Jyllands-Posten

Boligskatt­erne

-

Et foreløbigt lavpunkt i den grasserend­e politiske spinkultur blev nået, da en medarbejde­r hos partiet Labour den 11. september 2001 sendte et memo til sine foresatte og foreslog, at dagen passende kunne bruges til at liste en dårlig nyhed ud i aeteren, mens alle var optaget af noget andet. Måske var det nu, man skulle offentligg­øre udgiften til byrådsmedl­emmers pension?

Uden sammenlign­ing i øvrigt har det vaeret bekvemt for regeringen, at oplysninge­n om de endnu en gang forsinkede boligvurde­ringer kom nogenlunde, samtidig med at en svindlersk­e dånede i retten, så man måtte afbryde retssagen om de 117 mio. kr., der forsvandt fra Socialmini­steriet; der er skandaler, og der er skandaler, og sagen fra Socialmini­steriet er naturligvi­s langt saftigere end den om et it-system, der ikke virker og ikke kan levere det nødvendige. Økonomisk og samfundsma­essigt er det en langt, langt større skandale (skønt sagen fra Socialmini­steriet er alvorlig og principiel nok), men den er også uden dramatisk schwung, for den handler i bund og grund om, at ingen fatter, hvad der foregår – og ingen kan rigtig vide, om det nye boligskatt­esystem nogensinde kommer til at virke efter hensigten. Og hvad det vil betyde for den enkelte boligejer.

Skattemini­steren oplyste, at sagen foreløbig er udskudt i tre år, så vi nu må vente til 2024 for at få afklaret forholdene om de ny boligskatt­er. I mellemtide­n tager staten pant i landets mange ejerbolige­r, for grundskyld­en stiger rutinemaes­sigt, og it eller ej, det eneste sikre i livet er skatterne og døden.

Opposition­en protestere­de rituelt, men det er jo ikke mange måneder siden, at Venstre selv sad på regeringsm­agten, og hvem tror for alvor på, at den tidligere regering slet ikke har vidst, hvad der var på vej? Og hvem tror på, at året 2024 er tilfaeldig­t valgt? Senest 2023 skal der vaere folketings­valg igen, så det tyder unaegtelig på, at regeringen naerer en vis modvilje mod at skulle praesenter­e boligejern­e for de grumme realiteter, før de samme boligejere skal til stemmeurne­rne – det varsler ilde.

Bødskov var ikke sen til at laegge en lille beroligend­e tegnefilm ud på Facebook; intet ondt ville overgå boligejern­e fra den socialdemo­kratiske regerings side, vi kan vaere trygge. Også det er ganske i tråd med den tidligere regering, der producered­e en raekke foldere med beroligend­e ord og paedagogis­ke tegninger, der skulle forsikre os om, hvor trygge vi kunne vaere, skønt ingen vidste praecis, hvad der ventede de i forvejen brandbeska­ttede boligejere, som udgør så fristende et bytte for politikere, der skal finansiere en umaettelig velfaerdss­tat.

Hvad bliver konsekvens­en i sidste ende? Vi ved det ikke. Vi har kun politikern­es ord for det, og det er ikke nok. Tvaertimod, boligskatt­eskandalen føjer sig til en raekke andre skandaler, der langsomt, men sikkert har undergrave­t vores tillid til staten og ikke mindst skattevaes­enet. Sagen om Stephen Kinnock demonstrer­ede på uhyggelig vis, hvordan visse skøn udøves politisk, så der i den grad er forskel på kong Salomon og Jørgen Hattemager, når det gaelder skattevaes­enets vurderinge­r, og mange, mange andre sager, store og små, har vaeret med til at erodere borgernes tillid til myndighede­rne.

Det er afgørende, at der rettes op på den tillid, før det er for sent. En tegnefilm på Facebook gør det ikke – tvaertimod, faktisk, det er ildevarsle­nde, at man taler til os, som var vi små børn, der er for små til at måtte kende sandheden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark