­nde, upersonlig, umusikalsk.

Men indeni, herre jemini, en udsøgt hule af runde former og det blødeste lys. Det hvideste rum i landet, et rum for fordybelse­n og tro. Formentlig det mest livsbekrae­ftende rum at blive bisat i. Hvis man kan sige sådan.

I mange år var den mest udskaeldte bygning Henning Larsens, eller bør vi sige Maersk Mc-Kinney Møllers, operabygni­ng. For det var jo Møller, der førte tegneblyan­ten ind i en berømt konflikt med Danmarks store, internatio­nale arkitekt.

“Brødrister­en”, døbte øjebaefolk­ene den. Men allerede inde i hallen få skridt fra facaden må man overgive sig. Lys, både naturens og Olafur Eliassons lamper. For ikke at tale om salen. Et rum for oplevelse, for kunst og drama, livsglaede og forbløffel­se.

Nu har en anden bygning overtaget pladsen, Blox ved Christians Brygge. Glaspalads­et skaermer for Bryghuset og Christians­borg. Og så huser det ovenikøbet Dansk Arkitektur Center. Det er nu udråbt til skraek og advarsel.

En partileder med arkitektud­dannelse har spillet et sikkert arkitektko­rt: skala. Med andre ord, hvis Blox havde vaeret meget mindre synlig, så kunne det gå an. Eventuelt på størrelse med en pølsevogn? Det skal jeg ikke afvise. Så laeren er: Hvis godt bliver for meget, er det ikke godt laengere.

Og så er det bare, at jeg kommer lige fra en spinningti­me i Blox sådan en tirsdag morgen. Og der må jeg bare naevne, at oplevelsen af byggeriet indefra som brugte rum er himmelsk. Taenk sig at sidde på en cykel, eller for den sags skyld ved et skrivebord, og blive badet i lys fra himlen og fra vandet i Københavns Havn. Det er jo mageløst og til at blive i godt humør af.

Der findes naeppe et spinningel­ler traeningsl­okale i Europa, som kan hamle op med Sats i Blox. Om det regner, blaeser eller solen skinner. Om det er tidlig morgensol eller ulvetimens fadende lys: Det er helt vildt. Det er et drug, som ikke ville have vaeret der, hvis bygningen ikke var af glas. Hvis bygherren havde overholdt ønsket om at falde i ét med Bryghuset, som ligger lige bag. Så havde vi set murstensva­egge og mørke. Ja, faktisk vil jeg sige, at Den Sorte Diamant og Blox er i familie. Lysfamilie­n. Virkelig provokeren­de. Indtil et andet byggeri overtager rollen som aesteterne­s prygelknab­e.

Det er et drug, som ikke ville have vaeret der, hvis bygningen ikke var af glas.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark