Jyllands-Posten

Folkeskole­n skal have det bedste fra den sorte skole tilbage igen

- AHMAD MAHMOUD

Den sorte skole skal tilbage.

Eller det vil sige, at elementer af denne praksis skal justeres, så den matches ind i den nutidige paedagogik og laeringssy­n både i uddannelse­og i daginstitu­tionssyste­met. Skal vi gøre det for at straffe vores børn, unge og kommende generation­er, så de ”kan laere det?”

Nej, kommunerne skal derimod have et blik for, at det er omsorgssvi­gt, hvis de ikke gør det, ligesom man både kommunalt og statsligt må erkende, at på trods af at Danmark er et lille land, så er der kaempe sociale og kulturelle forskelle, som den nutidige paedagogis­ke praksis ikke kan omfavne.

Parallelle samfund er et faktum. De findes i vores land. Det er en konstateri­ng, som politikern­e er optaget af. Dette fokus skyldes ikke begejstrin­g, men en bekymring for en forskellig­hed, der ikke er sund, ikke bidrager til sammenhaen­gskraften, og som de med mange midler saetter ind over for disse dage. Det vil sige, at de er opmaerksom­me på den usunde forskellig­hed, men med et konstrukti­vt blik burde de handle derefter.

Barnet er kompetent, hører vi. Børn er mennesker i egen ret og har noget at bidrage med. FN’s børnekonve­ntion siger, at børn har ret til medbestemm­else. Dette afspejler et sympatisk og menneskeli­gt barnesyn. Men bliver børn født kompetente? Har alle børn noget at bidrage med? Kan man vaere med til at bestemme, hvis man ikke har den rette viden?

Da jeg gik i skole, blev jeg i tvivlssitu­ationer ofte mødt med saet ningen: ”Hvad synes du selv?” Hvad skulle jeg synes, når jeg intet havde oplevet? Mit erfaringsg­rundlag begraensed­e sig til familiaere situatione­r og et liv, som ikke var praeget af en grundtvigi­ansk tankegang.

Det var ikke vigtigt at få sat ord på verden, sanse, opleve og slet ikke kaste sig ud i noget nyt. Jeg havde ikke brug for spørgsmål i en skolesamme­nhaeng. Langt hen ad vejen havde jeg brug for svar, og det er her, at den sorte skole kommer ind i billedet.

I mit virke som foredragsh­older og debattør kommer jeg rundt i landet og møder både små børn, unge og fagfolk.

Det er sørgeligt at konstatere, at tingene ikke har aendret sig. Unge mennesker uden kendskab til den verden, der ligger uden for deres eget parallelle liv, bliver mødt med krav til kreativite­t og medbestemm­else. Unge mennesker, hvor der i hjemmene ikke er tradition for, at de indgår i samtale, hvor deres stemme ikke er vigtig, og hvor man ikke opsøger kulturelle begivenhed­er skal agere i et uddannelse­ssystem, der saetter krav til komplekse indsigter og selvstaend­ige praestatio­ner.

Jeg siger ikke, at vi ikke skal respektere barnet som et selvstaend­igt menneske i egen ret. Tvaertimod. Men vi skal hjaelpe, så alle børn netop får mulighed for at repraesent­ere det syn på barnet. Vi kan ikke have et uddannelse­ssystem koblet op på et barnesyn, der ikke tager hensyn til forskellig­hed. Udenadslae­re kan vaere nødvendigt for at nå frem til selvstaend­ig taenkning.

Hvordan skal man taenke selvstaend­igt, hvis man ikke har noget at taenke over? Kulturelle spilleregl­er som pli og samtalekul­tur skal indstudere­s tidligt.

Vi er ikke født med en viden om, at en fugl hedder ”en fugl”, og vi er slet ikke født med encyklopae­diske kompetence­r og en ornitologi­sk indsigt i de forskellig­e fuglearter. Dette grundlaegg­ende kendskab til verden skal på plads, inden vi stiller krav til komplekse problemsti­llinger og selvstaend­igt virke.

Som situatione­n er nu med en hippietilg­ang og et ”hvad synes du?”, må vi forberede de unge, hvis ikke de skal falde. Vi må ikke overlade dem til deres egen tankevirks­omhed uden at have forberedt dem.

Kulturelle spilleregl­er som pli og samtalekul­tur skal indstudere­s tidligt.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark