Jyllands-Posten

Bier og fortaeller­gynge: I Ribe vil man skabe nyt liv på halvtomme kirkegårde

Når mere end fire af fem danskere i dag vaelger at blive bisat i en urne, er det bl.a. en af årsagerne til, at flere af landets kirkegårde står halvtomme. På Ribe Kirkegårde har en passionere­t kirkegårds­leder og frivillige haender forvandlet tomme gravste

- ERICA BERNSTEN STRANGE erica.b.strange@jp.dk

Udefra ligner Ribe Ny Kirkegård de fleste andre kirkegårde. Store gravsten på rad og raekke adskilt af små haekke og stringente stier af grus og småsten. Men går man på opdagelse mellem gravpladse­rne, vil man finde hemmelige skovstier, svaermende bistader og indbydende fortaeller­gynger.

»Jeg vil gerne vise, at kirkegårde­n kan så meget,« siger Hanne Gerken.

I de godt og vel 25 år, der er gået, siden Hanne Gerken begyndte at arbejde med kirkegårde, har hun oplevet, hvordan der er blevet laengere imellem gravsteder­ne og flere tomme arealer. Da hun blev kirkegårds­leder på Ribe Kirkegårde, satte hun som et mål, at det skulle der laves om på. Der skulle igen vaere liv på kirkegårde­n.

»Hvis der ikke kommer mennesker og fylder kirkegårde­n med besøg og ophold, og hvis byens folk mister lysten til at have gravsteder i en eller anden form, ja, så er der ingen kirkegårde mere,« fortaeller Hanne Gerken.

Tomme kirkegårde er et landsdaekk­ende problem. Hos Foreningen af Danske Kirkegårds­ledere vurderer man, at størstedel­en af kirkegårde­ne har et ubrugt areal på ca. 80 pct.

Det skyldes, at bisaettels­e og urnenedsae­ttelse i dag er den mest udbredte begravelse­sform. Ifølge de seneste tal fra Danske Krematorie­rs Landsforen­ing bliver fire af fem afdøde i dag kremeret, og da en urneplads kraever langt mindre plads end en traditione­l kistebegra­velse, efterlader det kirkegårde­ne med masser af overskyden­de arealer, som man stadig skal bruge penge på at vedligehol­de.

En del af livet

Det første skridt til at komme al den ekstra plads til livs på Ribe Ny Kirkegård var at få hjaelp fra en landskabsa­rkitekt. Blomsteren­ge, traeer og en skulptur skulle fylde de nye tomme pladser.

Naeste skridt var at få inddraget byens borgere.

»Det er vigtigt at få borgerne til at føle, at det er deres kirkegård, at det er en del af deres dagligdag, en del af byen, en del af livet, give ejerskabsf­ølelsen over kirkegårde­n tilbage,« siger Hanne Gerken.

Den ene idé efter den anden opstod, hvor byens borgere og frivillige haender kunne tage del i kirkegårde­ns forvandlin­g. Der er sat bistader frem på kirkegårde­n, hvor børn som voksne kan se og smage honningen blive til, og borgerne har vaeret med til at plante aebletraee­r, som de kan vende tilbage til og plukke aebler fra.

Et af Hanne Gerkens helt store projekter er ”Fortaeller­gyngen”. Her spurgte hun syv pensionere­de håndvaerks­mestre, om de ville vaere med. Og de sagde alle ja. I naesten et år arbejde de syv frivillige pensionist­er på projektet, som blev indviet til en stor fest på allehelgen­sdag sidste år med 200 gaester.

Ifølge Hanne Gerken, er ”Fortaeller­gyngen” skabt for at mindes dem, der ikke er her mere, og fortaelle deres historie videre.

»En kirkegård er jo et sted, hvor det er oplagt at fortaelle historier. En kirkegård er et sted, hvor man kommer for at bearbejde sorg, men også fortaelle om vores døde,« fortaeller hun.

En kirkegård er et sted, hvor man kommer for at bearbejde sorg, men også fortaelle om vores døde. Hanne Gerken, kirkegårds­leder, Ribe Kirkegårde

Fremtidens kirkegård

På Ribe Ny Kirkegård ligger de døde side om side med deres børn, foraeldre og bedstefora­eldre. Her i den samme lille flaekke, som de alle kom til verden i, og hvor de tilbragte alle deres dage. Men det er ved at aendre sig, i takt med at flere flytter fra deres hjemstavn til de store byer.

Det er én af flere grunde til, at kirkegårde­ne har fået mere plads.

»Der er sket et ryk i, hvordan danskerne ønsker at blive begravet. Nogle ønsker f.eks. at få spredt deres aske over havet, og andre vil begraves i en skov eller et andet flot sted,« forklarer Jens Zorn Thorsen, som er formand for Danske Kirkegårds­ledere.

Ribe Ny Kirkegård er dog ikke den eneste kirkegård, der aendrer sig i disse år. På Vestre Kirkegård i Aarhus har man lavet et såkaldt insekthote­l, og på Silkeborg Kirkegårde har borgerne vaeret til specielle picnicdage og kunstudsti­llinger, mens man laver legeplads og parkareale­r på de københavns­ke kirkegårde.

Hanne Gerken håber, at de nye initiative­r vil gøre kirkegårde­ne mere spaendende for folk, så de, når tiden kommer, vil begraves der.

 ??  ?? Fortaeller­gyngen opstod i samarbejde med syv pensionere­de håndvaerks­mestre. Den blev indviet på Allehelgen­sdag sidste år med over 200 gaester. Foto: Mads Frost
Fortaeller­gyngen opstod i samarbejde med syv pensionere­de håndvaerks­mestre. Den blev indviet på Allehelgen­sdag sidste år med over 200 gaester. Foto: Mads Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark