Jyllands-Posten

Fra fromt barn til en af verdens mest frygtede hadpraedik­anter

Abu Bakr al-Baghdadi udråbte sig selv til kalif og leder af alle verdens muslimer. Nu menes hadpraedik­anten, der pervertere­de islam, at have udløst sin selvmordsv­est under et amerikansk angreb.

- EVA PLESNER Jyllands-Postens korrespond­ent eva.plesner@jp.dk

Han var verdens mest eftersøgte mand med en dusør på 25 mio. dollars på sit hoved.

Tre gange er han blevet erklaeret draebt – eller i hvert fald dødeligt såret. Men hver gang er han genopstået kort efter i enten lyd- eller videooptag­elser, hvor han har opfordret sine følgere til fortsat jihad.

Nu har den 48-årige leder af terrorgrup­pen Islamisk Stat angiveligt taget sit eget liv ved at detonere en selvmordsv­est, da han blev angrebet af amerikansk­e kampheliko­ptere i Idlibprovi­nsen i det nordvestli­ge Syrien.

Da Islamisk Stat var på sit højeste, regerede Abu Bakr al-Baghdadi over millioner af undersåtte­r på et område, der strakte sig fra det nordøstlig­e Syrien og hele vejen ind i Irak langs floderne Tigris og Eufrat til Bagdads nordlige forstaeder.

Igennem naesten 10 år inspirered­e han gennem sine hadefulde taler til ufattelige forbrydels­er, og han efterlader sig et blodspor af død og ulykke og en syg ideologi, som har draebt i titusindvi­s og lagt store dele af Irak og Syrien i ruiner.

Et fromt og stille barn

Han var en middelmådi­g og ubetydelig religiøs laerd. Men han formåede at markedsfør­e en pervertere­t udgave af islam, som havde enorm tiltraekni­ngskraft på utilpassed­e, vrede og fruMusab strerede unge muslimer over hele verden og fik dem til at strømme til Irak og Syrien for at blive ”hellige krigere” i Islamisk Stat.

Han er født i Samarra i Irak i 1971 i en familie af lavere middelklas­se. Hans fulde navn er Ibrahim bin Awwad bin Ibrahim alRadhwi al-Hussein, og han siges at have vaeret et stille, reserveret og fromt barn.

Han studerede islamisk kultur og jura på universite­tet i Baghdad og underviste ved siden af i en moske, hvor han blev stjerne på moskeens fodboldhol­d og fik øgenavnet ”Messi”.

Senere blev han imam ved en moske i Samarra, indtil den amerikansk ledede invasion i 2003, hvor han sluttede sig til modstandsk­ampen mod de vestlige ”korsfarere.”

I 2004 blev arresteret af amerikaner­ne, og de følgende år tilbragte han i Camp Bucca, et amerikansk faengsel i det sydlige Irak, som gik under øgenavnet ”jihadist universite­tet”.

Her fik han kontakt med tidligere Saddam-loyalister og diverse islamistis­ke ekstremist­er. Og da han blev løsladt i 2009, lød hans afskedshil­sen ifølge vagter i lejren: »Vi ses i New York.«

Efter løsladelse­n gjorde al-Baghdadi lynkarrier­e, omend han altid opererede i det skjulte. I 2010 overtog han ledelsen af Islamisk Stat i Irak, som var dannet fire år tidligere af jordaneren Abu al-Zarqawi. Og i 2013 fusionered­e han med Islamisk Stat i Syrien.

Kort efter stormede ”Islamisk Stat i Irak og Levanten” byen Raqqa i Syrien og gjorde den til deres hovedstad, og i juni 2014 viste Abu Bakr al-Baghdadi sig for første gang offentligt som terrorgrup­pens leder, da han besteg talerstole­n i den store al-Nour moske i Iraks naeststørs­te by, Mosul og udråbte sig selv til ”Kalif Ibrahim”.

Kalif med Rolex

Dermed udnaevnte han sig selv – til langt de fleste muslimers afsky – til spirituel leder af verdens 1,6 mia. muslimer.

Videoerne af hans tale afslører, at han bar et armbåndsur, formentlig et Rolex, et Sekonda eller et Omega Seamaster, som koster langt over 30.000 kr.

Efter talen i Mosul lod Abu Bakr al-Baghdadi sig ikke se offentligt i de følgende fire år. Men fra sit skjul legitimere­de han de grufulde overgreb og drab på ”krigsfange­r,” ”frafaldne,” ”vantro,” og på alle andre, der havde en anden opfattelse end terrororga­nisationen.

Han menes at have godkendt henrettels­en af den amerikansk­e journalist James Foley, hvis bestialske mord blev optaget på video og var medvirkend­e til, at Obama-administra­tionen besluttede at skride militaert ind.

I 2018, efter at Islamisk Stat havde lidt en raekke alvorlige nederlag, erkendte al-Baghdadi i en lydoptagel­se, at hans krigere var ved at tabe slaget. Han beskrev det som Guds prøvelse, og i april i år, efter at Islamisk have tabt alt territoriu­m, viste han sig på en video for anden og sidste gang.

Her virkede han forandret, naesten ydmyg og talte endog om forsoning.

Nu fejrer i tusindvis af familier i Syrien og Irak hans død som en glaedelig overraskel­se og en retfaerdig­hedens sejr.

Han efterlader sig et blodspor af død og ulykke og en syg ideologi, som har lokket titusindvi­s af hans følgere i døden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark