Jyllands-Posten

Ulven kommer (ikke) i Ebberup

I ”Fred til lands” får firebanden chancen for at slå monsteret Mike ihjel, men der kastes grus i maskinerie­t. Det skaerper kun deres lyst til at begå selvtaegt. Ved siden af hovedkonfl­ikten taendes hele tiden andre knitrende konfliktfy­ldte bål i Ebberup o

- JACOB WENDT JENSEN

FRED TIL LANDS, EPISODE 4

Uenigheden blandt de fire, der vil slå Mike (Morten Hee Andersen) ihjel, er håndgribel­ig. Milad (Dar Salim) er forsigtigs­t og virker samtidig som den klogeste. De tre andre vil skynde sig at få mordplaner­ne udført: Bibi (Lene Maria Christense­n), laegen Peter (Claus Riis Østergaard) og John (Mads Rømer), der er far til Kasper, den unge fyr, der holdes i et jerngreb af Mike. John kan decideret ikke holde Milads bedreviden­de adfaerd ud. En adfaerd, der efterhånde­n mere og mere ligner draebereks­pertise fra Irak. Skal Mike skydes, eller skal de give ham piller? Spørgsmåle­ne er mange, men tre af de fire føler, at tiden er knap.

Forlod ham som lille

Johns kone, Anna (Marijana Jankovic), arbejder som hjemmehjae­lper, og ved et tilfaelde opdager hun, at Mike skal tage imod en stor sending narko. I gruppen bliver man enig om at slå til i grusgraven uden for byen. Det er det, Milad kalder ”en setting”, hvor der er frit udsyn. Da Anna afleverer mad til Mikes far, en afstumpet gammel knark, der sidder laenket til sin kørestol, kommer det frem, at Mikes mor forlod familien, da Mike var lille, så her ligger første brik til puslespill­et om, hvorfor han er blevet et monster.

På vej ud til grusgraven viser den ulv, vi har set i introdukti­onssekvens­en, sig i skoven. ”Ulven kommer” bliver der med andre ord råbt i fjerde afsnit, hvor instruktør Søren Balle stilsikker­t og helt i seriens ånd har overtaget instruktio­nen fra Louise Friedberg.

Før vi når så langt, har Anna afsløret, at Martin (Anders Juul), der er laegens drikfaeldi­ge forfatterl­illebror, i virkelighe­den er far til Anna og Johns søn Kasper, så Martin bliver nu endnu mere interesser­et i at blive i den lille by.

KRIMI

DANMARK, 2019 Louise Friedberg 56 min. DR1 søndag

Mord udskudt

Netop Kasper bliver det uberegneli­ge element i grusgraven, for når Mike ringer, springer han. Og da Milad, der ellers har taget ladegreb på sin riffel i skoven omkring grusgraven og endda har indstillet sigtekorne­t på forbrydere­n og plageånden, opdager Kasper sidde i Mikes bil, vil han ikke trykke på aftraekker­en.

Peter og Bibi er ved at gå grassat over nøleriet, mens Milads vaerste kritiker, John, bagefter modstraebe­nde må takke Milad for ikke at blaese hjernen ud på en mand få meter fra hans egen skrøbelige søn, der så ikke er helt hans egen. Men alligevel.

Ulven kom altså ikke helt alligevel, selv om der blev råbt, at den gjorde, men fjerde afsnit boblede alligevel af spaending og nye historiesp­ring. Og som Bibi bagefter opsummerer det, da gemytterne er faldet ned i draeberban­den: »Der kommer en chance til.«

Måske allerede naeste søndag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark