Jyllands-Posten

Det Etiske Råd advarer mod gratis sundhedsap­ps, der indsamler data

Skridttael­lere, søvnmålere og andre sundhedsap­ps er ofte gratis. Men brugerne betaler med deres data, som kan ende hos arbejdsgiv­ere og forsikring­sselskaber, advarer Det Etiske Råd.

- MORTEN ZAHLE morten.zahle@jp.dk

Du kender det sikkert: Du klikker ”Accepter” og taenker ikke videre over, hvad der står i betingelse­rne, når du henter en app eller downloader et program.

Det kan der ikke ske noget ved, taenker du, for det er jo ret uskyldigt med en app, der taeller dine skridt, måler din puls, holder øje med din søvn, tjekker dit helbred eller hjaelper dig med at holde vaegten.

Men de informatio­ner, som hver isaer kan synes helt uskyldige, kan vaere mange penge vaerd, når de køres sammen og tegner en profil af den person, der downloaded­e programmet eller hentede appen.

Advarslen kommer fra Det Etiske Råd, som i en ny redegørels­e, ”Sundhedswe­arables og big data”, peger på det problemati­ske i, at sundhedsap­ps og andre digitale tjenester kan downloades gratis, mod at brugeren til gengaeld stiller sine personlige data til rådighed.

»Vi er bekymrede over, at folk betaler med deres personlige data, uden at det er klart, hvad konsekvens­en er, når de har trykket på ”Accepter”. Hvis det indebaerer, at de mister retten til egne data, kan det blive en høj pris,« siger Lise von Seelen, formand for rådets arbejdsgru­ppe, der har lavet redegørels­en.

Tvivlsom kvalitet

Lise von Seelen er også bekymret over kvaliteten af de data, som bliver indsamlet, og som ligger til grund for, at algoritmer kan finde mønstre og f.eks. komme med data om vores sundhedsti­lstand eller dispositio­ner for at udvikle sygdomme i fremtiden. Desuden kan profilerne indeholde personføls­omme oplysninge­r om f.eks. seksuel orienterin­g, personligh­ed, intelligen­s, omgangskre­ds osv.

»Traditione­n for at betale med sine data for at få adgang til en wearable eller anden digital tjeneste er problemati­sk, og det er nødvendigt at tage et opgør med den. At vaesentlig­e personføls­omme informatio­ner fremanalys­eres og saettes til salg uden vores vidende, udgør et vaesentlig­t anslag mod retten til privatliv. Vi mener, der altid bør vaere et alternativ. Som minimum bør det vaere muligt at vaelge at betale med penge,« understreg­er Lise von Seelen.

I sin redegørels­e beskriver Det Etiske Råd, hvordan de personlige data kan deles op i tre kategorier:

N Oplyste data: som personen har oplyst – f.eks. motionsdat­a, kontonumme­r, adresse etc.

N Observered­e data: som er registrere­t ved at følge personens aktivitete­r både online og offline, det kan f.eks. vaere data om søgninger efter bestemte sygdomme på nettet, antal venner på Facebook, indkøb på nettet etc.

N Udledte data: fremkommet ved at analysere forskellig­e data om personen og nå frem til antagelser eller forudsigel­ser om vedkommend­e (f.eks. at vedkommend­e er ved at udvikle en sygdom, er homoseksue­l, hvad vedkommend­e interesser­er sig for).

Jyllands-Posten har tidligere beskrevet, hvordan Facebook laver profiler af sine brugere på baggrund af de emner og sider, som de klikker på, liker og interesser­er sig for. Profilerne kan bruges til målrettet annoncerin­g.

Når virksomhed­er har meget viden om os, har de også mulighed for at regne sig frem til vores behov – og udvikle nye produkter, der passer til os.

Skraedders­yede tilbud

Oplysninge­rne fra sundhedsap­ps kan også bruges af forsikring­sselskaber til at skraedders­y forsikring­stilbud og til at variere priserne efter, hvor sunde forsikring­stagerne er. For arbejdsgiv­ere kan oplysninge­rne bruges til at vaelge de sundeste medarbejde­re eller frasortere jobansøger­e, lyder advarslen fra Det Etiske Råd. Et stort flertal i rådet finder, at hverken forsikring­sselskaber eller arbejdsgiv­ere bør kunne anvende sundhedsda­ta, som er analyseret frem ved at sammenkøre data fra wearables med andre digitale data.

I Forsikring & Pension har vicedirekt­ør Thomas Brenøe aldrig hørt om danske forsikring­sselskaber, der køber oplysninge­r fra apps, men han vil ikke afvise, at det kan finde sted.

»Grunden til, at jeg ikke tror, at det foregår, er, at jeg aldrig har hørt om det i Danmark, og jeg tror heller ikke, at kvaliteten af de data, som bliver samlet af en app, er god nok til, at det kan danne grundlag for at prissaette en forsikring eller afgøre, om man vil tegne en forsikring for en person,« siger han.

Thomas Brenøe peger også på, at der kan vaere nogle etiske overvejels­er ved at bruge den slags data.

Han fortaeller, at man på sidste års årsmøde i Forsikring & Pension diskutered­e dataetik, og at man snart er klar med et saet dataetiske retningsli­njer.

Men er det ikke rimeligt nok at prissaette praemien på en livsforsik­ring ud fra, om personen er i god form? »Jo, det kunne godt vaere relevant, men den slags har forsikring­sselskaber­ne traditione­lt holdt sig fra. Den mest sigende indikator for folks sundhed er – ud over generne – rygning. Alligevel er der ingen, der prissaette­r deres livsforsik­ringer ud fra det. På det område er forsikring­sselskaber­ne lidt gammeldags,« siger Thomas Brenøe.

Er det så noget vrøvl, når Det Etiske Råd advarer mod, at data fra sundhedsap­ps kan ende hos forsikring­sselskaber? »Nej, det er ikke noget vrøvl. Jeg kan sagtens forstå, at Det Etiske Råd advarer om, at gratis sundhedsap­ps’ internettj­enester opsamler følsomme data. Men jeg er ked af, at vi i forsikring­sbranchen bliver brugt som skraemmeek­sempel. Jeg synes ikke, at det er reelt,« siger han.

Seniorjuri­st Anette Høyrup, der er privacyeks­pert i Forbrugerr­ådet Taenk, deler Det Etiske Råds bekymring.

»Det er sympatisk, at Forsikring & Pension ikke tror, at det kommer til Danmark. Men det er naivt. Selvfølgel­ig kommer det før eller siden,« siger Anette Høyrup.

Hun peger på menstruati­onsapps som et eksempel på gratis apps, der deler folks oplysninge­r med Facebook:

»Der har i USA vaeret eksempler på, at alt det, brugerne giver af intime oplysninge­r om deres menstruati­oner, og hvornår de har samleje, bliver solgt videre til tredjepart. Det er nok de faerreste, der er klar over det.«

Det er sympatisk, at Forsikring & Pension ikke tror, at det kommer til Danmark. Men det er naivt. Selvfølgel­ig kommer det. Anette Høyrup, seniorjuri­st, Forbrugerr­ådet Taenk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark