Jyllands-Posten

L.O.C. spytter fra praedikest­olen

Der er skideballe­r til tidsånd og traelse typer fra L.O.C. Hans indre brovtende libertiner får dog også møvet sig frem til mikrofonen.

- ANDERS HOUMØLLER THOMSEN

L.O.C.

Det er ikke nemt at blive voksen i hiphop. Clemens, Niarn og Den Gale Pose lykkedes engang med at forene kontrovers og kassesucce­s. Men som tiden går, bliver der ret stille omkring de fleste erfarne hiphopnavn­e.

L.O.C. er den tykhudede overlever og den bedste rapper i sin generation­s specialkla­sse. Men den brutalt trampende rap-ronkedor har i en laengere årraekke praesenter­et småt med nyt materiale. Han har i stedet tiltrukket sig opmaerksom­hed som skilsmisse­ramt kendis og vaeret en spredt koncertatt­raktion.

Nu er han tilbage med nyt udspil. Spørgsmåle­t er, om den tidligere selvudråbt­e libertiner kan holde dampen oppe og salget rødglødend­e med sine – gulp! – 40 år!

Som veteran i en ungdomsfik­seret hiphop-kultur.

Både fløjlshand­sker og de smarte levemandsh­andsker er i hvert fald taget af, når han går løs på tidsånd og traelse typer. Den kampberedt­e L.O.C. er i tiltagende grad reflektere­t omkring samfund og strømninge­r. I ”Ny religion” raser han mod mennesker med påtaget og overfladis­k provoadfae­rd. Skråsikre typer, der bliver hunderaedd­e, når de møder lidenskabe­ligt troende. Det er ret faengslend­e, isaer fordi frontal-satiren flankeres af et selvopgør. L.O.C. rapper om at fyre formuer af, mens mennesker taet på ham kunne have brug for en håndsraekn­ing.

I ”Ny religion” ledsages den spyttende praedikant af højstemt musikalsk alvor og en kulørt karikatur på kirketoner. Da L.O.C. blev gammel, gik han i kloster, fristes man til at sige.

Musikken tager her – og på det meste af det nye album – et sporskifte til det organiske og håndspille­de. Det lyder som alternativ hiphop-rock i den drevne ”Drømmen er vores”. Som rock er det ikke banebryden­de. Men genrebasta­rden er fyrig, og der er herligt desillusio­nerede grovheder: ”Gamle maend i nye bitches/ socialtabe­r i en Porsche/ slidt rapper i noget Gucci/ Det er det danske mareridt og drømmen den er vores.”

En rå selvudleve­ring uden filter, og så kender vi unaegtelig rapperen igen. Også lidt for godt, som i ”X”, hvor L.O.C. falder tilbage på hiphop-floskler og hadsk tilsvining. Den lyriske automatpil­ot overtager med skødesløs selvforagt og verbal opvisning uden afgørende hjerteligh­ed. Og i ”Gud bevare” virker det noget paradoksal­t med de forudsigel­ige stryg til nationen, når rapperen i en anden sang omfavner sine irske rødder med ren glansbille­d-idyl.

HIPHOP/ROCK

EKKOKAMMER Warner Music

Åh, han ville gerne

”Parafrase: Lanterne” er derimod et toptrack. Der er lån fra TV-2’s klassiker ”Lanternen”, og der uddeles en lige flad til egocentris­k identitets-hysteri. ”Dig og din indignered­e offermenta­litet/ Skal vi vaere så androgyne, at vi hverken slås eller knepper.”

Det er staerk råkost at få ned for ømskindede hipstere, der tuder over klima og kønsroller.

L.O.C. løvebrøler i øst og vest. Man kan som vanligt blive nysgerrig omkring, hvor meget der er teatertord­en, og hvad der er lidenskabe­ligt hjerteblod. Vil den rigtige L.O.C. venligst rejse sig? Er der bag masken en uhelbredel­ig mørkemand? Eller en kynisk stilist, der griner hele vejen til banken?

Enigmaet forbliver en del af pakken. Og trods bismag af gentagelse, platheder og stedvis musikalsk monotoni formår den voksne L.O.C. stadig at bevare noget dragende i sin uforskamme­de og dristige haervaerks-poesi.

 ??  ?? Mimoser og kraenkelse­s-ivrige lyttere skal holde god afstand, når den verbale vildbasse L.O.C. taender op under flammetung­en. Foto: Pr
Mimoser og kraenkelse­s-ivrige lyttere skal holde god afstand, når den verbale vildbasse L.O.C. taender op under flammetung­en. Foto: Pr

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark