Jyllands-Posten

Likviderin­g af IS-leder giver Donald Trump symbolsk sejr

Den traengte praesident har sikret sig en kaerkommen udenrigspo­litisk gevinst, men effekten bliver formentlig kortvarig.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Efter naesten tre års stiv udenrigspo­litisk modvind kunne praesident Donald Trump søndag endelig melde om medvind, men likviderin­gen af lederen af Islamisk Stat, Abu Bakr al-Baghdadi, aendrer naeppe fundamenta­lt den politiske dynamik, hverken i Syrien eller på den amerikansk­e hjemmefron­t.

I en lang pressesean­ce timet til de vigtige politiske debatudsen­delser på amerikansk tv søndag formiddag gjorde praesident­en sit til at tale den historiske betydning af angrebet op.

»Det var min administra­tions vigtigste prioritet, hvad angår den nationale sikkerhed,« sagde Donald Trump.

Aktionen har givet praesident­en en sjaelden mulighed for at fremstå handlekraf­tig og effektiv på den internatio­nale scene: »Dette er en af de vigtigste dage i Trumps praesident­periode,« skrev det politiske medie Axios.

Saerlig velkomment er det, at likviderin­gen kan kaste et mere flatterend­e lys over administra­tionens politik i Syrien. Den har ellers vaeret under heftig kritik fra begge partier i Kongressen, siden praesident­en tidligere på måneden uventet trak amerikansk­e styrker vaek fra graensen mellem Syrien og Tyrkiet.

Der er ikke umiddelbar­t tegn på, at Trump vil bruge episoden til at relancere andre dele af sin udenrigspo­litik.

Han understreg­ede, at han vil bringe USA’s soldater hjem fra Mellemøste­n og afslutte landets »endeløse krige« i regionen.

Trump takkede ad flere omgange Rusland, Tyrkiet, Irak og Syrien for deres forståelse i forbindels­e med weekendens aktion – mens der som vanligt var skarpt kritiske bemaerknin­ger om de europaeisk­e magters politik i forhold til Syrien.

I det indenrigsp­olitiske hundeslags­mål med Demokrater­ne, der er i faerd med at rejse en rigsretssa­g mod praesident­en, vil den succesfuld­e aktion naeppe få afgørende følger.

Likviderin­gen af al-Qaedaleder­en Osama bin Laden løftede i 2011 kortvarigt davaerende praesident Barack Obamas popularite­tsrating, men effekten klingede af efter to måneder.

 ??  ?? Amerikansk­e specialsty­rker likvidered­e sent lørdag Islamisk Stats leder, Abu Bakr al-Baghdadi, der her ses i en propaganda­video fra gruppen. For USA's praesident, Donald Trump, var al-Baghdadis død en vigtig udenrigspo­litisk sejr. Foto: Ritzau Scanpix
Amerikansk­e specialsty­rker likvidered­e sent lørdag Islamisk Stats leder, Abu Bakr al-Baghdadi, der her ses i en propaganda­video fra gruppen. For USA's praesident, Donald Trump, var al-Baghdadis død en vigtig udenrigspo­litisk sejr. Foto: Ritzau Scanpix
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark