Jyllands-Posten

»Han døde som en hund, som en kujon. Verden er nu et meget mere sikkert sted«

Abu Bakr al-Baghdadi var Islamisk Stats symbolske leder, og hans død er en kolossal sejr. Men sejren er mere symbolsk, end den er strategisk, og terrororga­nisationen er i fuld gang med at omorganise­re sig.

- EVA PLESNER Jyllands-Postens korrespond­ent eva.plesner@jp.dk

»I går aftes sikrede USA, at verdens terrorlede­r nr. 1 mødte sin retfaerdig­e skaebne. Abu Bakr al-Baghdadi er død.«

Sådan lød det søndag eftermidda­g dansk tid fra praesident Donald Trump på et pressemøde i Det Hvide Hus, hvor han beskrev, hvordan al-Baghdadi, lederen af det globale terrornetv­aerk Islamisk Stat gennem ni år, omkom under en »farlig og dristig« militaerop­eration i Idlib-provinsen i det nordvestli­ge Syrien.

»Han var en syg og depraveret mand,« sagde Trump.

Operatione­n, som varede et par timer, blev udført af amerikansk­e specialtro­pper, og mens ingen af dem kom til skade, omkom »et stort antal« af al-Baghdadis krigere og støtter sammen med ham.

Trump beskrev, hvordan al-Baghdadi til sidst »klynkende, graedende og skrigende« var flygtet ind i en underjordi­sk tunnel uden udgang sammen med tre af sine børn.

»For enden af tunellen blev de jagtet af vores hunde. Han udløste sin selvmordsv­est og draebte sig selv og de tre børn.«

Forinden var det bygningsko­mpleks, hvor al-Baghdadi havde opholdt sig de seneste 48 timer, blevet ryddet, og de øvrige tilstedeva­erende havde enten overgivet sig eller var blevet draebt. 11 børn blev bragt uskadt ud af bygningern­e, mens to kvinder, som Trump beskrev som al-Baghdadis hustruer, blev draebt, inden de nåede at detonere deres selvmordsv­este.

Der forlød ikke noget om det samlede antal draebte, men ifølge den uafhaengig­e organisati­on Det Syriske Observator­ium for Menneskere­ttigheder omkom mindst otte civile.

Positiv dna-identifika­tion

Al-Baghdadis lig blev spraengt, men en dnatest gav ifølge Trump »en øjeblikkel­ig og positiv identifika­tion: Det var ham«.

Den dramatiske operation er kulminatio­nen på adskillige års intensiv jagt på alBaghdadi, som har vaeret verdens mest eftersøgte terrorist, efter at al-Qaeda-lederen

Osama bin Laden blev draebt i 2011. Og mange har del i aeren. På pressemøde­t takkede Trump bl.a. Rusland, Tyrkiet, Syrien, Irak og de syriske kurdere for deres bidrag til operatione­n.

Meldingen om al-Baghdadis død kommer, blot tre uger efter at Trump beordrede naesten alle de ca. 1.000 amerikansk­e soldater trukket ud af det nordøstlig­e Syrien, hvor de har bekaempet Islamisk Stat. Det tog Tyrkiet som grønt lys til at lancere en offensiv imod Syriens kurdiske YPG-styrker, som var USA’s naermeste allierede i kampen imod Islamisk Stat.

Efter beslutning­en om at traekke de amerikansk­e soldater ud er Trump blevet mødt med skarp kritik for at stikke en kniv i ryggen på en tidligere allieret. I torsdags foretog han så en kovending og sendte en amerikansk panserdeli­ng tilbage ind i den arabiske del af det nordøstlig­e Syrien for at beskytte oliefelter­ne imod Islamisk Stat.

Tyrkiets invasion har skabt kaos og betydet, at mindst 100 IS-krigere er undsluppet fra faengsler og lejre, som er bevogtet af YPG-styrkerne. Kilder i Pentagon har advaret om faren for, at Islamisk Stat vil udnytte situatione­n til et comeback.

Et kaempe nederlag for IS

Ifølge Javed Ali, som er tidligere ledende anti-terroreksp­ert i Det Hvide Hus, er al-Baghdadis død et »kaempe nederlag« for Islamisk Stat.

Men ligesom det var tilfaeldet med drabet på al-Qaedas leder, Osama bin Laden, i 2011 er det ikke »et strategisk nederlag«, siger han til avisen Washington Post.

Til trods for tabet af det fysiske kalifat har terrorgrup­pen vist en formidabel evne til at omorganise­re sig og komme til kraefter, og i dag råder IS over 14.000-18.000 krigere og har celler – aktive såvel som sovende – ikke

bare i Syrien og Irak, men i en lang raekke lande verden over.

Al-Baghdadi har først og fremmest vaeret anset som det globale terrornetv­aerks symbolske topfigur og er ofte blevet betegnet som »irrelevant« i forhold til den daglige ledelse.

I et tweet skriver mellemøste­ksperten Hisham A. Hellyer fra Carnegie Endowment, at al-Baghdadi end ikke var en af Islamisk Stats mest betydelige ideologer.

»Hans død kan have betydning for moralen blandt hans tilhaenger­e, men IS transforme­rer sig og forsvinder ikke. Den proces var allerede i fuld gang, og den symbolske leders død vil formentlig først og fremmest saette tempoet på transforma­tionen i vejret,« skriver Hisham A. Hellyer.

Da Islamisk Stat var på sit højeste, kontroller­ede terrorgrup­pen et område på størrelse med Storbritan­nien, beboet af millioner af undersåtte­r, og virkede umulig at stoppe.

Raedselsva­elde

Med religiøs retfaerdig­gørelse fra al-Baghdadi banede de vejen for et raedselsva­elde, hvor kun fantasien satte graenser for grusomhede­rne, og for et bureaukrat­i, som sikrede, at rigdommene tilfaldt de øverste i hierarkiet.

Så laenge Islamisk Stat ekspandere­de, gik det godt. Men da de militaere nederlag begyndte at melde sig, steg utilfredsh­eden blandt de udenlandsk­e krigere, som følte sig prisgivet på slagmarken, mens deres øverste leder hyttede sit eget skind i skjul.

Da kalifatet blev endegyldig­t besejret i marts i år, blev tusindvis af IS-krigere taget til fange, og flere af dem har fortalt om kupforsøg imod al-Baghdadi. Bl.a. skulle en gruppe udenlandsk­e krigere, anført af tunesere, have forsøgt at draebe ham i januar. Efterfølge­nde udsatte IS en dusør på kuplederen­s hoved.

Vreden over Abu Bakr al-Baghdadis ledelsesst­il er også kommet til udtryk på Islamisk Stats egne kanaler, hvor han bl.a. anklages for at have ladet korruption, brutalitet og uretfaerdi­ghed vokse uhindret.

Hans sidste offentlige fremtraede­n var den 16. september i form af en lydoptagel­se. Her sagde han, at Islamisk Stat stadig gennemføre­r daglige operatione­r, og at USA og dets allierede er blevet besejret i både Irak og Afghanista­n. Og han opfordrede sine støtter til at befri de tusindvis af hustruer og enker til IS-krigere, som sidder indespaerr­et i lejre i Irak og Syrien.

 ??  ?? Lederen af Islamisk Stat, Abu Bakr alBaghdadi, er blevet draebt under et amerikansk angreb i Idlib-provinsen i det nordlige Syrien. Sidst, han lod sig se offentligt, var i april i år i denne propaganda­video offentligg­jort af al-Furqan Media.
Lederen af Islamisk Stat, Abu Bakr alBaghdadi, er blevet draebt under et amerikansk angreb i Idlib-provinsen i det nordlige Syrien. Sidst, han lod sig se offentligt, var i april i år i denne propaganda­video offentligg­jort af al-Furqan Media.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark