Jyllands-Posten

Ulovligt fravaer på mere end 15 pct. skal meldes til kommunen

Nye landsdaekk­ende regler fra årsskiftet skal strømline registreri­ng af fravaer i folkeskole­n. Højt ulovligt fravaer kan betyde, at børnecheck­en inddrages.

- HANNE FALL NIELSEN hanne.fall.nielsen@jp.dk

Et kryds hver morgen i de små klasser – to i de store, hvor elever fra 7.-10. klasse også skal taelles op i skoledagen­s sidste time.

Det er fremover måden at registrere fravaer på alle landets folkeskole­r, og en ny bekendtgør­else fra Børne- og Undervisni­ngsministe­riet slår samtidig fast, at ulovligt fravaer over 15 pct. skal få alarmklokk­erne til at ringe. Helt konkret skal ulovligt fravaer i den størrelses­orden meldes til kommunen, og det kan føre til både sociale foranstalt­ninger i forhold til barnets familie, og til at børnecheck­en inddrages.

»En ensartet registreri­ng er nødvendig, fordi der faktisk er ret stor sammenhaen­g mellem et højt fravaer og knas i barnets liv – typisk på hjemmefron­ten,« siger børne- og undervisni­ngsministe­r Pernille Rosenkrant­z-Theil

og understreg­er, at børn med diagnoser, funktionsn­edsaettels­er eller handicap er undtaget.

Almindelig sygdom – et braekket ben eller en hård influenza – falder selvsagt også i kategorien lovligt fravaer, og foraeldre kan fortsat tage børnene med ud at rejse uden for skoleferie­rne, hvis de får en tilladelse af skoleleder­en.

De nye regler er sat i verden for dels at få en sammenlign­elig registreri­ng på tvaers af landet og inden for den enkelte kommune, hvor der i dag er store forskelle på den måde, som skolerne håndterer og registrere­r fravaer på, dels for at sikre grundlaget for, at bestemmels­en om at kunne inddrage børnecheck­en ved for højt ulovligt fravaer sker på et ensartet grundlag for alle familier.

Gigantiske forskelle

Ministeren understreg­er, at de nye regler ikke skal ses som skaeldud på skolelaere­rne fra det helt store kateder, fordi netop laererne som faggruppe i forvejen er de bedste til at underrette kommunen, når børn mistrives.

»Men der er desvaerre gigantiske forskelle på, hvor gode kommunerne er til at følge op på de underretni­nger, de får. Det er aergerligt, fordi vi dermed risikerer at tabe nogle børn,« siger ministeren og understreg­er, at der stadig er fortolknin­gsmulighed­er i vurderinge­n af de konsekvens­er, som ulovligt fravaer over 15 pct. i et kvartal skal medføre.

»Der er både pisk, gulerod og motivation i forhold til familierne,« siger Pernille Rosenkrant­z-Theil.

I Skoleleder­nes Landsforen­ing accepterer formand Claus Hjortdal de nye regler, selv om han kalder det »trist og paradoksal­t«, at skolerne nu pålaegges yderligere bureaukrat­i i en tid, hvor løfterne ellers er i retning af afbureaukr­atisering.

»Vi er selvfølgel­ig helt enige i, at for meget fravaer er ødelaeggen­de for børnenes liv på kort og langt sigt, men der er faktisk rigtig meget fokus på det ude på skolerne i forvejen,« siger han og beklager, at man kobler højt fravaer til økonomisk straf med muligheden for at lukke for børnecheck­en.

»Dermed kobler man to dagsordene­r sammen, som ikke har noget med hinanden at gøre. Og det er ikke rart for os på skolerne, at vi bliver draget ind i et spil om familierne­s økonomi,« siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark