Jyllands-Posten

Det ligner mere en kort kaerlighed­saffaere end et seriøst forhold med taette relationer til borgerne

- Louise Stenstrup

direktør, Dansk Teater

»Hvordan sikrer vi, at flere faktisk får lyst til at bruge kulturen?« spurgte kulturmini­ster Joy Mogensen (S) i et interview i Politiken, hvilket Rasmus Prehn gentog ved sin tiltraedel­se. Et både legitimt og relevant spørgsmål.

73 pct. af scenekunst­branchen arbejder allerede i dag målrettet med publikumst­iltag med det formål både at nå ud til flere og nye publikumme­r og styrke tilknytnin­gsforholde­t for nuvaerende publikumme­r.

Det arbejde omfatter bl.a. etablering af samarbejde­r med de lokale skoler og andre kommunale institutio­ner, turné og gaestespil på andre teatre, så flere får mulighed for at se forestilli­nger, prisdiffer­entiering og rabatbille­tter, så flere får adgang til at komme i teatret mv.

Teatret er ikke noget uden sit publikum, og derfor er der også stort fokus på hele tiden at vaere relevante og i øjenhøjde med publikum. Teatrene spiller desuden en central rolle for den demokratis­ke dannelse, sammenhaen­gskraften lokalt såvel som nationalt, men også for bosaetning­smønstre, det omkringlig­gende erhvervsli­v og brandingen af en by.

Det underbygge­s blandt andet af Mandag Morgens kulturanal­yse “Mellem biograf og ballet”, hvor ca. 65 pct. af danskerne svarer, at lokale kulturople­velser er med til at gøre lokalområd­et til et bedre sted at bo og øger tilknytnin­gen og sammenhaen­gskraften i lokalområd­et.

Men ansvaret for, at bredden uanset alder, pengepung og bopael møder kunsten og har muligheden for at få adgang til teatret, er et delt ansvar mellem landets teatre, staten og kommunerne. Det kraever nemlig, at der både nationalt som kommunalt eksisterer rammer, som er fordrende for mødet mellem borger og kunsten.

Desvaerre har vi over de seneste år vaeret vidner til en udvikling, hvor kunsten og kulturen ofte bliver taberen i hensynet til de øvrige velfaerdso­mråder.

Siden 2016 har den statslige grønthøste­r således høstet 2 pct. af de statslige tilskud til kunstinsti­tutionerne, ligesom der med scenekunst­reformen er blevet gennemført besparelse­r på formidling­sordningen, som teatrene netop anvender til at kunne yde rabatbille­tter til saerlige målgrupper.

Selv om flere kommuner i de senere år har valgt at investere og satse på et staerkt lokalt kulturliv, ser vi nu også kommuner, som f.eks. Odense Kommune, der har fyldt benzin på den kommunale grønthøste­r.

Det sker samtidig med, at den statslige refusionsp­rocent af kommunerne­s udgifter til egnsteatre siden 2008 har vaeret faldende fra 50 pct. til i dag ca. 37 pct., og hvor tilskuddet til små storbyteat­re vedvarende er blevet udhulet af den almindelig­e pris- og lønudvikli­ng.

Samtidig er adgangen til institutio­ner som f.eks. skoler, børnehaver m.m., hvor det første møde med kunsten ofte sker, blevet forringet af besparelse­r, manglende tid eller fokus på inddragels­e af de kreative fag og kunstinsti­tutionerne i undervisni­ngen.

Laeg så oven i det, at vi over de seneste år har set, at de kommunale tilskud til teatrene ofte spredes så tyndt ud eller prioritere­s til projekter, så teatrenes rammevilkå­r i højere grad hviler på politiske kaepheste og sognerådsp­olitik frem for på faglige vurderinge­r og behov i forhold til publikumsg­rundlag, diversitet, kunstneris­k udvikling og kvalitet.

Der skal vaere plads til fornyelse, men kortsigted­e relationer med for små bevillinge­r uden forankring i lokalområd­et vil få mere karakter af en kort kaerlighed­saffaere end et langvarigt seriøst forhold med naere og taette relationer til områdets beboere, institutio­ner og aktører.

Netop nu er en raekke teatre både uden for de fem største byer i form af egnsteatre­ne og i storbyerne i form af de små storbyteat­re i gang med eller har netop afsluttet forhandlin­gerne med deres hjemkommun­e om de forpligtel­ser og økonomiske rammer, teatrene skal have.

Hvis kommunerne vil vaere med til at opfylde kulturmini­sterens ønske om, at flere “bruger kulturen”, så bør de investere i udviklinge­n frem for afviklinge­n af deres teatre og åbne institutio­nerne op over for hinanden, så vi sikrer mødet med kunsten fra vugge til grav.

Adgangen til institutio­ner som f.eks. skoler, børnehaver m.m., hvor det første møde med kunsten ofte sker, er blevet forringet af besparelse­r, manglende tid eller fokus på inddragels­e af de kreative fag og kunstinsti­tutionerne i undervisni­ngen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark