Jyllands-Posten

Bedre hjaelp til sårbare gravide

-

Det hidtil største projekt af sin art i Danmark skal give gravide og deres ufødte børn en bedre start på livet. For psykiske og sociale problemer under graviditet­en får ofte store konsekvens­er for barnet senere.

Projektet med mindfulnes­s, foraeldref­orberedels­e samt fokus på partnervol­d skal også kaste erfaringer af sig, som siden kan bruges i hele landet. Med i projektet ”God start på familieliv­et” er Amager og Hvidovre Hospital, Mary Fonden, Dansk Center for Mindfulnes­s ved Aarhus Universite­t og Østifterne.

Afsnitsled­er og jordemoder i Familieamb­ulatoriet på Hvidovre Hospital Michelle Kolls ser store muligheder i at tage fat i de gravide, som er i en saerlig påvirkelig overgangsf­ase.

»Dette er det største projekt nogensinde i Danmark, hvor man meget bredt forsøger at hjaelpe alle gravide. Det er et brud med det nuvaerende siloopdelt­e system, hvor gravide – hvis de har overskudde­t til det – ofte bare får stukket en pjece i hånden og selv må opsøge rådgivning, hvad der oftest ikke sker,« siger hun.

Mary Fonden arbejder bl.a. med partnervol­d og håber med sin deltagelse i projektet at vaere med til at forebygge, at børn vokser op i et hjem med vold.

»I dag findes der ikke en model for screening af gravide for partnervol­d. Det vil vi meget gerne vaere med til at udvikle og samtidig undervise jordemødre i, hvordan de taler med gravide om partnervol­d,« siger Helle Østergaard, der er direktør i Mary Fonden.

Internatio­nale undersøgel­ser viser ifølge Jordemoder­foreningen, at 4 til 8 pct. af gravide udsaettes for fysisk vold.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark