Jyllands-Posten

Tre valg og tre vaelgerlus­singer til Angela Merkel & Co.

For tredje gang fik Angela Merkels parti bøllebank af vaelgerne i det tidligere DDR. Og igen gik de tyske socialdemo­krater tilbage, mens AfD gik massivt frem. Delstatsva­lget i Thüringen søndag mindede om forløberne i Sachsen og Brandenbur­g.

- SOLVEIG GRAM JENSEN Jyllands-Postens korrespond­ent solveig.g.jensen@jp.dk

Tiden og stedet er en anden. Scenariet minder til forvekslin­g om det, der blev afspillet i Sachsen og Brandenbur­g for to måneder siden: Angela Merkels regering styrtbløde­r vaelgere, når der afholdes valg på lokalt niveau i det gamle DDR.

Faktisk gik det endnu voldsommer­e til i den tyske delstat Thüringen, hvor naesten to tredjedele af vaelgerne søndag gik til urnerne. Ved valget for fem år siden deltog blot knap 41 pct. af de stemmebere­ttigede i valget.

Flertallet af de ekstra vaelgere har på ingen måde vaeret Merkel-tilhaenger­e. Tvaertimod uddelte Thüringen den ubestridt største lussing til Tysklands kanslers parti, det konservati­ve CDU. Partiet har siden Murens fald for 30 år siden siddet solidt på førsteplad­sen i delstaten, der taeller lidt over 2 mio. indbyggere og går for at vaere grillpølse­n – Bratwurste­ns – hjemland. Det er slut nu. I stedet faldt Merkels parti pladask fra magtens tinder med en opbakning på 33,5 pct. af vaelgerne ved det forrige valg til ca. 22 pct. af stemmerne ifølge de første exitpolls.

Nationalko­nservativ triumf

Det raekker kun til en tredjeplad­s, idet det nationalko­nservative parti Alternativ­e für Deutschlan­d nåede op på ca. 24 pct. af stemmerne. Også når det kommer til opbakninge­n til AfD, følger Thüringen tendensen i de to andre delstater.

Ved valget for fem år siden var AfD stadig ret nyt, og valget i Thüringen var et af de første, partiet overhovede­t deltog i. Dengang kom det ind med 10,6 pct. af stemmerne.

At partiet mere end fordoblede sin fremgang, er en stor sejr for partiets leder, den tidligere gymnasiela­erer Björn Höcke, der tilhører AfD’s yderste højrefløj. Han når ofte frem til tyske medier, når han udtaler sig i vendinger, der så tydeligt minder om nazisterne­s slogans, at selv partiledel­sen en gang imellem tager afstand fra ham.

Det tredje element, hvor valgene i det gamle DDR minder om hinanden, er socialdemo­kraternes nedtur. Det står efterhånde­n klart for enhver, at partiet efterhånde­n ikke laengere er noget folkeparti. Det bekraefted­e de i Thüringen, hvor kun omtrent 9 pct. stemte på partiet – en tilbagegan­g på ca. tre procentpoi­nt for partiet, som immervaek har stillet med tre af Tysklands kanslere siden Anden Verdenskri­g.

Venstreflø­jsparti størst

Der, hvor vaelgerne i Thüringen adskiller sig markant fra dem i Sachsen og Brandenbur­g, er opbakninge­n til venstreflø­jspartiet Die Linke, en nogenlunde direkte aflaegger af partiet SED, som i naesten tre årtier holdt DDR i en skruestik af overvågnin­g og diktatur.

Det var ikke uventet, men helt unikt er det alligevel, at partiet søndag blev størst og fik omtrent 30 pct. af stemmerne. Partiet har i mange år vaeret naeststørs­t i Thüringen. Men oven på valget i 2014 lykkedes det at styrte CDU fra magten og danne en regering med socialdemo­kraterne og De Grønne.

Derfor har Die Linke nu i fem år siddet på ministerpr­aesidentpo­sten, og den indsats har vaelgerne vaeret staerkt tilfredse med. Det hører med til historien, at Bodo Ramelow, som i hvert fald lidt endnu er ministerpr­aesident i Thüringen, ikke er nogen typisk repraesent­ant for partiet. Tvaertimod har han gjort en dyd ud af at vaere en del taettere på midten.

Men at vaelgerne gerne vil fortsaette med Ramelow, raekker sandsynlig­vis ikke, når det kommer til regeringsd­annelsen. I hvert fald står Die Linke, SPD og De Grønne ikke til at få et flertal sammen. Der findes heller ikke andre oplagte bud på en flertalsre­gering. Derfor er der lagt op til svaere forhandlin­ger i Thüringen i den kommende tid.

Berlins reaktion

Men hvordan forholder regeringen i Berlin sig til den tredje afklapsnin­g i streg? Før da stemte tyskerne naermest koalitions­regeringen­s partier – CDU og SPD – ud af regeringsk­ontorerne ved Europaparl­amentsvalg­et i maj. Da det sidste gang gik staerkt ned ad bakke for CDU ved delstatsva­lget i Hessen, valgte Merkel at ”komme med et offer” ved imod sine principper at traekke sig som formand for CDU. Det var i 2018, hvor partiet gik fra ca. 38 pct. af stemmerne til omtrent 27 pct.

Det er nu et år siden. Naermest alt er blevet vaerre siden da. Regeringen fremstår metaltraet. Senest har udenrigsmi­nisteren – fra SPD – offentligt undsagt forsvarsmi­nisteren – fra CDU – og Merkels efterfølge­r på formandspo­sten, Annegret Kramp-Karrenbaue­r, der i øvrigt styrtdykke­r i meningsmål­ingerne. SPD får til gengaeld først en formand i december. Spørgsmåle­t er, om det fortsat er et regeringsp­arti, der skal ledes til den tid.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark